Komentara: 1
Pregleda: 1699

Na preventivne preglede češće se odazivaju žene, gojaznost visoko zastupljena kod oba pola

27.01.2024. u 11:30h
Izvor: Subotica.com
Rezultati trinaestog ciklusa zdravstvene akcije "Selu u pohode. Proveri svoje rizike - kontroliši zdravlje", tokom kojeg je pregledano ukupno 196 osoba u deset prigradskih mesnih zajednica, pokazuju da se na preventivne preglede najčešće odazivaju žene, da je gojaznost visoko zastupljena kod oba pola, te da se sa godinama života povećava vrednost indeksa telesne mase sugrađana.
Na preventivne preglede češće se odazivaju žene, gojaznost visoko zastupljena kod oba pola

Na preventivne preglede i ove godine su uglavnom dolazili stariji sugrađani, te je prosečna starost pregledanih pacijenata 65,5 godina. Zaposleni Zavoda za javno zdravlje pregledali su ukupno 196 osoba, od kojih je gotovo 66 odsto iz ženske populacije, a merenjem visine i težine, te određivanjem indeksa telesne mase, utvrđeno je da većina odraslih osoba, oba pola, ima prekomernu telesnu masu ili višak kilograma.

Na preventivne preglede češće se odazivaju žene, gojaznost visoko zastupljena kod oba pola- Rezultati merenja akcije "Selu u pohode" ukazuju da je u ruralnim mesnim zajednicama visoko zastupljena gojaznost, više je žena sa predgojaznošću. Sa godinama života povećava se broj osoba sa viškom kilograma, kao i broj gojaznih. Prosečne vrednosti BMI su u kategoriji predgojaznosti. Bilo je novootkrivenih oboljenja poput hipertenzije i dijabetesa - objašnjava dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje - Lekari su posle izvršenih merenja davali savete o važnosti promene načina ishrane i usvajanja zdravih stilova života, kao što su svakodnevna fizička aktivnost, prestanak pušenja, te umerena upotreba alkohola. Lekari su ukazivali na važnost redovnog korišćenja terapije i redovnih kontola zdravlja osobama koje već imaju neko hronično oboljenje. Ukazano je i na značaj redovnih kontrola zdravlja i odazivanje na skrining preglede, a dati su i drugi korisni saveti o zdravlju.

Preventivne zdravstvene akcije "Selu u pohode" realizuje Zavod za javno zdravlje u saradnji sa Domom zdravlja i Crvenim krstom, a partneri najavljuju nastavak ovih akcija i u tekućoj godini.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 meseca i 23 časova
Komentara: 1
Pregleda: 1699
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dom zdravlja subotica

selu u pohode

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.