Komentara: 16
Pregleda: 10833

Mesečno 10.000 evra za Pozorište

28.09.2011. u 14:35h
Izvor: Magyar Szó
Mesečno 10.000 evra za Pozorište

Izgradnja subotičkog Narodnog pozorišta stala je pre nekoliko meseci, a izvođač radova sada je investitoru najavio da će – ukoliko ne bude bilo isplaćeno barem održavanje gradilišta – demontirati skele, odneti alat, opremu i kran, odnosno potpuno napustiti gradilište.

Poluzavršena pozorišna zgrada mesečno staje deset hiljada evra i onda ako se na njoj ne izvode nikakvi radovi. Mora se plaćati noćni čuvar, dnevnice za kran –što je još uvek jeftinije nego njeno demontiranje, pa ponovno vraćanje – kao i plate zaposlenih na održavanju gradilišta koji bez prestanka ispumpavaju vodu iz podruma poluzavršene zgrade. Izvođaču radova na obnavljanju subotičkog pozorišta, firmi „Yumol“, investitor duguje sumom u vrednosti od 200 hiljada evra, a poslednji put je isplata bila u novembru. Budući da se ne gradi, ovo preduzeće nije moglo da prihvati troškove, pa se investitoru obratilo zahtevom da on pokrije troškove održavanja gradilišta sve dok radovi pauziraju.

Direktorka Narodnog pozorišta iz Subotice Ljubica Ristovski rekla je za „Mađar so“ da ovaj teatar nema potrebnih deset hiljada evra, odnosno da ne bi uopšte moglo da bude pozorišnih predstava ukoliko bi plaćali održavanje betonske konstrukcije. Ona kaže da pozorište ima samo toliko novca da jedva pokriva troškove funkcionisanja, te da su se zato obratili investitorima (Ministarstvu kulture, Vladi Vojvodine i subotičkoj lokalnoj samoupravi), ali da odgovor sa ovih adresa pozorištu još nije stigao.

Na pitanje „Mađar so“-a, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić rekao je da će grad privremeno preuzeti izdatak od milion dinara mesečno sve dok ne bude stigao novac za isplatu dosad obavljenog posla, odnosno ne započne nova faza rada na rekonstrukciji pozorišta.

Demantujući glasine po kojima na tom mestu više nikada i neće pozorišta, predsednik upravnog odbora Narodnog pozorišta Jožef Kasa ustvrdio da će gradnja biti nastavljena, te da on neće odustati „iako je proteklih godina morao da iskusi da je u ovoj stvari ostao sam“ i da „politika neće da stane iza njega“. – Izgradnja pozorišta je, u suštini, stala još pre nekoliko meseci. Izvođači, naime, nisu dobili novac za svoj obavljeni posao. A sada smo stigli dotle da ne pokrivaju ni one minimalne troškove za održavanje gradilišta. Ne plaćaju zbog toga jer su uludo trošili novac, bez bilo kakvog plana i strategije. Novac se delio od nemila do nedgraga. U tome je prisutan i Savez vojvođanskih Mađara, i na to nisu obratili pažnju. Kasa je prazna, nema od čela da se plaća. To su činjenice. Postavlja se pitanje zbog čega je to tako da je teret problema izgradnje subotičkog Narodnog pozorišta na ramenu samo jednog čoveka. Mogu reći da se osim mene prilično malo njih bavilo ovom zgrdom. Onaj ko srcem i dušom radi i pomaže koliko može – to je direktorka pozorišta. Niko iz politike nije podigao ni slamku da bi napredovali. Protraćili su novac. Gradnja pozorišta „Kostolanji“ stajala je abnormalnu sumu, kao i obnavljanje Dečjeg pozorišta, iako je mesto za ova dva pozorišta bilo u istoj zgradi u kojoj će biti Narodno pozorište. To je bilo u planovima, ali su to, zahvaljujući nečijem pozadinskom radu promenuli, a pare potrošili – izjavio je Kasa za „Mađar so“.

Narodno pozorište Subotica - izgradnja

Prema rečima upravnog odbora Narodnog pozorišta u Subotici, izgradnja će ipak sigurno biti završena „samo je pitanje da li ćemo imati dovojno strpljenja da to dočekamo“. On je primetio i da se iz Fonda za kapitalna ulaganja Srpsko narodno pozorište već po drugi put obnavlja, kao i da „svi znaju“ da se beogradska pozorišta listom obnavljaju. – Nadam se da ćemo u predstojećem periodu naći rešenje da se gradnja pozorišta u Subotici nastavi i završi. Neću dopustiti da se stane na pola. Kašnjenja ima, ali u Srbiji to nije vanredna stvar. Osim toga, uveliko bih se razočarao u predsednika Tadića, koji je lično prihvatio obavezu da će to pozorište biti izgrađeno. A šta se sve događa u pozadini, to je teško proceniti – dodao je Kasa.

Prilikom početka izgradnje subotičkog Narodnog pozorišta zauzet je stav da u budućoj zgradi neće biti nikakvog poslovnog prostora. Prema rečima Kase, sada su u izgledu izmene planova zbog smanjivanja troškova i biće predviđeni i takvi komercijalni prostori, kako bi ova investicija umesto 22 miliona mogla da se pokrije sa 15-16 miliona. Dosad je, inače, u izgradnju uloženo 2,5-3 miliona evra „što je mnogo u ovakvim okolnostima, ali nedovoljno za to da bi nešto od zgrade koju smo zamisli moglo postati upotrebljivo“. Obavezu da finansiraju troškove rekonstrukcije i gradnje ovog pozorišta, sa učešćem po 45 odsto, prihvatili su Ministarstvo kulture, odnosno Vlada Vojvodine. Preostalih deset odsto troškova trebalo bi da obezbedi subotička lokalna samouprava. Prema rečima Jožefa Kase, delimično su svoje obaveze pokrili i republika i pokrajina, ali „Subotica dosad nije dala za izgradnju ni pare“. Prema tvrdnji gradonačelnika Saše Vučinića to nije tačno, Subotica je finansirala izradu projekata a, kako je rekao, šta bi dva miliona evra vredela – ako nema preostalih dvadeset.

Jožef Kasa je najavio da će uskoro biti javno predstavljeni novi planovi, kao i budžet izgradnje pozorišta.

Izvor: Magyar Szó
Postavljeno pre 12 godina i 7 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 10833
Povezane teme

Saša Vučinić

Narodno pozorište

zgrada pozorišta

rekonstrukcija pozorišta

Jožef Kasa

izgradnja narodnog pozorišta

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.