Komentara: 2
Pregleda: 4922
Foto

Na Bikovu održane XIII Seoske igre bez granica

18.07.2022. u 11:01h
Izvor: Subotica.com
Hodanje na štulama, nošenje jaja u kašici, presipanje vode zatvorenih očiju, đermovi, alke, različiti poligoni samu su neke od igara u kojima su se nedelju nadmetali učesnici Seoskih igara bez granica, koje se već 13 godina održavaju na Bikovu.
Na Bikovu održane XIII Seoske igre bez granica

U želji da pokrenu sugrađane ali i da predstave turistički potencijal svog sela Udruženje građana “Udruženi pokrećemo selo” u parku kod Osnovne škole „Sveti Sava“ organizuje jedinstveno sportsko nadmetanje. Ove godine takmičilo 20 ekipa sa po šest članova iz Subotice i okoline i jedna ekipa iz Beograda.

Na Bikovu održane XIII Seoske igre bez granica

- Svi smo sa nestrpljenjem očekivali ove igre, zajedno smo spremili poligone i uredili park, što pkazuje koliko i meštanima sve ovo znači, a nadamo se da će se prepoznati i turistički potencijal ove manifestacije. Čuvanjem starih igara, čuvamo tradiciju a vidimo da se i mnog mladih javlja, da su im ove igre koje se mogu igradi samo na selu i njima zanimljive – kaže u ime organizatora Marina Malagurski. – Zahvaljujem  se i svim sponzorima, učesnicima i volonterima, svim preduzećima koji su nam na bilo koji način pomogli da se ova manifestacija održi. Osim druženja, cilj nam je očuvanje seoske tradicije i prikupljanje donacija za Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka NURDOR.

Seoske igre bez granica u Bikovu otvorio je gradonačelnik Subotice Stevan Bakić ističući da je manifestacija u minulih 13 godina postala prepoznatljiva kao jedan kvalitetan i zabavan način da se očuva izvorna seoska tradicija.

Na Bikovu održane XIII Seoske igre bez granica

- Prošle godine sam se uverio sa koliko ljubavi i posvećenosti sve ovo organizujete i kako ste to kvalitetno i dobro uradili. Ova manifestacija ima svoju dugu tradiciju i posebno mi je drago što su među 20 prijavljenih ekipa i naši dragi gosti iz Beograda, čime se potvrđuje potencijal ovih igara, da mogu da prerastu u turističku atrakciju koja će privući nacionalnu i međunarodnu pažnju – istakao je Bakić. - Postoje udruženja i pojedinci koji se zalažu za očuvanje seoskog zdravog života, starih veština i zanata. Treba im dati jaku podršku, jer zahvaljujući njima Bikovo može postati regionalni centar okupljanja svih zainteresovanih za stare veštine, zanate i za seoski zdravi život. Od početka ove manifestacije, što je jako bitno, svoje učešće daju i najmlađi i oni će učestvovati u mini seoskim igrama. Još jedna akcija plemenitog karaktera vezana je za naše mališane, a to je prikupljanje sredstava za Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka.

Na Bikovu održane XIII Seoske igre bez granica

Sportskog duha i adrenalina nije manjkalo ni na ovim Seoskim igrama bez granica.

- Volimo zabavu, igru, druženje i zato smo se prijavili. Najiteresantnije je hodanje na štulama ali zanimljivo je i nošenje jaja u kašici koje do sada nismo probali – kaže Vera Kovač.

Na Bikovu održane XIII Seoske igre bez granica

Štule, otrkivaju učesnici, iziskuju koncentrciju i ravnotežu, i moralo se vežbati.

- To je indivodulna igra, ali su mnoge druge timske i važno je koliko se međusobno poznajemo i verujemo jedni drugima. To je možda tajna kako doći do pobede. Iako smo svi zapeti i želimo da budemo što bolji, ovde je ipak najvažnije druženje i da svi zajendo doprinesemo da se ove igre na zaborave. Da se selo ne zaboravi – kažu nam učesnici.

Na Bikovu održane XIII Seoske igre bez granica

Izvor: Subotica.com
Seoske igre bez granica - Bikovo 2022 Seoske igre bez granica - Bikovo 2022 Seoske igre bez granica - Bikovo 2022 Seoske igre bez granica - Bikovo 2022 Seoske igre bez granica - Bikovo 2022 Seoske igre bez granica - Bikovo 2022 Seoske igre bez granica - Bikovo 2022 Seoske igre bez granica - Bikovo 2022
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4922
Povezane teme

bikovačke igre bez granica

seoske igre bez granica

bikovo

stevan bakić

igre bez granica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.