Komentara: 9
Pregleda: 3991

Mini Jugoslavija i ove godine bez obeležavanja praznika rada

01.05.2021. u 14:00h
Izvor: Subotica.com
Iako se zbog aktuelne epidemiološke situacije Međunarodni praznik rada ni ove godine neće proslavljati u Mini Jugoslaviji, sećanje na nekadašnju državu, zajedničke vrednosti i radnika kao čoveka koji je pristojno mogao da živi od svoje zarade, ono je što je godinama privlačilo brojne jugonostalgičare 2. maja u ovaj park.
Mini Jugoslavija i ove godine bez obeležavanja praznika rada
Foto: Arhiva

Tradicija duga gotovo dve decenije, prekinuta je prošle godine, kada je zbog vanrednog stanja po prvi put izostala proslava praznika rada u Mini Jugoslaviji. Tako će biti i ove godine, jer aktuelna epidemiološka situacija još uvek ne dozvoljava okupljanje velikog broja ljudi, koliko ih je znalo biti na ovom prostoru ranijih godina. Prisećajući se tih dana, Goran Gabrić, predsednik Mini Jugoslavije, kaže da je program uvek bio ispunjen sportskim i kulturno-umetničkim sadržajima, koji su verodostojno oslikavali specifičnosti svih naroda Jugoslavije.

- Uglavnom su to bili mladi ljudi, uz koje su u programu učestvovali i subotički kant autori, pesnici, besednici i svi oni kojima je ovo mesto bilo način da se povežu sa svojom publikom - priča Gabrić, koji je predsedavanje Mini Jugoslavijom pre dve godine preuzeo od svog bliskog rođaka Blaška Gabrića, osnivača Jugolenda. - On je 2004. godine osnovao Mini Jugoslaviju na porodičnom gazdinstvu u Aleksandrovu, a ideja vodilja bila je da se  vrednosti, koje su nekada bile zajedničke za sve narode bivše države, sačuvaju od zaborava i da se praznik rada obeležava kako se nekada obeležavao u Jugoslaviji. Osim bogatog programa, proslava je bila gotovo nezamisliva bez vojničkog pasulja, koji se kuvao u velikim kotlovima i pazario, kao nekada, po sindikalnim cenama.

Mini Jugoslavija i ove godine bez obeležavanja praznika radaA glas o Jugolendu u Subotici ubrzo se proneo po regionu i svake godine privlačio sve veći broj posetilaca, koji su dolazili iz različitih krajeva nekadašnje države da uz pesmu i igru proslave praznik rada, obnove stara prijateljstva i evociraju uspomene na, kako češto umeju da kažu, "bolja i lepša vremena". Iako je najviše bilo Subotičana, naš sagovornik navodi da su gosti dolazili i iz Sombora, Ade, Novog Sada, Beograda, Kostolca, Lajkovca, Planišta, kao i iz susednih zemalja.

- Dolazio je i veliki broj naših ljudi koji rade u inostranstvu, kod kojih je posebno izražen taj osećaj jugonostalgije i uopšte povezanosti sa jugoslovenskim narodima. Kada živite, kako se to kod nas kaže, u tuđini, onda vam susret sa svakom osobom sa ovog prostora mnogo znači, a u Mini Jugoslaviji sve je u znaku zajedništva, kulture, jezika i sličnog mentaliteta koji nas odlikuje, jer potičemo sa istog podneblja - ističe Gabrić.

Mini Jugoslavija i ove godine bez obeležavanja praznika radaMini Jugoslavija u našem gradu nije usamljena, jer ih na teritoriji nekadašnje zajedničke države ima čak osam, a koje po uzoru na subotičku organizuju razna druženja i obeležavaju značajne datume iz tog perioda kojeg se i danas mnogi sećaju sa setom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 2 nedelje
Komentara: 9
Pregleda: 3991
Povezane teme

Goran Gabrić

prvomajski praznici

prvi maj

mini jugoslavija

praznik rada

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.