Komentara: 0
Pregleda: 2476

Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležen u OŠ "Jovan Mikić"

11.05.2017. u 10:35h
Izvor: TV Subotica
U okviru Međunarodnog dana fizičke aktivnosti koji se ove godine obeležava osmi put u našem gradu, Centar za promociju zdravlja Zavoda za javno zdravlje Subotice, Planinarski klub „Spartak“, Kancelarija za mlade i Udruženje „AKA“ organizovali su juče u OŠ „Jovan Mikić“ promotivnu sportsku akciju „Kretanjem do zdravlja“.
Međunarodni dan fizičke aktivnosti obeležen u OŠ "Jovan Mikić"

U obeležavanju Međunarodnog dana fizičke aktivnosti učestvovali su učenici sedmih razreda OŠ „Jovan Mikić“, za koje je na sportskom terenu i na veštačkoj steni za sportsko penjanje priređen bogat i raznovrstan program. Cilj akcije je promocija različitih oblika fizičke aktivnosti kao zdravog stila života.

- Sport nam služi da se razvijamo pravilno, da odrastemo u zdrave i čestite ljude. Treba da budemo zdravi, dobri, da se uvažavamo, to je i cilj sporta kao i današnjeg dana. - istakla je Marija Milodanović, direktorka OŠ „Jovan Mikić“

Podaci sa redovnih sistematskih pregleda dece u Subotici pokazuju da svako treće školsko dete ima loše telesno držanje. Deformiteti kičme kod dece su sve zastupljeniji, a do kraja srednjoškolskog obrazovanja, svako šesto dete ima probleme sa kičmenim stubom. Fizička neaktivnost kod najmlađih ogleda se i u podatku da je trend gojaznosti kod ove populacije  u porastu. Stoga je neophodno da deca svakodnevno imaju bar 60 minuta fizičke aktivnosti, dok se za odrasle preporučuje minimalno polučasovna aktivnost.

- Možemo da razgovaramo mnogo više o pozitivnim stvarima koje fizička aktivnost donosi zbog toga što je to ono što ćemo osetiti vrlo brzo, za razliku od nekih drugih promotivnih aktivnosti koje deluju u korist zdravlja, a za koje nam je potrebno određeno vreme. Blagodeti fizičke aktivnosti osećamo odmah, jer odmah smo vedriji i raspoloženiji. - objašnjava Zorica Dragaš iz Centra za promociju zdravlja ZZJZ Subotica

Svakodnevna fizička aktivnost u predviđenom vremenu dovoljna je prevencija za rizik od brojnih hroničnih bolesti. Nedostatak fizičke aktivnosti je identifikovan kao četvrti vodeći faktor rizika globalne smrtnosti.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2476
Povezane teme

osnovna škola jovan mikić

međunarodni dan fizičke aktivnosti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.