Komentara: 21
Pregleda: 6631

Na pragu kompletna obnova "Kolevke", investicija vredna 800 miliona dinara

07.06.2020. u 17:45h
Izvor: PR tekst
Subotička lokalna samouprava nekoliko godina unazad brojnim ulaganjima unapređuje mere koje se odnose na podršku porodici i deci. O tome najbolje govore milionski iznosi koji su prethodne četiri godine uloženi u mere populacione politike, dok je u sferu obrazovanja uloženo čak pola milijarde dinara.
Na pragu kompletna obnova "Kolevke", investicija vredna 800 miliona dinara
Novo ruho dobile su mnoge obrazovne ustanove, a potpuno novi izgled uskoro će dobiti i Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju “Kolevka”.

- U oblasti socijalne zaštite, zahvaljujući svim nivoima vlasti imaćemo dve značajne ustanove koje će biti na reprezentativnom nivou, Gerontološki centar i  Dom za decu ometenu u razvoju Kolevka. U poslednje četiri godine je uloženo  u proširenje i dogradnju kapaciteta za boravak dece, nabavku nove opreme, u rekonstrukciju kuhinje i adaptaciju sanitarnih čvorova, u ugradnju lifta, izgradnju invalidnih rampi, adaptaciju Dnevnog boravka i izgradnju inkluzivne učionice. U sanaciju Doma "Kolevka" biće uloženo oko 800 miliona dinara, obezbeđenih putem Kancelarije za javna ulaganja Vlade Republike Srbije. Projektnom dokumentacijom je predviđena kompletna rekonstrukcija i spajanje pasarelom dve zgrade doma, kao i izgradnja nove zgrade domskog smeštaja i sportske hale sa bazenom – najavljuje Jasmina Stevanović, sekretar sekretarijata za društvene delatnosti. - Dogradnjom novog objekta, proširuje se kapacitet doma i omogućava dugotrajna i kvalitetnija  nega dece sa najtežom dijagnozom i ometenošću u razvoju. Izgradnjom bazena i fiskulturne sale podižemo nivo usluge kao i dodatnih zdravstveno- terapeutskih sadržaja u Ustanovi.

Na pragu kompletna obnova "Kolevke", investicija vredna 800 miliona dinara

Idejno rešenje projekta saniranja objekta Doma "Kolevka"

Na pragu kompletna obnova "Kolevke", investicija vredna 800 miliona dinara

Na pragu kompletna obnova "Kolevke", investicija vredna 800 miliona dinara

Grad Subotica značajno uveliko doprinosi setu mera podrške populacione politike Vlade Srbije i Pokrajinske vlade, i kvalitetom i brojnošću mera usmerenih  ka podršci porodici i deci. Pored ohrabrujuće činjenice da se na nivou države izdvajaju značajna sredstva za prvo, drugo, treće i četvrto rođeno dete i što je Pokrajina uvela niz novih mera za podsticanje nataliteta, Grad itekako vodi računa , prati i unapređuje mere populacione i pronatalitetne politike. Njihov cilj je da se kroz različite usluge ali i razvoj infrastrukture, roditelji ohrabre za proširenje porodice i podstaknu da ostanu i podižu decu u svom gradu, kako u gradskim tako i u prigradskim sredinama.

- Posle 13 godina čekanja, stvorili smo sve uslove i otvorili Centar za vantelesnu oplodnju, a ceo projekat izgradnje objekta i nabavke opreme vredan je oko  300.000 evra. Grad Subotica je iz svog budžeta izdvojio oko 17,5 miliona dinara za rekonstrukciju postojećeg prostora i subspecijalističke ambulante. Takođe, oko 5,5 miliona dinara uloženo je u opremu za odeljenje za vantelesnu oplodnju, zahvaljujući projektu sa kojim smo aplicirali kod nadležnog Ministarstva. Važno je istaći  da osim konkretne finansijske podrške, Grad donosi i skupštinske odluke koje utiču pozitivno na pronatalitetnu politiku, te smo izmenili Odluku koja se odnosi na ostvarivanje prava na troškove za vantelesnu oplodnju i tako omogućili i većem broju parova da apliciraju za sredstva iz budžeta grada. Pored niza mera usmerenih na podršku porodici, među kojima je četvrti pokušaj vantelesne oplodnje za prvo dete, povećali smo i starosnu granicu i uveli i finansiranje prvog pokušaja za drugo dete – predočava naša sagovornica. – Tu su i druge mere usmerene na podršku porodici , pre svega  jednokratna pomoć trudnicama od 15.000 dinara i roditeljski dodatak za prvorođeno dete u iznosu od 10.000 dinara,  za šta je u budžetu namenjeno ukupno 30 miliona dinara. Tu su I besplatan boravak u vrtićima za treće i četvrto dete, za decu sa smetnjama u razvoju i decu bez roditeljskog staranja, besplatne užine za učenike osnovnih škola,  sada potpuno uređenu uslugu ličnog pratioca i personalnog asistenta, za koju smo namenili 43.6 miliona dinara i niz drugih mera. Za podršku rađanju i roditeljstvu, odnosno za pokušaj vantelesne oplodnje , izdvajamo oko milion dinara.

