Komentara: 8
Pregleda: 4888

Na licitaciji 16.500 hektara zemljišta u Subotici

09.01.2013. u 17:01h
Izvor: RTV Yueco
Ove godine u Subotici će biti ponuđeno na licitaciju oko 16.500 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a licitacije će biti organizovane najverovatnije sredinom godine.
Na licitaciji 16.500 hektara zemljišta u Subotici

Na osnovu zakona program izdavanja zemljišta treba da bude završen do kraja marta ove godine, zatim usvojen na Skupštini grada, te da na njega saglasnost treba da da i Ministarstvo poljoprivrede. U Asocijaciji poljoprivrednika smatraju da ni program izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta iz 2012. godine nije realizovan, već da će biti realizovan u februaru ili martu 2013. godine.

Nakon 2008. godine, ove godine uslediće ponovo veliki posao licitacije poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu. Pravo učešća imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva sa teritorije katastarske opštine gde se nalazi državno zemljište koje je predmet licitacije, sa minimum pola hektara u vlasništvu i uplatom depozita. Zemljište izdavati na period od tri godine, s tim da se prva godina plaća unapred i da se dostavljaju sistemi obezbeđenja. Na snazi ostaje ograničenje od 100 hektara ukupno izlicitiranih površina po jednom programu.

U Asocijaciji poljoprivrednika smatraju da program izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta iz 2012. godine nije realizovan, već da će biti realizovan u februaru ili martu 2013. godine.

Međutim, u službi za poljoprivredu kažu da je izrada programa izdavanja zemljišta za 2013. godinu počela u oktobru prošle godine, kada je završen javni poziv za prikupljanje zahteva po pitanju prava prečeg zakupa, koja je trenutno u fazi obrade. Pristiglo 230 zahteva po pitanju prava prečeg zakupa, a odlučivanje o ovim zahtevima bi trebalo da bude završeno do kraja ovog meseca. Nakon što bude završen ovaj proces, kako je precizirano, te površine biće uključene u sam program izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta u ovoj godini.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 4888
Povezane teme

poljoprivredno zemljište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.