Komentara: 12
Pregleda: 5634

Među korisnicima Narodne kuhinje čak 180 dece

07.02.2017. u 00:35h
Izvor: TV Subotica
Sa 1.100 korisnika, Narodna kuhinja Crvenog krsta u Subotici najveća je u Vojvodini, a treća u celoj Srbiji. Grad je za ovu godinu obezbedio 31 milion dinara za funkcionisanje kuhinje, na pripremi obroka radi šest zaposlenih iz Crvenog krsta i preko 30 volontera.
Među korisnicima Narodne kuhinje čak 180 dece

U MZ „Mali Radanovac“  20 je korisnika Narodne kuhinje. Pedesetdvodišnji Neđeljko Kojić jedan je od njih. Više od tri godine, Neđeljku je ovo jedini kuvani obrok.

„Na evidenciji službe za zapošljavanje sam već devet godina, po struci sam konobar, međutim, nikakvu ponudu za posao nikad nisam dobio. Živim sam, od socijalne pomoći. Ovo mi je jedini obrok,“ priča naš sagovornik.

Na podeli obroka zatičemo i baku Jelenu Berenji, koja je sa svojih 87 godina najstarija u ovoj mesnoj zajednici. Penzija od 14.000 dinara za njene skromne potrebe nije dovoljna. Zato Jelena u Narodnu kuhinju dolazi već 20 godina. Kaže, hranu ne bira.

„ Ovde je hrana odlična. Ja mnogo toga ne bih mogla sebi da priuštim. U petak smo, na primer, dobili jako dobru hranu. Posebno što je bilo i kolača,“ dodaje baka.

Poražavajuće: 180 dece koristi "narodni kazan"

I upravo je ovo slika prosečnih korisnika narodnog kazana – penzioneri sa niskim primanjima, nezaposleni, ali i samohrani roditelji, pa i čitave porodice. Nije podatak da je 1.100 korisnika Narodne kuhinje, onaj koji u ovoj priči najviše poražava, već da je od tog broja čak 180 dece uzrasta do 14 godina.

„Ovaj broj nije za pohvalu, a nažalost, trend socijalno ugroženih  koji bi želeli da dospeju na listu korisnika ovog vida socijalnog davanja je sve veći. Prema nezvaničnim podacima to je još nekih 1300 do 1500 naših sugrađana koji u svakom momentu žele da dobiju obrok. Za mnoge od naših korisnika ovo je jedini topli obrok u toku dana. To je ono što nas motiviše i što nas da uz sva ta materijalna sredstva koja imamo, da tražimo još potencijalnih donatora, kako bismo mogli da obogatimo te ručkove,“ kaže Miodrag  Varo, samostalni stručni saradnik u Crvenom krstu Subotica.

Među korisnicima Narodne kuhinje čak 180 dece

U toku 2016. godine skuvano je oko 260.000 obroka, za koje je utrošeno preko 17 tona krompira, preko 8 tona kupusa i pasulja i oko 14 tona konzerviranog i smrznutog povrća, a uz sve to pojedeno je preko 130.000 vekni hleba. U Crvenom krstu kažu da sve te tone namirnica tokom godine domaćinski raspoređuju, tako da svako dobije obrok u skladu sa međunarodnim normativima – od pet obroka nedeljno, čak su tri sa mesom.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 5634
Povezane teme

narodna kuhinja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.