Komentara: 30
Pregleda: 6599

Mleko (ni)je bezbedno

19.02.2013. u 19:03h
Izvor: RTV Yueco
Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je da su rezultati ispitivanja mleka pokazali da u Vojvodini od 35 uzoraka, 29 ima povećanu vrednost aflatoksina. Prema njegovim rečima, uzrok tome je ishrana stoke, a pogotovo kukuruzom, koji je ove godine bio podložan kontaminaciji, tako da sve analize mleka imaju pozitivne rezultate.
Mleko (ni)je bezbedno

U pojedinim proizvodima, najčešće "Niške mlekare", "Subotičke mlekare", somborskog "Somoboleda" i kragujevačkog "Meglea", koncentracija ove kancerogene supstance čak i dvostruko veća od dozvoljenih 0,05 mikrograma po kilogramu. U subotičkom Veterinarskom institutu kažu da je za negativne efekte po zdravlje potrebno unositi ovaj toksin u mnogo većim količinama duži vremenski period, da nema razloga za paniku, ali da mleko sa povišenim vrednostima ovog toksina ne treba konzumirati.

Najviše koncentracija Aflatoksina M1 od 0,1 mikrograma po kilogramu , prema tabeli objavljenoj na internet sajtu i twitter profilu Gorana Ješića, zabeležena je u Svežem mleku od jednog litra, pasterizovanom i homogenizovanom sa 2,8 odsto mlečne mesti Niške mlekare. Isto toliko je registrovano i kod "K plus" svežeg mleka mlekare "Megle". Problematično je i sveže mleko sa 1,6 odsto mlečne masti iz "Niške mlekare", u kojem je registrovano 0,099 mikrograma po klogramu aflatoksina, koliko i u "Ella" trajnom mleku "Subotičke mleklare". U mleku proizvođača "SZR Sirela Maglić", kao i u "Dukat" svežem mleku sa 2,8 odsto mlečne masti, registrovano je 0,091 mikrograma aflatoksina. Prema tabeli, analizirana su mleka proizvođača "Megle" iz Kragujevca, Dana iz Vrbasa, "Somboled" iz Sombora, "Imlek" iz Beograda, "Niške mlekare", "Subotičke mlekare", "Sirele" iz Maglića, "Mlečne industrija Stapar" i "Šabačke mlekare".

Pomoćnik direktora subotičkog Veterinarstkog instituta dr Milovan Katrinka tvrdi da je aflatoksin izuzetno kancerogena materija, toksin koji produkuju gljivice, koji ne može da se leči klasičnim sredstvima ukoliko uđe u organizam, a organizam i životinja i čoveka nije u stanju da proizvede “imuni odgovor”. On napominje da čim postoji granična vrednost to znači da ljudi mogu da ga unose u organizam, ali da posledice po zdravlje mogu ostaviti znatno veće koncentracije konzumirane u veoma dugom periodu.

Ministarstvo poljoprivrede, kao i Nacionalna organizacija potrošača ranije su saopštili da gornja granica dopuštene koncentracije aflatoksina nije probijena. Vanrednu inspekcijsku kontrolu prošle nedelje je sprovelo Ministarstvo poljoprivrede i analize su pokazale da je mleko na domaćem tržištu bezbedno za ljudsku upotrebu. Oko zaraženog kukuruza pre desetak dana u domaćim medijiam se uveliko polemisalo, a sve je počelo kada je u laboratorijama preduzeća za kontrolu kvaliteta "SGS Srbija" iz Beograda utvrđeno prisustvo aflatoksina. Na osnovu pregledanih 375 uzoraka kukuruza, utvrđeno da je svega trećina ovogodišnjeg roda bezbedno za ljudsku upotrebu. Stručnjaci su odmah rekli da ne treba dizati paniku dok su privrednici izrazili bojazan zbog štete koja sledi.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 30
Pregleda: 6599

Povezana vest

Povezane teme

mleko

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.