Komentara: 0
Pregleda: 4533

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

25.11.2011. u 16:49h
Izvor: RTV Yueco
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama

U Centru za socijalni rad ove godine je prijavljeno 33 žrtve nasilja u porodici, a policija je podnela 46 prijava Osnovnom sudu u Subotici zbog krivičnog dela nasilja u porodici. U Srbiji i u svetu danas se obeležava Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama. Od početka godine u Srbiji ubijeno 35 žena, od čega je 27 ubijeno u porodičnom ili partnerskom nasilju. Najizražajnije je i dalje fizičko nasilje, kao i ekonomsko zbog koga žrtve se čestvo odlučuju da ostaju uz nasilnika.

Policijska uprava u Subotici je u toku 2010. godine podnela 38 krivičnih prijava, a u 2011. godini 46 krivičnih prijava Osnovnom tužilaštvu u Subotici za krivično delo nasilje u porodici, gde su oštećene u krivičnom delu bile žene.U Osnovnom sudu u Subotici kažu da je ove godine pokrenuto 77 postupaka zbog krivičnog dela nasilja u porodici.Od toga 37 predmeta je rešeno i nasilnici su oglašeni krivim, u tri rešenje žrtva je odustala od tužbe.Kako nezvanično saznajemo u Višem sudu ima jedan slučaj gde je nasilnik ošišao žrtvu i predmet je u istražnom postupku. Za prvih devet meseci u Centru za socijalni rad prijavljene su 33 žrtve porodičnog nasilja, 29 žena i 4 muškarca. Prijavljeno i šest slučajeva porodičnog nasilja nad decom.

U Srbiji počinje kampanja 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama "Umorne od proganjanja", u okviru koje će Autonomni ženski centar, Rekonstrukcija "Ženski fond", Umetničko-aktivistička grupa "ACT Women" i Mreža "Žene protiv nasilja" zatražiti dopunu krivičnog zakonika, uvođenjem novog krivičnog dela – proganjanje. U Centru za savetovanje i podršku porodice kažu da se jedna trećina žrtava odlučuje da potraži kod njih pomoć.

Zbog nasilja u porodici država godišnje iz budžeta potroši minimalno između 204,8 i 535,9 miliona dinara, podaci su istraživanja Autonomnog ženskog centra.U minimalne troškove uključeni su izdaci zaposlenih u policiji, pravosuđu, sistemu socijalne i zdravstvene zaštite. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama prvi put je ustanovljen 25. novembra 1981. godine u Bogoti, a na taj dan UN, vlade i humanitarne organizacije širom sveta pozivaju sve društvene aktere da se uključe u aktivnosti čiji je cilj da spreče nasilje nad ženama.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 4533
Povezane teme

žrtve nasilja

psihičko nasilje

nasilje u porodici

nasilje nad ženama

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.