Komentara: 4
Pregleda: 1340
Foto

Na Paliću otvorena 52. godišnja konferencija "VODA 2023" posvećena zaštiti voda

01.06.2023. u 11:15h
Izvor: Subotica.com
Nastavljajući dugogodišnju tradiciju, Srpsko društvo za zaštitu voda (SDZV) organizuje 52. po redu godišnju konferenciju 31. maj - 2. jun) posvećenu aktuelnoj problematici korišćenju voda i zaštiti vodnih resursa od zagađenja.
Na Paliću otvorena 52. godišnja konferencija "VODA 2023" posvećena zaštiti voda

Radove na ovoj konferenciji izlažu relevantni domaći i strani eksperti iz ove oblasti istraživanja i prakse, kako sa univerziteta tako i iz instituta. Biće publikovan 41 naučni rad, a ovaj naučno-stručni skup predstavlja prilog unapređenju znanja iz oblasti zaštite voda i životne sredine u Srbiji i regionu. 

Na Paliću otvorena 52. godišnja konferencija "VODA 2023" posvećena zaštiti voda

 - Ova konferencija okuplja stručnjake iz zemlje ali i regiona, koji dolaze iz različitih oblasti i različitih profila kao što su inžinjeri, biolozi, hemičari. Da bismo mogli da brinemo o vodi, moramo se osloniti na znanje ali su nam potrebna i ogromna sredstva. To je kompleksan zadatak koji moraju zajedno obaviti država i lokalna samouprava. Ciljevi koje smo postavili jesu povećanje procenta vode koja se prečišćava, efikasno korišćenje vodenih resursa i njihova zaštita, kao i monitoring, odnosno precizno merenje nivoa kako hemijskih zagađenja tako i parametara koji određuju određeni biodiverzitet - kaže Aleksandar Đukić, sekretar Srpskog društva za zaštitu voda.

Jedan od najvećih kako potrošača tako i zagađivača vode jeste poljoprivreda. Potrošnja u poljoprivredi zavisi od mnogo faktora, kao što su klima, sastav zemljišta, geografsko područje na kome se nalazi. Kada je u pitanju zagađenje, na njega se može uticati različitim merama i načinima upotrebe supstanci koje su izvor zagađenja. 

Na Paliću otvorena 52. godišnja konferencija "VODA 2023" posvećena zaštiti voda

- Radimo na poboljšanju mera kojima ćemo maksimalno ograničiti zagađenja voda. Jedna od mera jeste ispitivanje kvaliteta i sastava zemljišta, kako bismo našim proizvođačima preporučili optimalnu količinu i vrstu mineralnog đubriva za određenu kulturu na određenom zemljištu. Kada je reč o pesticidima, osim nekontrolisane upotrebe, problem i je odlaganje ambalaže. U pripremi je projekat umrežavanja svih poljoprivrednih proizvođača preko poljoprivrednih apoteka kako bismo imali uvid u količinu pesticida koju jedno domaćinstvo koristi. Na taj način stiče se uvid i u to koliko je koja biljna kultura zapravo tretirana. Stočarska proizvodnja i klanice su drugi problem u poljoprivredi, odnosno neadekvatno odlaganje stajnjaka. Ekološki aspekt je često zapostavljen, jer ljudi nemaju dovoljno sredstava, ali glavni problem je edukacija  - rekla je Danijela Mirin, državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. 

Subotica je jedan od retkih gradova koji ima postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, a da se na ovom problemu aktivno radi potvrdila nam je i Hajnalka Bognar Pastor, član Gradskog veća zadužena za oblast poljoprivrede. 

Na Paliću otvorena 52. godišnja konferencija "VODA 2023" posvećena zaštiti voda

- Jezero Palić je najveće jezero u Srbiji nastalo prirodnim putem. Grad koji umesto reke ima plitku stajaću vodu itekako je svestan potrebe očuvanja voda kao resursa, kao i važnosti naučnih istraživanja i radova u ovoj oblasti. Subotica aktivno radi na projektima očuvanja voda, merama  aktivne zaštite prirode i stalnog unapređenja sistema prečišćavanja. U okviru nedavno završenog projekta izgrađena je nova crpna stanica na Paliću, kao i kanalizacioni sistem, a rađeno je i na uređenju priobalja - rekla je ona.

 

Izvor: Subotica.com
Konferencija "Voda 2023" Konferencija "Voda 2023" Konferencija "Voda 2023" Konferencija "Voda 2023" Konferencija "Voda 2023" Konferencija "Voda 2023" Konferencija "Voda 2023" Konferencija "Voda 2023"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 meseci i 4 nedelje
Komentara: 4
Pregleda: 1340
Povezane teme

palić

jezero palić

hajnalka bognar pastor

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.