Komentara: 8
Pregleda: 2408

Mazut alternativa grejanju na gas

27.06.2014. u 17:14h
Izvor: RTV Yueco
Ukoliko dođe do problema za snabdevanjem ruskim gasom, zbog zategnutih rusko-ukrajinskih odnosa, Subotička toplana će za zagrevanje stanova koristiti mazut, rečeno je pred panel diskusiju, u organizaciji Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR). Pitanje zavisnosti od gasa postavljeno je zbog neizvesne situacije u kojoj se naša zemlja nalazi zbog probema u rusko-ukrajinskim odnosima, odnosno izgradnje gasovoda Južni tok. Međutim, diskusija je imala slab odziv, kako među javnošću, tako i među donosiocima odluka.
Mazut alternativa grejanju na gas

Zvezdan Kalmar iz CEKOR-a istakao je pred panel diskusiju da Subotica još uvek nije ispunila svoje obaveze na osnovu Zakona o energetici koje se tiču energetskih bilansa, a na osnovu kojih bi se mogli izvući zaključci o tome da li Subotičani “rasipaju” energiju, odnosno preduzele mere da se poveća energetska efikasnost. Današnja diskusija bila je posvećena “Strategiji daljinskog grejanja Subotice”, a jedno od pitanja koje je postavljeno jeste zavisnost od gasa.

U Subotičkoj toplani na pitanje šta ako dođe do problema sa snabdevanjem gasom, imaju spreman odgovor – plan B, a po potrebi i plan C. Plan B podrazuvema to da su u toku remonti sistema koji se odvijaju u pravcu da svi delovi sistema budu spremni za prelazak sa gasa na rezervno gorivo – mazut. O planu C još uvek ne žele da govore.

Krstić je dodao da je u toku zamena toplovodnih cevi i podstanica na više lokacija u gradu, a da je krajnji rok za okončanje ovog velikog posla kraj avgusta, kako bi sistem bio spreman i funkcionalan do 15 septembra, a kako bi grejna sezona počela na vreme – 01. oktobra.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 9 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 2408
Povezane teme

grejanje

energetska efikasnost

daljinsko grejanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.