Komentara: 16
Pregleda: 9180
Video

Na "Debo četvrtak" druga "Fankijada" u Tavankutu

06.02.2024. u 08:56h > 08:56
Izvor: Subotica.com
Ponovo će ceo Tavankut zamirisati na domaće fanke - tradicionalnu poslasticu pripremljenu na starinski način. U četvrtak popodne, od 15 do 20 časova, u domaćinskoj atmosferi imaćete priliku da uživate kako u ovoj poslastici, tako i u kuvanom vinu i druženju. Sve što treba da ponesete jeste dobro raspoloženje.
Na "Debo četvrtak" druga "Fankijada" u Tavankutu

Manifestacija posvećena fancima održava se na bunejvački praznik "Debo četvrtak" - kada je običaj da se jede devet puta, a da deveti obrok budu baš fanci. 

 - Za pripremu fanaka po tradicionalnom receptu biće zadužene naše lokalne domaćice, iza kojih su godine iskustva. Prošle godine prodato je 3500 fanaka, a ove godine spremili smo još više, kako bi svaki posetilac imao priliku da uživa u poslastici, jer ove godine očekujemo i veći broj posetilaca - kaže Stefan Ušumović iz organizacionog tima "Fankijade".

Celo selo na fanke mirisaloCelo selo na fanke mirisalo

Cilj ove manifestacije je da se od zaborava sačuvaju neki od starih bunjevačkih običaja i da se oni približe mlađim naraštajima, ali sem toga ona ima i humanitarni karakter. 

 - Na ovaj način želimo da se podsetimo nekih starih običaja, da pozovemo sve ljude dobre volje da dođu na druženje i provedu lepo vreme u našem selu. Sem fanaka posetioci će moći da kupe i kuvano vino i osvežavajuća pića po pristupačnim cenama. Sama manifestacija nije takmičarskog karaktera, već humanitarnog. Od prikupljenog novca kupićemo uskršnje paketiće za decu - objašnjavaju organizatori.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 meseca i 3 nedelje
Komentara: 16
Pregleda: 9180
Povezane teme

fankijada tavankut

fankijada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.