• Pregleda: 1893

Mazut alternativa grejanju na gas

Ukoliko dođe do problema za snabdevanjem ruskim gasom, zbog zategnutih rusko-ukrajinskih odnosa, Subotička toplana će za zagrevanje stanova koristiti mazut, rečeno je pred panel diskusiju, u organizaciji Centra za ekologiju i održivi razvoj (CEKOR). Pitanje zavisnosti od gasa postavljeno je zbog neizvesne situacije u kojoj se naša zemlja nalazi zbog probema u rusko-ukrajinskim odnosima, odnosno izgradnje gasovoda Južni tok. Međutim, diskusija je imala slab odziv, kako među javnošću, tako i među donosiocima odluka.
Mazut alternativa grejanju na gas

Zvezdan Kalmar iz CEKOR-a istakao je pred panel diskusiju da Subotica još uvek nije ispunila svoje obaveze na osnovu Zakona o energetici koje se tiču energetskih bilansa, a na osnovu kojih bi se mogli izvući zaključci o tome da li Subotičani “rasipaju” energiju, odnosno preduzele mere da se poveća energetska efikasnost. Današnja diskusija bila je posvećena “Strategiji daljinskog grejanja Subotice”, a jedno od pitanja koje je postavljeno jeste zavisnost od gasa.

U Subotičkoj toplani na pitanje šta ako dođe do problema sa snabdevanjem gasom, imaju spreman odgovor – plan B, a po potrebi i plan C. Plan B podrazuvema to da su u toku remonti sistema koji se odvijaju u pravcu da svi delovi sistema budu spremni za prelazak sa gasa na rezervno gorivo – mazut. O planu C još uvek ne žele da govore.

Krstić je dodao da je u toku zamena toplovodnih cevi i podstanica na više lokacija u gradu, a da je krajnji rok za okončanje ovog velikog posla kraj avgusta, kako bi sistem bio spreman i funkcionalan do 15 septembra, a kako bi grejna sezona počela na vreme – 01. oktobra.

Izvor: RTV Yueco / Autor: Boris Šuman

povezane teme

8
Suboticanin Odgovori
Porucio bi doticnim rukovodstvu u Subotickoj toplani da uzmu u razmatranje ukidanja takoreci LETNJEG naplacivanja grejanja kad mu vreme nije.
Mislim da je to potpuno nelogicno da se naplacuje za ono sto nije nista od usluga dato i to je jedan vid pljacke naroda, nego vi naplatite od onih koji vam godinama duguju koji ne placa ni zimi ni leti, a maltretirate postene gradjane koji redovito placaju.

Pitam: u kojoj to drzavi se naplacuje gradjanima za ono neisporuceno?
ffilozoff Odgovori
#suboticanin,u pravu ste-ONI nama "uzmu" 7-9 hiljada dinara u letim im,i onda dodju da "PLENE za tu cifru,jer za 5 god.leta,,to je 35000din?? ZASTO??? PITANJE -ko je to "reko"Zvezdan Kalmar ,ili Krstic??? PITANJE 2-STA ako je nekome prazan stan???-Ko da plati vazduh??? PITANJE 3 -sta ako se neko zeli iskljuciti iz sistema/(A VI mu plenite?)PITANJE 4-KO PLACA OVAJ KREDIT ZA RASKOPAVANJE GRADA za vreme TURISTICKE SEZONE-kako kazu "nasi"turisticki radnici?????????????? PITANJE 5-ZASTO ste raskopali grad,da nam lici CENTAR i RADIJALAC na rovove-a turisti dolaze???? DNO-DNA,sami sebi skacete u supak!!!!
xfix Odgovori
Ja Bi porucio doticnim lopingerima da prekinu i sa kradjom koji se zove OCITANO-IZMERENO-ISPORUCENO jer i to je cist lopovluk kao i letnje naplacivanje grejanja, i gledaj cudo skoro su iste
svote u oba slucaja ( za utroseno 400 kubika oni naplacuju 440 friziranog kubika)ca. 2 hiljade plus.
I na kraju jos jedno pitanje mudrim lopingerima, ako nece biti gasa onda onima koji se greju GASOM kao B plan umesto gasa ce da salju MAZUT ??????!!!!!!!
Instalater&Izolater Odgovori
Ima li neke arhive da posvedoči o tome da je već kopan grad na ovim lokacijama?Da li je tačan izvor iz Toplane da se pojavio posrednik u ovoj investiciji?Čija je odluka da se u sred sezone devastira grad.Ovo se radi u aprilu u centru a periferija se kopa tokom leta.Postoji nešto što se zove logika pored tehničkih uslova.Ko li je dobio Toplanu od stranaka,ko je Direktor a ko savetnik?Zna li ko da ih prozovemo javno jer ovo je skandal!!
student Odgovori
Božo Japanac je otkrio Ameriku. Plan B mazut je inače jeftiniji od gasa ,ali tajni plan C su verovatno čutke obnovljivi izvor energije i naravno biće najskuplji na zadovoljstvo korisnika.
ffilozoff Odgovori
P.S,raskopati grad u sred turisticke sezone i leta,TO u savremenom svetu niko nije radio!! KO je ODGOVORAN za OVO????
da menjam pseudonim Odgovori
sve jedno kada raskopaju ali to morali uraditi ali nije u redu da raskopali citav grad odjednom i sad tako stoji nedeljama i nista ne rade jarkovi svugde radnici nigde trebalo bi samo toliko raskopati koliko mogu za kratko vreme uraditi i zavrsiti odma zavrsiti i zatrpati ali od toga nista, zatrpali samo na pocetku aleji m Tita kod kafane na to su imali sredstva i vremena dali to islo u saglasnosti sa rukovodiocima toplane dali mozda od toga neki imali malo licne koristi u rukovodstvu a dalje niko ne radi verovatno od stanara cekaju rucak , rakijicu ili pivo, valjda ce zavrsiti do nove godine samo neznam za koju novu godinu, ili tako cekaju glasove u oktobru od gradjana od mene takvi glas na --- izboru nece dobiti sigurno, sa ovakvim rezultatom neka pohfali njihova partija koja ovom rukovodstvu izvborio radno mesto. Suboticka televizija neka slika o ovom radu dokumentarac i pokaze u buducnosti kako su mucki radili i znojili tokom rada prilikom modernizacije grejanja i kako brzo i planski izvrsili zadatak na racun donatora. jedino znam da su poceli pocetkom maja i vuku vreme mozda donator ovako njima vise ce platiti a grad krasi raskopani jarkovi neka vidi svet da mi radimo i modernizujemo Suboticu i da na kraju jos odgovorni da dobiju i pohfalu !!!
acaaaa Odgovori
toplana ima i plan a,s,d,f,,h,j,,t,r,,y....
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.