Komentara: 0
Pregleda: 2827

Međunarodni dan starih obeležen u Subotici

01.10.2013. u 15:40h
Izvor: RTV Yueco
Subotica je grad koji ima veliki broj starih ljudi, odnosno procenat starih ljudi je mnogo većih od novorođenčadi i upravo zbog toga Grad kroz mrežu gerontoloških klubova vodi računa o njihovim potrebama, rečeno je povodom Međunarodnog dana starih. U Srbiji ima milion i 100 hiljada starih osoba, a od toga je više od 80 hiljada starijih od 80 godina. Osim Gerontoloških klubova, i druge organizacije, kao što su npr Karitas, Crveni krst i Zavod za javno zadravlje pružaju svoje usluge starim ljudima.
Međunarodni dan starih obeležen u Subotici

Labud Šćepanović svakodnevno boravi u gerontološkom klubu. On kaže je za stare ljude bitno da budu aktivni i da ne zanemare društevni život, što gerontološki klubovi i pružaju.

Zdravlje je ono što je starim ljudima veoma bitno, a što realno najmanje imaju. Iz tog razloga veoma je bitno omogućiti sve preventivne preglede za starije osobe. Bolesti koštano mišićnog sistema, kao i kardiovaskularne bolesti, najčešće pogađaju stare osobe.

Kako bi dostojanstveno živeli u starosti Udruženje građana Karitas, ima svoju službu pomoći koja koja obuhvata oko 300 osoba. Ova služba pomaže starima oko kućnih poslova, ali vodi računa i o njihovom zdravlju.

Stručnjaci procenjuju da će do 2050. broj starijih prvi put premašiti broj mladih u svetu, dok je u Srbiji sada broj stanovnika mlađih od 15 godina gotovo izjednačen s brojem starijih od 65 godina.

Crveni krst Subotica obeležavajući 01. oktobar - Međunarodni dan starih i ove godine je raspisao konkurs za najstarijeg sugrađanina, sugrađanku i bračni par sa najviše godina bračnog staža, odnosno bračne parove sa 50 i više godina zajedničkog života. Konkurs je otvoren do 31. oktobra, a prijave se dostavljaju u prostorijama Crvenog krsta, na telefon 621-101 ili u mesnim zajednicama. Proglašenje pobednika biće obavljeno na ovogodišnjoj manifestaciji “Sunčana jesen života”.

Izvor: RTV Yueco
Obeležavanje Međunarodnog dana starih Obeležavanje Međunarodnog dana starih Obeležavanje Međunarodnog dana starih Obeležavanje Međunarodnog dana starih Obeležavanje Međunarodnog dana starih Obeležavanje Međunarodnog dana starih Obeležavanje Međunarodnog dana starih Obeležavanje Međunarodnog dana starih
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2827

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.