Na pragu kompletna obnova "Kolevke", investicija vredna 800 miliona dinara

Jasmina Stevanović

Dobra saradnja sa republičkom i pokrajinskom vladom ogleda se u brojnim ulaganjima u sferi socijalne zaštite. U okviru sufinansiranja mera populacione politike realizuje se rekonstrukcija centralne kuhinje koja je do sada imala kapacitet  za 2000 dece a potrebe su  dvostruko veće.

- Na inicijativu mladih iz MZ Stari Žednik i roditelja, kao podrška mladim roditeljima da ostanu na selu,  sutra otvaramo novi vrtić, a takvu inicijativu iskazalo je još nekoliko prigradskih sredina, što je itekako ohrabrujuća vest – najavljuje Stevanović. - Aplicirali smo i ove godine za sredstva za podsticanje demografskog razvoja koje je projektovala Vlada RS i veoma raduje činjenica da je kvalitet naših projekata prepoznat i ove godine. Neću preterati ako kažem daće odobrena sredstva pokriti nekoliko sjajnih mera i najviše oblasti do sada. Za meru usklađivanje rada i roditeljstva dobili smo sredstva za izgradnju dečijih igrališta u udaljenim mesnim zajednicama, za nabavku opreme za vrtiće i nabavku mini-busa za potrebe prevoza dece. Za meru rešavanja problema neplodnosti odobreno nam je, kao što sam već pomenula, oko 5,5 miliona dinara za nabavku opreme za VTO Centar u subotičkoj Opštoj bolnici a jedna od odobrenih mera podrazumeva i aktiviranje lokalne samouprave kroz podršku poljoprivredi, odnosno davanje bespovratnih sredstava višečlanim gazdinstvima.

Na pragu kompletna obnova "Kolevke", investicija vredna 800 miliona dinara

Renovirana OŠ "Sonja Marinković"

Na pragu kompletna obnova "Kolevke", investicija vredna 800 miliona dinara

Centralna kuhinja Predškolske ustanove "Naša radost"

Odličnom saradnjom sa republičkim i pokrajinskim institucijama imamo nekoliko potpuno obnovljenih osnovnih i srednjih škola. Jedno od najvećih izdvajanja iz budžeta, ako ne računamo investiranje u primarnu komunalnu infrastrukturu, je za oblast obrazovanja, a to ulaganje direktno garantuje sigurniji razvoj i budućnost grada, i dokazuje podršku koju pružamo  mladima I deci, čineći njihov obrazovni razvoj što kvalitetnijim.

- U budžetu smo ove godine planirali oko 15 miliona dinara za pomoć u projektnom finansiranju osnovnih škola i isto toliko za srednje škole. Na ovaj način pomažemo školama da steknu uslove da konkurišu za projekte iz inostranih fondova i za konkurse na pokrajinskom i republičkom nivou – dalje će Stevanović. - Pre tri godine počela je potpuna rekonstrukcija „Hemijsko – tehnološke“ škole, u koju je do sada već uloženo 235 miliona dinara, a nastaviće se sa ulaganjem u ovu školu. Sredstvima grada i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima Vlade Srbije od 74 miliona dinara kompletno je adaptiran i objekat OŠ „Sonja Marinković“. U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ za zamenu prozora i sanaciju zapadne fasade škole obezbedili smo 13,5 miliona dinara. U obnovu fasade zgrade TŠ „Ivan Sarić“ uloženo je skoro 29 miliona dinara, dok je za rekonstrukciju fiskulturne sale, uređenje dvorišta i dodatne radove na objektu škole, grad obezbedio 7,4 miliona dinara. U OŠ „Sveti Sava“ zamenjen je parket, prozori i vrata u fiskulturnoj sali, kompletna stolarija u školi, postavljena je panik rasveta, u potpunosti je renovirana školska kantina,  novootvoren sportski teren uskoro će dobiti i reflektore.  .U odeljenju ove škole u Bikovu rekonstruisan je krov, fasada i postavljena je nova stolarij, a sledi postavljanje ograde oko škole na zahtev meštana. Škola u Novom Žedniku završiće započetu investiciju koja podrazumeva zamenu prozora, što će itekako pobošati uslove boravka dece u školi.  Za adaptaciju krova OŠ „Ivan Goran Kovačić“ grad je za ovih nekoliko godina izdvojio oko 9,2 miliona, a pokrajinski sekretarijat je za poslednju fazu obezbedio još 4,9 miliona dinara. U fiskulturnoj sali OŠ „Jovan Mikić“  zamenjena je fasadna stolarija , električne instalacije postavljena tartan podloga na sportski teren sa rekvizitima, napravljena letnja učionica i izgrađen parking. U  OŠ „Kizur Ištvan“ izvršena je sanacija rukometnog terena. Za Politehničku školu, za kompletnu adaptaciju objekta  u Harambašićevoj ulici, koja je pri kraju, Grad je takođe obezbedio sredstva.

