Komentara: 5
Pregleda: 14025

Lažni bankari iz Subotice

15.11.2010. u 20:42h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Narodna banka Srbije nedavno je upozorila građane na to da pojedine firme protivzakonito nude kredite građanima, iako nisu banke i nemaju dozvolu za takvu vrstu poslova.</p>
Lažni bankari iz Subotice

Krediti se reklamiraju preko letaka i usmereni su naročito ka penzionerima i onima koji ne ispunjavaju uslove da dobiju pozajmicu u banci. Jedna od takvih kompanija je Fajnens konsalting, u kojoj navode da rade po sistemu potrošačkih grupa, ali šta to tačno znači juče, kada smo im se predstavili kao potencijalni klijent, nisu želeli da nam objasne preko telefona pravdajući se zauzetošću.

„Nedostaje vam novca za kupovinu? Ne ispunjavate uslove za bankarski kredit? Uz naše posredovanje možete doći do stvari koje vam nedostaju!", poručuje Fajnens konsalting sa letka u kojem nudi i „akciju" za penzionere, kojima odobrava popust od 20 odsto na troškove naknade za registraciju ugovora.

A kolika je ta naknada? Za kredit od 3.000 evra uz period otplate od tri godine, 84 evra. Pod ovim uslovima, mesečna rata korisnika kredita će izaći 95,03 evra, pri čemu, kako objašnjavaju u ovoj firmi, nominalna kamatna stopa iznosi 3,2 odsto godišnje. U stvarnosti, za pomenuti kredit, klijent će za tri godine otplate platiti 3.421 evro, plus naknadu od 84 evra.

Za ovakve kredite nije potrebno nikakvo osiguranje osim što se ugovorom predviđa da Fajnens konsalting može staviti administrativnu zabranu na primanja klijenta. Kako je to moguće, kada je u Srbiji samo bankama dozvoljeno da daju kredite i šta se navodi kao osnov za administrativnu zabranu ostaje istražnim organima da reše. A, upravo će to uskoro i uraditi, pošto u Narodnoj banci Srbije potvrđuju da će o pojavi kompanija koje protivzakonito nude kredite obavestiti sve nadležne organe.

U Fajnensu kažu da odobravaju kredite u iznosu od 1.000 do 50.000 evra i da rata ne može da pređe 45 odsto plate. „Toliko su sada i banke povećale svoj limit pa toliko nudimo i mi. Mora da vam ostane dovoljno novca za hranu i ostale osnovne stvari", rekli su nam juče u ovoj kompaniji, pritom navodeći neistinu. Naime, banke su posle odobrenja NBS-a povećale maksimalnu ratu sa 30 na 40 odsto (ne na 45) i to samo u slučaju da klijent uzima kredit u valuti u kojoj ostvaruje najveći deo svoje zarade, odnosno u dinarima. Krediti Fajnens konsaltinga su indeksirani u evrima i obračunavaju se prema srednjem kursu ove kompanije, koji za ovaj mesec iznosi čak 107,4 dinara.

- Vlasnica državljanka Ukrajine
Fajnens konsalting je registrovan u Subotici sa 500 evra početnog kapitala i Izoldom Markuš (državljankom Ukrajine), kao jedinim vlasnikom. Direktor kompanije je Eržike Terenji Borbaš, a zastupnik za nekoliko gradova u kojima firma posluje Marlena Vojnić Hajduk. Firma je registrovana za delatnost „ostalih nepomenutih finansijskih usluga" i ima ogranke u Beogradu, Novom Sadu, Kikindi, Sremskoj Mitrovici i Zrenjaninu. Prošle godine je prijavila gubitak od 1.300.000 dinara, dok je u 2008. imala dobit od 485.000 dinara, a 2007. od 2.275.000 dinara.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 13 godina i 5 meseci
Komentara: 5
Pregleda: 14025

Povezane vesti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.