Komentara: 0
Pregleda: 1668

Marković: "Palić" je institucija

19.07.2010. u 01:09h
Izvor: Portal "B92"
<p>Reditelj Goran Marković izjavio je da mu nagrada "Aleksandar Lifka" za doprinos evropskoj kinematografiji veoma znači jer je dodeljuje ozbiljna institucija kakva je Festival evropskog filma na Paliću.</p>
Marković: "Palić" je institucija

"Palićki festival je jedna ozbiljna, stručna institucija, a ova nagrada ima titulu Aleksandra Lifke, koji je takodje bio ozbiljan čovek. Zbog toga mi ovo priznanje daje osećaj da nisam uzaludno trošio vreme na ono čime sam se bavio u životu", rekao je Marković agenciji Beta.

Pored Gorana Markovića, nagrada "Aleksandar Lifka", koja nosi ime po prvom vlasniku bioskopa u Subotici i na Balkanu, ove godine je dodeljena i francuskom reditelju grčkog porekla Kosti Gavrasu.

Nagrada je srpskom reditelju dodeljena u subotu uveče na Letnjoj pozornici na Paliću, kada je 17. Festival evropskog filma i zvanično otvoren.

Marković je rekao da priznanje za doprinos evropskom filmu budi u njemu dvojaka osećanja - "veliku čast i zadovoljstvo, ali i blagu zabrinutost, jer veruje da još nije stigao do cilja i da tek treba da snimi svoje najvažnije filmove".

"Kada se bavite ovim poslom, nikada niste sigurni šta radite. Sve je to magla, zamišljate neke filmove, pa snimate, pa dobijate neke nagrade, pa su ti filmovi gledani, ali zapravo nikada niste sigurni da li to što radite ima neki smisao, ostavlja li neki trag ili ne", rekao je Marković.

Ugledni srpski reditelj, koji je i specijalni savetnik u Ministarstvu kulture za oblast kinematografije, rekao je da veoma voli filmski festival na Paliću i da veruje da će ta manifestacija i u budućnosti nuditi gledaocima kvalitetan filmski program.

Prema njegovim rečima, palićki festival se medju brojnim domaćim filmskim festivala izdvaja po tome što ima "suštinski veoma dobro koncipiran program", ali i po tome ssto se odvija u susedstvu Evropske unije, u ambijentu koji "miriše" na Srednju Evropu.

Ove godine Festival evropskog filma na Paliću održava se 17. put, od 17. do 23. jula, i predstaviće više od 60 igranih i petnaestak dokumentarnih filmova, u devet programskih selekcija.

"Sećam se perioda kada je naša zemlja bila potpuno izolovana i u očajnom stanju 90-ih godina. Ovaj festival je tada bio jedna od jačih spona Srbije i Evrope. To je velika zasluga koju treba poštovati", naglasio je Marković.

Reditelj filmova "Specijalno vaspitanje" (1977), "Majstori, majstori" (1980), "Već vidjeno" (1987), "Sabirni centar" (1989), "Tito i ja" (1992) i mnogih drugih, potvrdio je da namerava da uskoro počne da snima novi film - "Falsifikator". Film će biti sniman prema scenariju proisteklom iz Markovićevog istoimenog pozorišnog komada koji je premijerno izveden sredinom prossle godine u Beogradskom dramskom pozorištu. Komad "Falsifikator", kako sugerisse naslov, prati sudbinu čoveka koji se bavi falsifikovanjem, ali i sudbinu Jugoslavije - lični pad glavnog junaka simbolično se poklapa s padom nekadašnje države.

"To je tema o kojoj sam sve vreme razmišljao kao o filmu. Imam ideje u vezi s filmom koje bi malo promenile celu formu. Planiram to da snimam u Bosni", rekao je Marković.

Na pitanje da li će snimati nastavak kultnog filma "Nacionalna klasa" (1978), kako je najavio krajem prošlog leta, Marković je odgovorio da je odustao od tog projekta.

"Mnogi se grabe za taj projekat, a nemaju pravo na to. Ja sam apsolutni vlasnik autorskih prava, autor sam scenarija i režirao sam film. Tolika je gužva oko toga, da je sve to jednostavno daleko od mene", rekao je Marković.

Goran Marković je dobitnik više od 30 domaćih i inostranih nagrada za filmsko i pozorišno stvaralaštvo. Dobio je dve Zlatne arene u Puli - za filmove "Već vidjeno" i "Sabirni centar", Srebrnu školjku u San Sebastijanu za film "Tito i ja", Sterijinu nagradu za najbolji savremeni tekst za "Turneju" (2008) i druga priznanja.

Marković predaje režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i član je Evropske akademije za filmsku umetnost u Briselu.

Izvor: Portal "B92"
Postavljeno pre 13 godina i 9 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1668
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.