Komentara: 0
Pregleda: 3797

Monodrama u SKC Sveti Sava

26.01.2011. u 23:28h
Izvor: RTV Yueco
Monodrama u SKC Sveti Sava

U prepunoj sali Srpskog kulturnog centra Sveti Sava, glumac drame na srpskom jeziku subotičkog Narodnog pozorišta Miloš Stanković izveo je monodramu po tekstu Vladike Nikolaja Velimirovića Hristova manjina. Umetničko veče je priredjeno u okviru obeležavanja Svetosavske nedelje.

Sala srpskog kulturnog centra Sveti Sava bila je premala da primi sve one koji su želeli da prisustvuju izvođenju monodrame na tekst jednog od najpriznatijih srpskih prosvetitelja. Veče je otvorio predsednik Svetosavske omladine Sava Stambolić koji je preneo svoje impresije o monodrami.

Nikolaj Velimirović je rođen 3. decembra 1880. po julijanskom kalendaru - i živeo je do 1956. godine. Bio je istaknuti teolog i episkop Srpske pravoslavne crkve, koja ga danas slavi kao svetog vladiku Nikolaja Velimirovića. Objavio je veliki broj književnih dela duhovne sadržine. U periodu posle Drugog svetskog rata njegova dela su bila zabranjena za štampanje u Jugoslaviji, sve do kasnih 80-ih godina, te je i delo Besede pod gorom izdato tek 1995. godine.

Obeležavanje Svetosavske nedelje završava se sutra Svetosavskim balom u restoranu Spartak S, kao i večerašnjom Svetosavskom akademijom u prostorijama Srpskog kulturnog centra Sveti Sava.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3797
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.