Komentara: 2
Pregleda: 4088
Foto

"Meteoriti – glasnici svemira" stigli u Suboticu

14.05.2019. u 16:23h
Izvor: Subotica.com
Neke od naših najpoznatijih meteorita, a ujedno najvrednijih i najstarijih eksponata Prirodnjačkog muzeja iz Beograda, poput Sokobanjskog, Jeličkog i Dimitrovgradskog meteorita, sugrađani mogu od danas da pogledaju i saznaju nešto više o njihovom poreklu u Gradskom muzeju Subotica, gde je izložena ekskluzivna Zbirka pod nazivom "Meteoriti – glasnici svemira".
"Meteoriti – glasnici svemira" stigli u Suboticu

Meteoriti su čvrsta tela vanzemaljskog porekla koja, prolazeći kroz atmosferu, dosegnu površinu planete. Njihovo poreklo se uglavnom vezuje za asteroide, ali postoje i meteoriti koji na Zemlju dolaze sa susednog Marsa ili Meseca. Kako objašnjava autor izložbe Aleksandar Luković, kustos Prirodnjačkog muzeja iz Beograda, meteori i meteoriti su dva različita pojma, a razlika je u tome što meteorite nalazimo na površini Zemlje, dok meteori uglavnom sagore u atmosferi.

- Posetioci će imati priliku da nauče šta su to meteoriti, zašto su oni bitni i kako se dele. Takođe, pokušali smo i da dočaramo kako izgleda krater i struktura koju meteorit ostavlja za sobom kao rupu u zemlji. Meteoriti su zanimljivi i za decu, jer se vezuju za izumiranje dinosaurusa, stoga smo pripremili i jednu postavu koja objašnjava kako se to dogodilo - objašnjava Luković.

"Meteoriti – glasnici svemira" stigli u Suboticu

"Meteoriti – glasnici svemira" stigli u Suboticu

Izloženi meteoriti deo su Prirodnjačkog muzeja od njegovog osnivanja, a u okviru izložbe predstavljena je unikatna Zbirka koju, pored Sokobanjskog, Jeličkog i Dimitrovgradskog, čine i drugi čuveni meteoriti iz sveta, među kojima su Kanjon Diablo, Mudrabilja, Henberi, Bjorbule i Toluka.

- Meteoriti su možda neki od prvih i najvrednijih eksponata koje muzej poseduje. Oni su u muzej dospeli zaslugom velikana naše nauke, Jovana Žujovića i Josifa Pančića, koji su prikupili taj materijal i doneli ga. Zahvaljujući tim meteoritima, dobili smo razmenu sa poznatim svetskim muzejima i Zbirku koju danas posedujemo - dodao je autor izložbe.

"Meteoriti – glasnici svemira" stigli u Suboticu

Izložba "Meteoriti – glasnici svemira" otvorena je u sklopu manifestacije "Muzeji za 10" i publici će biti na raspolaganju do septembra. Prema rečima Ištvana Hula, direktora Gradskog muzeja Subotica, u narednim danima uslediće još nekoliko zanimljivih sadržaja, dok se najveća poseta očekuje u Noći muzeja, kada kroz ovu instituciju kulture prođe više od 5.000 ljudi.

- Juče smo imali promociju 15. i 16. broja časopisa "Museion", danas otvaranje ove prekrasne izložbe, a već sutra nas očekuje promocija knjige "Barokna Bačka". U četvrtak ćemo predstaviti našu stalnu postavku Prirodnjačkog odeljenja "Priroda i čovek", a do kraja nas očekuju i predstava, predavanje, izložba dečjih radova, koncerti i još mnogo toga - najavio je Hulo.

"Meteoriti – glasnici svemira" stigli u Suboticu

Izvor: Subotica.com
Otvaranje izložbe "Meteoriti, glasnici svemira" Otvaranje izložbe "Meteoriti, glasnici svemira" Otvaranje izložbe "Meteoriti, glasnici svemira" Otvaranje izložbe "Meteoriti, glasnici svemira" Otvaranje izložbe "Meteoriti, glasnici svemira" Otvaranje izložbe "Meteoriti, glasnici svemira" Otvaranje izložbe "Meteoriti, glasnici svemira" Otvaranje izložbe "Meteoriti, glasnici svemira"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 11 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4088
Povezane teme

gradski muzej

izložba

Gradski muzej Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.