Komentara: 0
Pregleda: 3078

Mladić za „lečenje“ skupio 145.000 evra

05.09.2010. u 20:15h
Izvor: Blic
Mladić za „lečenje“ skupio 145.000 evra

Nakon što je otkrivena prevara u kojoj je mladić iz Subotice, predstavljajući se kao otac bolesnog deteta, pozivao građane preko interneta da mu pomognu da plati lečenje i na taj način prikupio 145.000 evra, Subotičani s opreznošću otvaraju novčanike u humanitarne svrhe. Međutim, oni koji i dalje pokušavaju da se domognu novca lažima ne odustaju, zbog čega iz nekoliko ustanova i preduzeća stižu javna upozorenja.

Već nekoliko meseci na glavnom Gradskom trgu i užem centru grada grupa mladića i devojaka prodaje čestitke po ceni od 100 dinara. Njihov pristup i ponašanje je krajnje korektno, ali većini Subotičana je zasmetovalo to što u njihovom gradu postoji Dom za decu „Kolevka", a od njih se traži novac za Centar za zaštitu odojčadi, dece i omladine iz Zvečanske u Beogradu. Mnogi su to humanitarcima i rekli, a oni su vrdali, govoreći da će „uskoro pokrenuti projekat i za ‘Kolevku', sa kojom su navodno u pregovorima, ali je direktorka trenutno na godišnjem odmoru".

- Zovu nas građani i kažu da im je žao što nisu u mogućnosti da kupe čestitke od čije je prodaje novac namenjen nama. Obavestili smo policiju o tome pošto tako nešto nikada nismo organizovali niti ćemo. Mladići i devojke koji to rade zaustavili su zaposlene u „Kolevki", ne znajući da je reč o ljudima koji dobro znaju da nisam na godišnjem odmoru. Pozvala sam nadležene iz Centra u Zvečanskoj koji su mi potvrdili da je reč o njihovoj akciji, ali je očigledno da je razlog našeg spominjanja u priči najverovatnije da bi prodaja bolje išla - kaže direktorka „Kolevke" Mirjana Čabrić.

Prema njenim rečima, ovakve laži je dovode u neprijatnu situaciju, ali i izazivaju bes jer ne želi da se deca zloupotrebljavaju na bilo koji način. Inače, biznis sa čestitkama ide u gotovini i liči na nešto što bi možda i MUP mogao da proveri.
- Situacija nije uopšte bezazlena i postali smo jako obazrivi. Zahvaljujući donatorima i državi, i pored krize, uspevamo da obezbedimo sve što je potrebno za naše mališane i nikada ne bismo pokrenuli akciju u kojoj se na ulici od građana uzima novac u kešu - kaže Čabrićeva.

Kako je od prošle nedelje najaktuelnije trgovanje deonicama NIS-a na berzi, neki Subotičani su to iskoristili da sugrađanima ponude otkup predstavljajući se kao radnici Pošte. Uprava PTT je za lažne poštare saznala od zaposlenih, kojima su se građani obratili za pomoć „jer ne znaju šta da rade pošto su izgubili potvrde o akcijama".

- Povodom informacije koju smo dobili od građana obratili smo se policiji. Građani isključivo na našim šalterima mogu da prodaju akcije, a nikako na ulici zbog čega treba da povodu računa da ne bi naseli na prevaru - kaže direktor radne jedinice PTT u Subotici Nebojša Daković.

 

Izvor: Blic
Postavljeno pre 13 godina i 8 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3078
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.