Komentara: 10
Pregleda: 12691

Na Horgošu uočen novi devizni prekršaj u iznosu od oko 29.000 evra

20.07.2016. u 16:59h
Izvor: Subotica.com
Na graničnom prelazu "Horgoš" tokom jučerašnjeg dana prilikom ulazne kontrole zaplenjeno skoro 29.000 evra, saopšteno je iz Uprave carina.
Na Horgošu uočen novi devizni prekršaj u iznosu od oko 29.000 evra

Novac je otkriven detaljnim pregledom automobila „VW Sharan“ šabačkih registarskih oznaka, kojim su iz Austrije putovala dvojica naših državljana. Devize su bile sakrivene u unutrašnjosti instrument table sa suvozačeve strane, iza ladice za dokumenta. Automobil je nakon toga podvrgnut i pregledu putem mobilnog skenera, ali nisu uočene nikakve druge nepravilnosti.

Ministarstvo finansija, Uprava carina podseća građane na odredbe o unosu i iznosu novca u putničkom prometu:

- „Unos deviza u Srbiju je slobodan. To znači da možete uneti novca koliko god želite, ali ako je reč o sumi iznad 10.000 evra (u dinarima ili drugoj stranoj valuti), dužnost vam je da to prijavite. Pitajte carinika da Vam da da popunite Obrazac prijave prenosa fizički prenosivih sredstava plaćanja preko državne granice koji je dostupan svakom putniku (kako na ulasku, tako i na izlasku iz zemlje). Važno je da to uradite, jer ukoliko kasnije neutrošenim delom novca (iznad 10.000 evra) budete želeli da izađete iz zemlje, a nemate potvrdu da ste ga prethodno uneli, rizikujete da Vam on bude oduzet. Ukoliko oklevate da prijavite novac, jer strahujete za svoju bezbednost, pošto sa sobom nosite veću sumu gotovine, imajte na umu da je poverljivost podataka koje date cariniku zagarantovana. Zato kada prijavljujete veću sumu novca, slobodno zamolite carinika koji je na dužnosti za maksimalnu diskreciju. Potvrdu o unosu deviza u zemlju iznad 10.000 evra mogu dobiti strani državljani sa prebivalištem u inostranstvu, kao i državljani Republike Srbije koji borave u inostranstvu duže od godinu dana na osnovu dozvole za boravak, odnosno radne vize“.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 9 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 12691
Povezane teme

devizni prekršaj

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.