Komentara: 1
Pregleda: 2445

Mnogo nepoznanica pred setvu

14.03.2013. u 16:34h
Izvor: RTV Yueco
Predstojeća prolećna setva biće nikad teža, a srpski agrar nikada nije bio u težoj situaciji, izavio je predsenik Udruženja poljoprivrednika Subotica Branko Vujić.
Mnogo nepoznanica pred setvu

Prema njegovim rečima, isplata subvencija u ovoj godini još nema, a pojedincima se duguje novac i iz prošle godine, a pored ovih poljoprivrednike moči još jedna nedoumica koja se tiče obnove registracije poljoprivrednog gazdinstva po kojoj bračni parovi na istoj adresi ne mogu imati registrovana dva gazdinstva, zbog čega su pojedici najavili čak i da će se razvesti. O ovim i ostalim aktuelnostima razgovaralo se danas na tribini u organizaciji Udruženja poljoprivrednika.

Subotički poljoprivrednici pred predstojeću setvu malo toga znaju što se tiče subvencionisanja poljoprivredne proizvodnje u ovoj godini, a ono što znaju je da do sada nisu dobili ni dinara za te namene, izjavio je predsednik Udruženja poljoprivrednika Subotice Branko Vujić, dodajući da pojedini proizvođači nisu dobili novac ni za prethodnu godinu. Prema njegovim rečima, ovim povodom su se poljoprivrednici obraćali Upravi za agrarna plaćanja u Šapcu, kojima opet nije jasno kako novac nije uplaćen. Zbog svega navedenog, na skup su bili pozvani i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, koji se pozivu, bar na početku skupa, nisu odazvali.

Na skupu je bilo i reči o izdavanju državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup. Prema rečima člana gradskog veća zaduženog za poljoprivredu Šimona Ostrogonca, nakon zatečene teške situacije po ovom pitanju u prošloj godini, donošenje programa i njegova realizacija krenula je tek u trećem kvartalu godine, pa je tek je pre nekoliko dana završen program iz 2012. godine. Uporedo s tim, radilo se na pripremi i realizaciji programa izdavanja zemljišta u ovoj godini, pa je tako grupisanje po prečeg zakupa zakazano za sledeću nedelju, a sam program bi trebao biti završen do kraja ovog, ili početkom sledećem meseca, a početkom maja slede licitacije 12.000 hektara zemljišta. S obzirom da su stočari po pravu prečeg zakupa zahtevali 15.000 hektara, neće dobijati hektar po uslovnom grlu, nego manje.

Na skupu u Novoj opštini bilo je reči i o obnovi registracije poljoprivrednih gazdinstava, koja traje do kraja meseca, a koja je takođe izazvala reakcije poljoprivrednika, s obzirom da bračni parovi na istoj adresi više ne mogu imati registrovana dva gazdinstva. To je poseban problem za one koji su u sistemu PDV-a, tako da su pojedini parovi krenuli i u razvode brakova kako bi obnovili gazdinstva. U Udruženju smatraju da je ovakva odluka doneta zbog smanjenja broja gazdinstava koji ostvaruju pravo na subvencije, i pozivaju poljoprivrednike da ne razvode brakove pošto misle da će nadležne inspekcije izlaziti na teren kako bi se uverili u činjenično stanje, što može imati posledice. Takođe upućuju poljoprivrednike da se obrate Poreskoj upravi kako bi ova zavrzlama bila razrešena.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 2445
Povezane teme

poljoprivrednici

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.