Komentara: 0
Pregleda: 2491

"Mozaik subotičke multikulturalnosti bez romske zajednice nije kompletan"

08.04.2014. u 17:30h
Izvor: RTV Yueco
Subotica ovogodišnji svetski Dan Roma dočekuje sa skoro 2.959 pripadnika Romske populacije koji žive u našem gradu, mada neke procene kažu da u Subotici živi i njih četiri hiljade. Sama Romska zajednica je heterogena, kako u smislu porekla jer ovde pored domicilnog romskog stanovništva žive i izbegli i raseljeni Romi s područja bivše Jugoslavije, odnosno Kosova i Metohije, tako i u smislu veroispoveti. Međutim, problemi su im uglavnom zajednički, a opet različiti od ostalog stanovništva, kao što je na primer nedostatak ličnih dokumenata.
"Mozaik subotičke multikulturalnosti bez romske zajednice nije kompletan"

Zbog nedostatka ličnih dokumenata i drugih problema, Zaštitniku građana u tokuprošle godine obratilo se 310 Roma. Kancelarija zaštitnika građana posreduje u pribavljanju dokumenata potrebnih za lične karte i pasoše, što ne ide uvek lako pošto ti građani poseduju zastrarela dokumenta koja datiraju iz vremena bivše Jugoslavije. Prema rečima Zaštitnika građana, u velikom broju slučajeva, najčešće nepismeni građani romske populacije u potrazi za svojim dokumentima nailaze na bahat odnos službi u Nišu, Kragujevcu i Kraljevu, gde su izmeštene matične službe s Kosova, gde ne uspevaju da dođu do dokumenata potrebnih za lične karte, zbog čega interveniše kancelarija građana u Subotici, uz dobru saradnju s Kancelarijom zaštitnika građana u Nišu.

Nedostatak ličnih dokumenata je samo jedan od problema sa kojima se susreće ova zajednica, a među kojima se ističu siromaštvo, socijalna ugroženost i migracije. Istaknuti aktivista romske nacionalne zajednice u Subotici Stevan Nikolić ocenjuje da mozaik subotičke multikulturalnost bez romske zajednice nije kompletan. Prema njegovim rečima, potrebno je objediniti aktivnosti usmerene ka Romima kroz institucije sistema, a sve probleme za koje su Romi označeni kao krivci treba rešavati dijalogom i to na nivou lokalne mikro sredine.

Odluka da se 8. april obeležava kao Svetski dan Roma doneta je na prvom svetskom kongresu Roma, održanom u Londonu 1971. godine. Tada je za romsku himnu proglašena pesma "Đelem, đelem", a ustanovljena je zastava sa točkom kao centralnim simbolom. Svetski dan Roma je ustanovljen da bi se ukazalo na težak položaj Roma i da bi se države u kojima žive podstakle da obrate posebnu pažnju na unapređenje njihovog položaja.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 2 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 2491
Povezane teme

svetski dan Roma

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.