Komentara: 23
Pregleda: 3449
Foto

Ministarka Gordana Čomić posetila Hrvatski nacionalni savet

08.06.2021. u 21:23h
Izvor: Subotica.com
Službena upotreba jezika i osnivanje Hrvatskog školskog centra bili su glavna tema današnje posete Gordane Čomić, ministarke za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Hrvatskom nacionalnom savetu.
Ministarka Gordana Čomić posetila Hrvatski nacionalni savet

Povod posete članova ministarstva je obilazak nacionalnih saveta kako bi im pokazali da „rade ono što govore i da su alat nacionalnim manjinama u Srbiji“.

- Na osnovu razgovora sa predstavnicima hrvatske manjine bavićemo se problemom upotrebe službenog jezika i pisma, načinom na koji se  primenjuju obaveze iz zakona o školovanju na maternjem jeziku manjine, o učenju maternjeg jezika sa elementima nacionalne kulture,  a radićemo na Hrvatskom školskom centru.  Zajedno sa drugim ministarstvima radićemo na tome kako su manjine predstavljene u medijima, kako se kreira slika o njima i kako se one osećaju povodom toga – najavila je ministarka Gordana Čomić. – Sa hrvatskom nacionalnom zajednicom delimo kulturno nasleđe zajedničkog življenja i želja nam je da ga promovišemo. Vojvodina je stanje duha i želimo da on bude lep i svetao.

Ministarka Gordana Čomić posetila Hrvatski nacionalni savet

Po rečima Jasne Vojnić, predsednice HNV-a, prva zvanična poseta ministarke bila je veoma konstruktivna, te su tokom sastanka izneta sva otvorena pitanja koje hrvatska zajednica treba da rešava.

- Nama je ključno pitanje zastupljenost Hrvata i sprovođenje tačke 9. Bilateralnog sporazuma između SCG i Hrvatske iz 2004., da budemo zastupljeni u javnom sektoru. Pred nama je veliki izazov a to jepopis stanovništva, mogućnost elektronskog popisa, a razgovarali smo i o finansiranju rada Vijeća, koje je izuzetno malo, a nadamo se da će se u budućnosti povećati – istakla je Jasna Vojnić. – Minsitarka je naglasila da će se pozabaviti pitanjem osnivanjem Hrvatskog školskog centra i nadamo se da će naši problemi biti rešeni.

Ministarka Gordana Čomić posetila Hrvatski nacionalni savet

Popis stanovništva je odložen do novembra 2022., a do tada će, po rečima ministarke Čomić, biti jasno utvrđeno prisustvo nacionalnih manjina među popisivačima i u komisijama, kako bi se stvorilo prijateljsko okruženje za iskazivanje sopstvenom identiteta.

Ministarka i njen tim ostaju u Subotici pošto ih sutra očekuje sastanak sa još dva nacionalna saveta - bunjevačkim i mađarskim.

Izvor: Subotica.com
Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u poseti Hrvatskom nacionalnom savetu Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u poseti Hrvatskom nacionalnom savetu Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u poseti Hrvatskom nacionalnom savetu Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u poseti Hrvatskom nacionalnom savetu Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u poseti Hrvatskom nacionalnom savetu Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u poseti Hrvatskom nacionalnom savetu Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u poseti Hrvatskom nacionalnom savetu Predstavnici Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u poseti Hrvatskom nacionalnom savetu
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 10 meseci
Komentara: 23
Pregleda: 3449
Povezane teme

hrvatsko nacionalno veće

nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine

hrvatska nacionalna manjina

jasna vojnić

hrvatski nacionalni savet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.