Komentara: 0
Pregleda: 3853

Međunarodni dan maternjeg jezika

21.02.2012. u 14:25h
Izvor: RTV Yueco
Međunarodni dan maternjeg jezika

Danas se obeležava Dan maternjeg jezika. Prema procenama Ujedinjenih nacija u svetu nestane svakog dana po jedan jezik. Stručnjaci prognoziraju da će do kraja 21.veka nestati 90 odsto jezika i da su najugroženiji jezici sa malim brojem govornika.U Srbiji ima više od 30 nacionalnih manjina, a zakoni u oblasti obrazovanja poseban akcenat pridaju obezbeđivanju kvaliteta obrazovanja dece pripadnika manjinskih grupa. Samo u Subotici živi 20 različitih nacionalnih zajednica i tri jezika su službenoj upotrebi.

“Fejsuj”, “Lajkuj”, “Tvituj” i “Taguj” su reči koje se danas izgovore barem tri puta dnevno u razgovoru. Srpski jezik je poslednjih godina postao sve ugroženih zbog stranih reči koje se “odomaćuju” u svakodnevnom govoru. Jezik i jezička kultura su deo identiteta jednog naroda, a naš grad je specifičan po tome što ima preko 20 nacionalnih zajednica i većina ima priliku da se obrazuje na svom manjinskom jeziku i tako očuva tradiciju.

U Subotici se u službenoj upotrebi nalaze srpski, hrvatski i mađarski. U lokalnoj samoupravi kažu da građani uglavnom traže da se na izvodi iz matične knjige rođenih i slična dokumenta prevode na manjinske jezike.

Srbija je 2006. godine ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim i manjinskim jezicima. Generalna skupština Uneska je pre 12.godina proglasila je Dan maternjeg jezika, kao sećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični jezik.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 2 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 3853
Povezane teme

međunarodni dan maternjeg jezika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.