Komentara: 0
Pregleda: 3751

Međunarodna škola organske poljoprivrede

30.03.2011. u 16:42h
Izvor: RTV Yueco
Međunarodna škola organske poljoprivrede

Otvoreni univerzitet i organik kontrol sistem pokrenuli su Međunarodnu školu organske poljoprivrede uz podršku Svetske banke i Ministarstva poljoprivrede. Škola je besplatna i kroz devet modula poljoprivrednici iz svih krajeva naše zemlje imaće priliku da se upoznaju sa značajem organske proizvodnje i kako da plasiraju proizvode na tržiste. U Subotici ima 18 organskih proizvođača i naš grad je pre dve decenije počeo sa propagiranjem ovog vida poljoprivrede, jer pored zdrave hrane čuva se okolina.

Škola je počela sa radom početkom godine i do sada je urađeno nekoliko promocija u centrima za organsku poljoprivredu i to: u Selenči, Vrbasu, Vršcu, Rumi, Valjevu, Pirotu, Užicu i Boljevcu. Ima zainteresovanih oko 300 poljoprivrednika, kao i predstavnika stručnih službi.U planu je formiranje biblioteke sa oko 200 naslova o organskoj proizvodnji na Otvorenom univerzitetu, dok je elektronska biblioteka već postavljena na sajtu.Problem je nedostatak znanja o organskoj poljoprivredi među proizvođačima.

Kako bi organska proizvodnja stvarno zaživela na ovim prostorima potrebna je sistemska podrška. Subvencije za organsku proizvodnju za 2008. godinu iznosile su 5.000.000 dinara, 2009.godine bilo izdvojeno 10.000.000, a prošle godine oko 50 miliona dinara.

Organska proizvodnja hrane je budućnost,a tome govori i podatak da politika zemalja Evropske unije je da do 2013.godine ova proizvodnja se uzima kao model održive poljoprivrede.Organska proizvodnja hrane sprovodi se u 120 zemalja, na 31 milion hektara, a njena vrednost je 23 milijardi dolara. Ovakvi proizvodi u Srbiji gaje se samo na 2.600 hektara, a cilj je da to bude na 600.000 hektara. Ovi podaci nas smeštaju na samo dno lestvice zemalja koje se bave organskom proizvodnjom.


Video prilog: RTV City
Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 13 godina i 3 nedelje
Komentara: 0
Pregleda: 3751
Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

Međunarodna škola organske poljoprivrede

organska poljoprivreda

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.