Komentara: 12
Pregleda: 5082

Migranti čekaju dva-tri meseca na legalan ulazak u Mađarsku

09.02.2020. u 12:59h
Izvor: RTS
Prethodnih nekoliko dana migranti koji se kreću van prihvatnih centara u Srbiji bili su u centru pažnje domaće i inostrane javnosti zbog pokušaja da se, bez dokumenata, domognu Evropske unije. Došlo je i do incidenta na granici sa Mađarskom zbog čega je prelaz Kelebija bio i zatvoren neko vreme. Migranti iz Prihvatnog centra u Subotici nisu se pridruživali protestima na Kelebiji.
Migranti čekaju dva-tri meseca na legalan ulazak u Mađarsku

Mađarska ima dva azilantska centra pored prelaza Horgoš i Kelebija u kojima se primaju zahtevi za legalan azil u toj zemlji. Svi migranti koji tu žele da podnesu zahtev čekaju u Prihvatnom centru u Subotici.

Trenutno u tom centru, koji postoji već 5 godina, nalazi se 98 lica, od čega ih je 63 u redovnom smeštaju a ostala lica su iz urgentnog prijema. Polovina migranata u centru je iz Sirije a ostali su iz Avganistana, Iraka, Irana, Pakistana, Eritreje - rekao je za RTS Siniša Marković, upravnik Prihvatnog centra za migrante u Subotici, napominjući da se period boravka porodica u centru produžio na dva do tri meseca, a obzirom da je praksa da jednom nedeljno po jedna porodica ode na prelaze Horgoš i Kelebija, što je, kako kaže, tempo koji utiče na njihovo neraspoloženje i strpljenje.

Migranti čekaju dva-tri meseca na legalan ulazak u Mađarsku

Migranti čekaju dva-tri meseca na legalan ulazak u Mađarsku

U sklopu Prihvatnog centra migranti dobijaju redovne obroke, imaju uslove za higijenu a na raspolaganju im je i dečji kutak. Takođe, dva puta nedeljno dolaze nastavnici iz subotičkih osnovnih škola.

Marković je istakao odličnu saradnju sa komunalnim preduzećima na teritoriji grada, kao i sa organima bezbednosti, uz već dobro uigranu organizaciju sa  terenskim ekipama Komesarijata za izbeglice, izuzetno osposobljenim da adekvatno prepoznaju ranjive kategorije i kako reagovati.

U slučaju pretrpanosti Prihvatnog centra u Subotici, u kordinaciji sa drugim centrima u Srbiji, migranti se raspoređuju na druge lokacije.

Izvor: RTS
Postavljeno pre 4 godine i 2 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 5082
Povezane teme

migranti

migranti u subotici

imigranti

ilegalni migranti

prihvatni centar

prihvatilište za migrante

maloletni migranti

migrantska kriza

deca migranti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.