Komentara: 24
Pregleda: 9084

Minimalac veći, još uvek nedovoljan za osnovne potrebe

15.09.2017. u 13:06h
Izvor: TV Subotica
Minimalna cena rada u Srbiji biće veća za 13 dinara po satu. Sindikati pozdravljaju ovu meru, napominjući da to još uvek nije dovoljno, dok su poslodavci zadovoljni što povećanje neće ići na njihov teret. Ipak, i jedni i drugi su saglasni, da je jedino održivo rešenje smanjenje poreza i doprinosa.
Minimalac veći, još uvek nedovoljan za osnovne potrebe

Svima koji su na minimalcu, zarade će porasti sledeće godine sa 130 na 143 dinara po času, odnosno za 10 odsto, što je bilo srednje rešenje, budući da su sindikati tražili da cena rada bude 154 dinara, a poslodavci 139 dinara.

Prema rečima predsednika Samostalnog sindikata u Subotici, Milana Popovića, to jeste dobar potez, ali je još uvek nedovoljno, jer dve minimalne plate ne mogu da zadovolje osnovne potrebe četvoročlane porodice.

- Naš predlog iz Subotice nikada nije išao u tom pravcu. Uvek smo predlagali da najniža cena rada bude oko 300 evra, s tim da se skidaju porezi i doprinosi. Kroz metodologiju koju smo predložili, niko ne bi bio na gubitku, i država i zaposleni bi dobili, jedino bi izgubili oni poslodavci, koji žele da plate radika samo po toj najnižoj ceni rada. Mislim da moramo ići u tom pravcu rešavanja problema zarade u Srbiji, jer ako ne budemo išli u tom pravcu, imaćemo veliki problem da će mladi stručni kadrovi napustiti državu - rekao je Popović.

Da smo već došli u situaciju da radnici masovno napuštaju Srbiju, smatra Milan Jerinkić, predsednik Udruženja poslodavaca Grada Subotice. Zbog toga, poslodavci pozdravljaju povećanje minimalne cene rada, a jedini uslov koji su postavili pred Vladu, jeste da ono ne ide na teret poslodavaca.

- Iz tog razloga, poslodavci nisu imali ništa protiv i možda bi bilo bolje da smo išli na 154, u odnosu na 143 dinara, što je usvojeno. Ovo je neko srednje rešenje, i dok god ne dođe do ozbiljnog smanjenja poreza i doprinosa, sa sadašnjih 67 na nekih 40, koliko je to normalno u okruženju i u Evropskoj uniji, do tada ni ukupne plate neće moći da rastu - rekao je Jerinkić.

Minimalna cena rada povećana je u 2017. godini sa 123 na 130 dinara, a pre toga nije menjana čak tri godine. Sadašnje povećanje na 143 dinara, na mesečnom nivou značiće 1.800 dinara više, odnosno oko 24.000 dinara, a procena je da za ovoliko novca u Srbiji radi čak 350.000 zaposlenih.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 7 meseci
Komentara: 24
Pregleda: 9084
Povezane teme

plate u Subotici

udruženje poslodavaca

samostalni sindikat

minimalna cena rada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.