• Pregleda: 2837

Međunarodni Dan starih – neophodna veća briga

U našem gradu danas je obeležen Međunarodni dan starih, a tim povodom na trgu ispred Gradske kuće okupio se veliki broj naših sugrađana u trećem dobu.
Međunarodni Dan starih – neophodna veća briga

Obeležavanje dana, koji je ustanovljen 1990. godine kako bi se skrenula pažnja na poboljšanje kvaliteta života najstarijih, organizovali su Gerontološki centar, „Karitas“ i Grad Subotica.

Na trgu su bili brojni članovi gerontoloških klubova, koji nišu štedeli reči hvale za zanimljive sadržaje koje im oni nude, ali generalno, često se susreću sa neprilikama i nerazumevanjem okoline.

- Ti ljudi su sebe ugradili u nas i kada je bilo kome od rodbine teško da poseti svoje najbliže u Gerontološkom centru, treba da se seti koliko su oni nekada brinuli o njima – poručuje Nenad Ivanišević, direktor Gerontološkog centra, koji svakodnevno, kroz razne programe, brine o deset hiljada najstarijih Subotičana. - Ključna poruka je da nikada ne smemo da zaboravimo ljude koji su nas stvorili i svakodnevno, a ne samo ovaj dna, treba više da brinemo o našim najbližima.

Grad Subotica finansira usluge Gerontološkog centar, ali i „Karitasa“ i Kola srpskih sestara, putem konkursa za usluge pomoć i nega u kući.

- Za Gerontološki centar, kao vodeću ustanovu socijalne zaštite u našem gradu, izdvaja se 44 miliona dinara što je za 16 odsto više nego prošle godine, i to sve u cilju unapređenja položaja najstarijih – poručuje Ilija Đukanović, član Gradskog veća za socijalna pitanja. - Pored toga, zahvaljući saradnji sa JP „Subotica-trans“ šest hiljada lica starijih od 65 godina imaju besplatan gradski prevoz.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
Hamil Dzamil Odgovori
Postovanje ja sam med. tehnicar koji radi u SHMP koji je hteo da doda nesto u ovaj tekst. Doktorice i doktor uz malecku pomoc tehnicara spremili ove medenjake. Oni su mesili, ispekli, iscrtali i upakovali ove medenjake (to su radili tokom svog slobodnog vremena). Tako da i njima treba pohvala za to. Hvala vam. Pogotovu koordinatoru MB
CUCKO Odgovori
Samo nek gledaju zadrugu i nek glasaju za vucica.........
Ekonomist
Očito je da nisu u toku događaja. Za Vučka su glasali najviše / mnogi pod prinudom / zaposleni u javnim službama, a zatim ona organizovana kolona polupismenih sendvičara koju je organizovao sadašnji šef tajne policije.
marija Odgovori
Ovo je lepo i pohvalno, treba cele godine se brinuti o starijoj populaciji kako u zdrsvstvenom tako i u kulturnom zivotu, PITANJE> ZASTO svi stariji sugradjani nemaju besplatne autobusne karte u Subotici, Zar se Suboticka vlast nemoze ugledati na gradove gde je to bez problema reseno,a da ne spominjemo u Madjarskoj koje uslove imaju stariji i iznad 65 godina.Treba Subotica da gleda u bolje pa da se malo vise potrudi ,
Realan, (anti)sistem Odgovori
Na pragu su lokalni izbori. A i republički.
panonski čamac Odgovori
Mi pazimo na naše starije, ali bih želeo da stariji paze i na nas. Molim vas, stariji sugrađani, kada donosite odluke i kada dajete glasove, razmislite kako će to uticati na vašu decu a ne samo na sebe. Hvala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.