Komentara: 5
Pregleda: 3708

Na današnji dan rođen Danilo Kiš

22.02.2013. u 16:34h
Izvor: RTV Yueco
Da je među nama, Danilo Kiš bi danas slavio sedamdeset i osmi rođendan. Ime svog sugrađanina, Subotičani veličaju tek nakon 90-ih godina kada je prvo otkrivena bista, potom otvorena knjižara i Fondacija koja nosi njegovo ime.
Na današnji dan rođen Danilo Kiš

Na današnji dan 1935. godine, u Subotici je rođen jedan od najprevođenijih književnika u Srbiji, Danilo Kiš. U svojim delima, retko je pominjao rodni grad.

U nekim gradovima u Srbiji postoje ulice koje nose naziv ovog istaknutog književnika. Međutim, u njegovom rodnom gradu, Subotici, ne postoji ulica pod nazivom Danilo Kiš.

90-ih godina, otkrivena je bista Danila Kiša, kasnije je otvorena knjižara koja nosi njegovo ime, a od 2010. godine i Fondacija za omladinsku kulturu i stvaralaštvo.

U organizaciji Gradske biblioteke i Književne zajednice Subotice, održava se manifestacija pod nazivom "Književni KIŠobran" koja je posvećena životu i delu Danila Kiša. Ove godine, biće održan sedmi po redu "Književni KIŠobran", a u Gradskoj biblioteci saznajemo da Subotičani redovno čitaju dela koja je napisao Danilo Kiš.

Danilo Kiš je svoje prve radove objavio 1953. godine, a kao student je objavljivao pesme, eseje, pripovetke i prevode sa mađarskog, ruskog i francuskog jezika. Njegov prvi roman "Psalam 44" je nastao 1955. godine, a najčitaniji među Subotičanima, roman za koji je dobio NIN-ovu nagradu, "Peščanik" objavljen je 1972. godine. Danilo Kiš je preminuo 15. februara 1989. godine u Parizu, a sahranjen je u Beogradu u Aleji zaslužnih građana.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 5
Pregleda: 3708
Povezane teme

Danilo Kiš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.