Komentara: 2
Pregleda: 1963

Međunarodni dan posvećen smanjivanju prirodnih katastrofa

13.10.2014. u 18:38h
Izvor: RTV Yueco
Danas se obeležava Međunarodni dan posvećen smanjivanju prirodnih katastrofa. Suboticu i Severno-bački okrug ove godine zadesila je katastrofa koja se odnosila na velike snežne nanonoše koji su zavejavali puteve u februaru, a tokom maja cela zemlja je bila pogođena poplavama. Prema podacima Svetske meteorološke organizacije i UN, godišnje se na planeti dogodi na stotine elementarnih nepogoda.
Međunarodni dan posvećen smanjivanju prirodnih katastrofa

Tokom februara Štab za vanredne situacije Severno-bačkog okruga je stavljen na test zbog smetova koji su zavejali sve lokalne i regionalne puteve. U ovakvim situacijama zajednički rade volonteri Crvenog krsta, grad, vatrogasci i drugi.

Program Priprema i delovanje u nesrećama jedna od bazičnih aktivnosti koje se realizuju pod okriljem Nacionalnog društva Crvenog krsta Srbije, i kako je sve učestalijom pojavom elementarnih nepogoda na teritoriji naše zemlje potvrđena činjenica da je neophodno ovom segmentu javnih ovlašćenja organizacije Crvenog krsta posvetiti posebnu pažnju.

Prema statistici Svetske meteorološke organizacije, suša je prirodna katastofa koja za posledicu ima najviše ljudskih žrtava-oko 33%, 32% su žrtve poplava, 20% tropskih cikolna, a u odnosu na ove ogromne brojke, samo oko 4% čine ljudske žrtve u zemljotresima. Načelnik SBO objašnjava da je neophodno da se poboljša sistem informisanja građana u vreme prirodnih katastrofa kako ne bi došlo do širenja pogrešnjih i neproverenih informacija.

U Crvenom krstu danas su podeljenje i zahvalnice i saradnicima ove organizacije. Prikazan je i film koji je govori o tome kako treba da se postupa i koga prvo zvati kada su u pitanju prirodne katastrofe.

Izvor: RTV Yueco
Obeležavanje Dana borbe protiv prirodnih katastrofa Obeležavanje Dana borbe protiv prirodnih katastrofa Obeležavanje Dana borbe protiv prirodnih katastrofa Obeležavanje Dana borbe protiv prirodnih katastrofa Obeležavanje Dana borbe protiv prirodnih katastrofa Obeležavanje Dana borbe protiv prirodnih katastrofa Obeležavanje Dana borbe protiv prirodnih katastrofa Obeležavanje Dana borbe protiv prirodnih katastrofa
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1963
Povezane teme

crveni krst

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.