Na pragu kompletna obnova "Kolevke", investicija vredna 800 miliona dinara

Renovirana fasada Hemijsko-tehnološke škole

Na pragu kompletna obnova "Kolevke", investicija vredna 800 miliona dinara

Renovirana fasada OŠ "Jovan Jovanović Zmaj"

Na pragu kompletna obnova "Kolevke", investicija vredna 800 miliona dinara

Renovirana fasada Tehničke škole "Ivan Sarić"

Svemu nabrojanom nije kraj. Naprotiv. Tavankutsku školu „Matija Gubec“ čeka kompletna rekonstrukcija. Nastaviće se ulaganje u Hemijsko–tehnološku školu. U OŠ "Pionir" u Starom Žedniku stari školski teren presvučen je tartan podlogom, a sredstvima Grada izvšiće se kompletna zamena rasvete u školi i osvetliti rekonstruisan teren. Tu je i rekonstrukcija i sanacija TŠ „Ivan Sarić“. U okviru prekograničnog projekta između Hrvatske i Srbije imaćemo solarne panele na nekoliko javnih ustanova. Izvršiće se energetska sanacija OŠ „Matko Vuković“ i OISŠ „Žarko Zrenjanin“, a solarne panele dobiće Tehnička škola „Ivan Sarić“, Dom  „Kolevka“, PU „Naša radost“, Nova opština, Otvoreni univerzitet, OISŠ „Žarko Zrenjanin“, Politehnička škola  i OŠ „SonjaMarinković“.

- Ulažemo u obrazovanje i kroz gradske stipendije koje dobija sto naših studenata,  ali pomažemo i zanatska zanimanja i dualno obrazovanje kroz stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja. Kada je reč o srednjoškolcima, plaćamo prevoz za učenike srednjih škola i omogućili smo besplatne autobuske karte za srednjoškolce iz prigradskih naselja. Posebno smo ponosni na činjenicu da nisu zaboravnjena ni talentovana deca, jer kroz Fond za podsticanje mladih talenata pomažemo mnoge đake koji se prijave na konkurs – ističe Stevanović. – Ne smemo da zaboravimo ni Studentsko odmaralište na Paliću, koje će biti najveće u Srbiji,  u čiju će izgradnju i opremanje ukupno biti uloženo oko 5 miliona evra. U njemu će biti mesta za 700 studenata iz cele Srbije. U njemu će radno mesto dobiti 50 ljudi, a povećaće se i smeštajni kapaciteti na Paliću. Radovi se bliže kraju, i verujemo da ćemo u njemu uskoro videti prve akademce.

Na pragu kompletna obnova "Kolevke", investicija vredna 800 miliona dinara

Studentsko odmaralište na Paliću

Urađeno je zaista dosta, ali da li je dovoljno?

- Uvek može više i istim tempom nastavljamo. Posvećeni smo cilju da činimo Suboticu lepšim mestom za budućnost svakog deteta i svakog mladog čoveka. Moramo naporno da radimo kako bismo otvorili još novih mogućnosti za mlade ljude u Srbiji, ali ništa nije teško ako znamo da je pred nama jasan cilj, a to je bolja budućnost i nasmejana lica naših sugrađana. Želimo da ohrabrimo mlade ljude da se ostvare u ulozi roditelja, da im pomognemo u  proširenju porodice, da ta dace sutra ostanu ovde i da oni stvaraju porodice u svojoj zemlji – poručuje Jasmina Stevanović.

Na pragu kompletna obnova "Kolevke", investicija vredna 800 miliona dinara

Centar za vantelesnu oplodnju

Na pragu kompletna obnova "Kolevke", investicija vredna 800 miliona dinara

Izvor: PR tekst
Postavljeno pre 3 godine i 10 meseci
Komentara: 21
Pregleda: 6631
Povezane teme

Izbori u Subotici

srpska napredna stranka

lokalni izbori subotica

lokalni izbori u subotici

predizborna kampanja

dom za decu ometenu u razvoju kolevka

jasmina stevanović

izbori2020

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.