Komentara: 13
Pregleda: 24637

Međunarodne prevare sugrađana za kreditne pozajmice

19.10.2012. u 11:19h
U teška vremena kada su stabilan posao, redovna zarada i platežna moć na dosta "klimavim nogama", mnogi građani su prinuđeni da se zadužuju čak i kod nekih firmi sa relativno sumnjivom pozadinom i poslovnim namerama pa tako klijenti neretko dolaze u situaciju da te iste firme jednostavno ne preuzmu svoju obavezu i pored toga što su na njihov račun pristizale rate od očajnih građana. Subotičani su neki od žrtava ovih prevara, firme su se reklamirale i u nekim lokalnim medijima i time su im neki od njih (ne)svesno pružali podršku u daljim prevarama.
Međunarodne prevare sugrađana za kreditne pozajmice

Ekipa emisije "Potrošački savetnik" posetila je pre izvesnog vremena naš grad u cilju istraživanja priče sumnjivih pozajmica od firmi čiji su osnivači kako se ispostavilo strani državljani, a koje su na zakonski legalan način određeni broj građana dobile kao klijente, da bi se posle ispostavio da neke od njih uopšte nisu ispunjavale svoje obaveze.

O ovoj temi smo već pisali pre nepune 2 godine u vesti "Lažni bankari iz Subotice"

Nastavak priče sledi...

Velikom broju građana Srbije, zbog propisa koji ograničavaju kome banke mogu da pozajme novac ili nemaštine, krediti nisu dostupni.

Dve kompanije sa severa Vojvodine, First Invest System iz Sente i Finace Consulting iz Subotice građanima nude rešenje i za ove probleme. Kod lokalnih oglašivača, kao što je Vojvođanska svaštara, možete da pronađete njihove oglase u kojima obećavaju da će rešiti vaše finansijske probleme čak i ako ne ispunjavate uslove za bankarske kredite.

TV prilog sa izjavama prevarenih građana možete da pogledate ispod.

Međunarodne prevare sugrađana za kreditne pozajmice

Tražeći objašnjenje, posetili smo kancelariju First Invest Systema u Senti. Pitali smo ih i kao običan klijet i kao redakcija emisije kako obezbeđuju novac za isplatu svim svojim članovima.

Ispostavilo se da oni organizuju potrošačke grupe i da isplaćuju kredite po rang listama tek kada članovi grupe uplate dovoljno novca. Po njima, samo od članova grupe zavisi kada će dobiti kredit.

Njihovi odgovori nisu nam bili logični, niti smo shvatili kako planiraju da skupe dovoljno sredstava da svima isplate kredit.

Jer, recimo, ako svih 120 članova potrošačke grupe u kojoj je Jovan, žele kredit od 400.000 dinara i svi redovno uplaćuju ratu od 2.667 dinara, kao što je navedeno u primeru iz reklame First Investa, godišnje se skupi samo 3.840.480 dinara.

Ovaj iznos je dovoljan da samo 9 od 120 članova potrošačke grupe dobije kredit.

Svi članovi grupe novac bi dobili tek nakon 12,5 godina.

A kao što ste čuli, svim našim sagovornicima je rečeno da će novac dobiti za dva do tri meseca.

Radnik u kancelariji First Invest Sytema nam je, na kraju rekao da naša računica nije dobra i da će svi dobiti novac za 2,5 godine, a i to je opet mnogo duže nego što je obećavano našim sagovornicima.

Njegovo objašnjenja kako oni planiraju da svim članovima isplate kredite za 2,5 godine, nismo uspeli da shvatimo.

Nažalost, vlasnik First Invest System-a nije želelo da nam odgovori na pitanja koja smo mu poslali, niti da objasni način na koji on uspe da sakupi novac, iako je to u potrošačkim grupama javna informacija.

Po podacima sa sajta Agencije za privredne registre, vlasnik First Investa je Péter Andreás Bak, državljanin Republike Mađarske.

Upisani kapital je 500 evra, a od toga je uplaćeno samo 250 evra. Takođe je zabrinjavajuća i činjenica da na sajtu registra finansijskih izveštaja, nije dostupan finansijski izveštaj ove kompanije za prošlu godinu.

I pored toga, ova kompanija u oglasima tvrdi da daje kredite i do deset miliona dinara.

Međunarodne prevare sugrađana za kreditne pozajmice

Ni od Finace Consultinga iz Subotice nismo uspeli da dobijemo odgovore, ali smo našli podatak da je vlasnica ove kompanije Izolda Markuš, državljanka Ukrajine. Uplaćeni kapital je 500 evra, a u prethodne dve godine kompanija je ostvarila gubitak od preko dva miliona dinara.

Pomalo čudi i činjenica da, uprkos brojnim žalbama, Finace Konsalting posluje još od 2005. godine. Kako nam je Zdravko ispričao, nakon što je shvatio da neće dobiti kredit, obratio se državnim institucijama.

Međunarodne prevare sugrađana za kreditne pozajmice

Bez traga nestali i firma i novac

Na desetine Subotičana i Senćana ostalo je bez uloženog novca, plaćenih rata i kamata, jer od 2. oktobra „First Invest System“ d.o.o. sa sedištem u Senti i filijalom u Subotici, koje je poslovalo na principu potrošačke mreže i grupa, više ne postoji. Kancelarije su zaključane, na telefonske pozive niko ne odgovora, a građani ne mogu da im uđu u trag.

Na sajtu Agencije za privredne registre navodi se da je „First Invest System“ osnovan u Senti u februaru 2011. godine. Po rešenjima iz juna i avgusta ove godine, preduzeće iz Sente menja adresu sedišta i subotičkog ogranka, gde se umesto Ulice Korzo 12 upisuje Korzo 15. Takođe se iz registra briše prethodna zastupnica i upisuje se izvesni Robert Nađ.

„Blic“ saznaje da je d.o.o. sa građanima sklapalo ugovore o konkretnim uslugama i finansijskim podrškama, i klijenti su uveliko plaćali rate. U ugovorima je navedeno da d.o.o. obaveze može da ispuni do isteka roka na koji su se obavezali klijenti, tako da, iako je firma nestala, većina građana zvanično još nije oštećena.

- Sklopio sam 25. aprila ugovor po kome sam očekivao da ću moći da otvorim pečenjaru. Plaćao sam 16 meseci po 1.000 dinara mesečno i prvu ratu. Rečeno mi je da će članovi Skupštine preduzeća odlučivati o datumu isplate. Prema ugovoru, ništa nije prekršeno, ali više ne znam kome i kako da plaćam. Telefoni su nedostupni, a kancelarija zaključana - objašnjava Subotičanin Zoltan Galac.

Osnivač „First Invest Systema“ d.o.o. je mađarski državljanin, a Zoltan Galac kaže da je po ugovoru njegov zahtev bio vredan 350.000 dinara. Od kada se saznalo da je firma nestala, javilo mu se više od 30 ljudi iz Subotice, Sente i okolnih naselja. 

Upozorite svoje prijatelje, podelite ovu vest na što više adresa! Ne dozvolite da i oni budu potencijalne žrtve ovakvih prevara!

Našoj redakciji su se javile neke od oštećenih stranaka i u narednim danima pozabavićemo se još više ovom pričom. Kako nam prenose naši sugrađani, u toku je podnošenje krivičnih prijava protiv nekoliko firmi koje se bave ovakvim prevarama i nekoliko prijava za ispitivanje poslovanje drugih potencijalnih pravnih subjekata koje mogu da izvrše prevaru ovakvog tipa.

Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 13
Pregleda: 24637

Povezane vesti

Povezane teme

krediti

prevara

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.