• Pregleda: 2840

"Meteoriti – glasnici svemira" stigli u Suboticu

Neke od naših najpoznatijih meteorita, a ujedno najvrednijih i najstarijih eksponata Prirodnjačkog muzeja iz Beograda, poput Sokobanjskog, Jeličkog i Dimitrovgradskog meteorita, sugrađani mogu od danas da pogledaju i saznaju nešto više o njihovom poreklu u Gradskom muzeju Subotica, gde je izložena ekskluzivna Zbirka pod nazivom "Meteoriti – glasnici svemira".
"Meteoriti – glasnici svemira" stigli u Suboticu

Meteoriti su čvrsta tela vanzemaljskog porekla koja, prolazeći kroz atmosferu, dosegnu površinu planete. Njihovo poreklo se uglavnom vezuje za asteroide, ali postoje i meteoriti koji na Zemlju dolaze sa susednog Marsa ili Meseca. Kako objašnjava autor izložbe Aleksandar Luković, kustos Prirodnjačkog muzeja iz Beograda, meteori i meteoriti su dva različita pojma, a razlika je u tome što meteorite nalazimo na površini Zemlje, dok meteori uglavnom sagore u atmosferi.

- Posetioci će imati priliku da nauče šta su to meteoriti, zašto su oni bitni i kako se dele. Takođe, pokušali smo i da dočaramo kako izgleda krater i struktura koju meteorit ostavlja za sobom kao rupu u zemlji. Meteoriti su zanimljivi i za decu, jer se vezuju za izumiranje dinosaurusa, stoga smo pripremili i jednu postavu koja objašnjava kako se to dogodilo - objašnjava Luković.

Izloženi meteoriti deo su Prirodnjačkog muzeja od njegovog osnivanja, a u okviru izložbe predstavljena je unikatna Zbirka koju, pored Sokobanjskog, Jeličkog i Dimitrovgradskog, čine i drugi čuveni meteoriti iz sveta, među kojima su Kanjon Diablo, Mudrabilja, Henberi, Bjorbule i Toluka.

- Meteoriti su možda neki od prvih i najvrednijih eksponata koje muzej poseduje. Oni su u muzej dospeli zaslugom velikana naše nauke, Jovana Žujovića i Josifa Pančića, koji su prikupili taj materijal i doneli ga. Zahvaljujući tim meteoritima, dobili smo razmenu sa poznatim svetskim muzejima i Zbirku koju danas posedujemo - dodao je autor izložbe.

Izložba "Meteoriti – glasnici svemira" otvorena je u sklopu manifestacije "Muzeji za 10" i publici će biti na raspolaganju do septembra. Prema rečima Ištvana Hula, direktora Gradskog muzeja Subotica, u narednim danima uslediće još nekoliko zanimljivih sadržaja, dok se najveća poseta očekuje u Noći muzeja, kada kroz ovu instituciju kulture prođe više od 5.000 ljudi.

- Juče smo imali promociju 15. i 16. broja časopisa "Museion", danas otvaranje ove prekrasne izložbe, a već sutra nas očekuje promocija knjige "Barokna Bačka". U četvrtak ćemo predstaviti našu stalnu postavku Prirodnjačkog odeljenja "Priroda i čovek", a do kraja nas očekuju i predstava, predavanje, izložba dečjih radova, koncerti i još mnogo toga - najavio je Hulo.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

2
Trovach Odgovori
Interesantno je to sto na Zemlju povremeno padne ostatak od formiranja Suncevog sistema koji se skoro uopste nije promenio od svog nastanka. Zemlja se stalno menja i jako stare stene su izuzetno retke. Zato su ovi meteoriti tako dragoceni.
Uvek u pravu Odgovori
Srbiju je nažalost pre tridesetak godina pogodio meteor koji je gotovo ugasio život u njoj. Ostali su najotporniji dinosaurusi a većina ostalog živog sveta jedva preživljava.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.