Komentara: 7
Pregleda: 4335

Mraz "obrao" kajsije

26.03.2013. u 15:31h
Izvor: RTV Yueco
Mraz i niske temperature naneli su najviše štete na stablima kasije u Subotici, dok aktuelni sneg ne bi trebao da u poljoprivrednicima budi zabrinutost po pitanju uticaja na pšenicu, rečeno je u Poljoprivrednoj stručnoj službi Subotica.
Mraz "obrao" kajsije

Na pojedinim voćnjacima rod kajsije je gotovo uništen, dok je kod pšenice došlo da izmrzavanja vršnih listova, ali bez posledica. Konačne štete znaće se po okončanju aktulenih vremenskih prilika.

Posle prošlonedeljnog mraza sa temperaturama do minus osam, kada je došlo do izmrzavanja vršnih listova ozimih strnina, stabljike i čvor bokorenja nisu oštećeni. U Poljoprivrednoj stručnoj službi savetuju da čim vremenske prilike dozvole, poljoprivrednici izvrše preventivnu zaštitu, ne čekajući da se zemljište osuši. S obzirom na aktuelne i prognozirane vremenske prilike, savetodavci veruju da će setva potrajati i do polovine maja, jer će po prognozi biti dosta padavina, a samim tim i manji broj radnih dana u aprilu.

Za razliku od ozimih strnina, prošlonedeljni mraz je ostavio posledice po voćne kulture, a najveća šteta je do sada zabeležena na zasadima kajsija gde je mraz gotovo uništio ovogodišnji rod. Kako je izjavila Hajnalka Bognar Pastor, savetodavac u Poljoprivrednoj stručnoj službi, kajsija je nastradala jer je biljka već “isterala” cvetne pupoljke koji su izmrzli na niskim temperaturama, najviše u noći 23. marta.

Prema njenim rečima, ovogodišnje štete od izmrzavanja ne mogu da se porede sa prošlogodišnjim, kada je do izmrzavanja došlo u aprilu i kada je uništen gotovo celokupan rod voća na području Subotice i okoline. Konačne štete, po njenim rečima, znaće se po okončanju aktulenih vremenskih prilika.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 7
Pregleda: 4335
Povezane teme

mraz

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.