Komentara: 0
Pregleda: 3041
Foto

Medijacija kao brži, efikasniji i humaniji način rešavanja sporova u privredi

05.11.2019. u 13:58h
Izvor: Subotica.com
Medijacija omogućava da se sporne situacije u privredi rešavaju dogovorom, što doprinosi unapređenju saradnje i nastavku poslovnih odnosa između privrednih subjekata, rečeno na je današnjem stručnom skupu u Regionaljnoj privrednoj komori, na kojem je predstavljena Singapurska konvencija o medijaciji u privredi.
Medijacija kao brži, efikasniji i humaniji način rešavanja sporova u privredi

Singapurska konvencija o medijaciji u privredi, među čijim potpisnicama je i Srbija, podrazumeva da postupak medijacije, kao alternativni, vansudski način rešavanja sporova u privredi, postaje izvršan kroz pravosudni sistem država potpisnica.

- To znači da ukoliko dođe do bilo kakvog spornog odnosa između, recimo, jedne kompanije iz Subotice i investitora iz Kine, umesto da idu na sud i da se tuže godinama uz ogromne troškove, oni mogu da postignu sporazum u postupku medijacije, koji će automatski postati izvršan u bilo kojoj od 46 zemalja potpisnica konvencije. To je velika stvar koja će Srbiju učiniti privlačnijom za investitore, a ujedno i veliki podsticaj za dalji razvoj medijacije - objasnio je Blažo Nedić, advokat i stručni saradnik za medijaciju Svetske banke, dodajući da su ušteda vremena i troškova glavne prednosti ovog mirnog načina rešavanja sporova. - Medijacija se po pravilu završava u roku od dva do tri meseca maksimalno, postoji čak i zakonski rok od 60 dana koji stranke mogu saglasno produžiti, dok privredni sporovi pred sudovima retko traju manje od dve godine, a pred redovnim sudovima često i do pet, pa i deset godina.

Medijacija kao brži, efikasniji i humaniji način rešavanja sporova u privredi

Ipak, subotički privrednici još uvek ne koriste u dovoljnoj meri prednosti medijacije. Prema rečima Zlatka Marosiuka, Zaštitnika građana Subotice, Kancelarija je tokom prošle godine od Osnovnog suda dobila tri medijacije u privredi, od kojih su dve uspešno rešene, te da je osnovni cilj današnjeg stručnog skupa bio da se privrednicima predstavi Singapurska konvencija i tako približi medijacija kao brži, efikasniji i humaniji način rešavanja sporova.

- Slučaj Pazinske 5, zgrade o kojoj su pisali svi mediji, rešen je u postupku medijacije, odnosno u dogovoru, bez sukoba i odlaska na sud. Dakle, naša Kancelarija je neko ko ne samo na rečima, već i kroz rad podstiče medijaciju - rekao je Marosiuk.

Jedan od načina razvoja medijacije u našoj zemlji bilo bi i uvođenje tzv. automatske medijacije, odnosno obaveznog upućivanja sukobljenih strana na medijaciju pre podnošenja tužbe, koja bi, kako je objasnio Blažo Nedić, rasteretila sudove, a građanima omogućila brzo i jednostavno rešavanje sporova.

Izvor: Subotica.com
Skup "Predstavljanje Singapurske konvencije o medijaciji u privredi" Skup "Predstavljanje Singapurske konvencije o medijaciji u privredi" Skup "Predstavljanje Singapurske konvencije o medijaciji u privredi" Skup "Predstavljanje Singapurske konvencije o medijaciji u privredi" Skup "Predstavljanje Singapurske konvencije o medijaciji u privredi" Skup "Predstavljanje Singapurske konvencije o medijaciji u privredi" Skup "Predstavljanje Singapurske konvencije o medijaciji u privredi" Skup "Predstavljanje Singapurske konvencije o medijaciji u privredi"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3041
Povezane teme

Zlatko Marosiuk

medijacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.