Komentara: 18
Pregleda: 2541

Manjine nezadovoljne Nacrtom izmene Zakona o nacionalnim savetima

15.12.2017. u 16:52h
Izvor: Subotica.com
U Novoj opštini danas je održan skup na temu javnih konsultacija o radnom tekstu Nacrta Zakona o izmenama i dopunama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, na kome su učestvovali predstavnici države i manjina koje žive u našem gradu.
Manjine nezadovoljne Nacrtom izmene Zakona o nacionalnim savetima

Ono u čemu su saglasni gotovo svi predstavnici manjina je da nacrt zakona unazađuje postojeća manjinska prava, a najveće kritike odnosile su se na upotrebu srpskog jezika u aktima nacionalnih saveta, depolitizaciju njihovih članova, smanjenje nadležnosti nad obrazovnim i kulturnim ustanovama, kao i to da ubuduće neće moći da daju predloge već samo mišljenje o pojedinim odlukama.

Predstavnici Mađara nezadovoljni su najviše zbog toga što je predloženo da se zapisnici sa sednica i drugi materijal, pored njihovog moraju voditi i na srpskom jeziku.

- Ako Ustav kaže da svaki narod može da priča na svom maternjem jeziku, onda se to kosi sa predlogom da se sve dostavlja na srpskom jeziku – smatra Aron Čonka, predsednik Demokratske zajednice vojvođanskih Mađara. - Mi smatramo da su ponuđena rešenja u ovom prednacrtu, odnosno radnoj verziji zapravo korak u nazad zato što se ona kulturalna autonomija i njen izlog ovim pregledom zapravo urušila.

Ipak, da još uvek ima vremena da se nacrt zakona popravi smatra Mihalj Njilaš, predstavnik SVM i Pokrajinski sekretar za obrazovanje i nacionalne manjine.

- Pre svega treba jasno definisati status nacionalnih saveta, i statu članova da se tačno kaže kojim pravima raspolažu, da se jasno definišu prava u smislu određivanja ustanova od značaja za nacionalnu manjinu, po kojim kriterijumima se opredeljuju i  na koji način nacionalni saveti učestvuju u upravljanju ustanova. Tu ima nedorečenosti i u skladu sa odlukom U stavnog suda i Ustavom – dodaje Njilaš. - Ovaj tekst ima  dosta manjkavosti i treba jasno izneti koji su nedostajući elementi. Kao pripadnik SVM i političar i zastupnik mađarske nacionalne manjine, želim da popravimo i aktivno ćemo učestvovati u izmenama. Ima suviše kaznenih odredaba koje su po meni neporebne, nedorečenosti oko slanja zapisnika i ostalih obaveza, odnosa države i nacionalnog saveta, finansiranja...

Predloženim nacrtom nisu zadovoljni ni Hrvati, naročito zbog toga što manjine nisu bile dovoljno uključenje u njegovo stvaranje.

- Ceo proces nije bio dovoljno inkluzivan i nije bilo partnerskog dijaloga između onih koji su sastavljali zakon i nacionalnih manjina. Nacrt se svodi na usklađivanje sa odlukom Ustavnog suda i preciziranje pravnih praznina i umanjenje stečenih manjinskih prava – ističe Martin Bačić, predsednik Hrvatskog nacionalog vijeća. - Nacionalni saveti su do sada davali predloge, a sada će samo mišljenje o raspodeli sredstava po konkursu za informisanje. To je predviđeno Zakonom o javnim medijima i umesto da se on prilagodi Zakonu o nacionalnim savetima, imamo obrnutu situaciju. Kada su u pitanju ustanove kulture od posebnog značaja za manjine, ranije je bilo da svaki nacionalni savet predlaže svog člana u UO, sada svi predlažu jednog zajedničkog. Poseban apsurd je da se kaznene odredbe za nepoštovanje zakona tiču samo nacionalnih saveta, ali ne i države.

Savez bačkih Bunjevaca smatra da prostora za razgovor na ovu temu ima, ali ne na način kako je predviđeno u radnom tekstu Nacrta Zakona. Posebna zamerka odnosi se  na odredbu po kojoj članovi rukovodstva političkih stranaka nacionalnih manjina ne mogu biti članovi nacionalnih saveta.

- Političke stranke nacionalnih manjina su Zakonom uređene. One postoje u skladu sa Zakonom i ukoliko su registrovane i postoje u skladu sa Zakonom, naravno da imaju pravo da učestvuju na izborima Nacionalnih saveta - objašnjava Mirko Bajić, predsednik SBB.

Prema rečima državnog sekretara Ivana Bošnjaka, pri izradi nacrta izmene zakona vodilo se računa o odlukama Ustavnog suda, koji je još 2014. osporio pojedine odredbe zakone koje se tiču upravljanja u školama i ustanovama kulture.

- Nacionalni saveti su dobili konačnu svoju definiciju, odnosno punu pravnu formulaciju, a kao takvi entiteti u našem sistemu imaju mogućnost da predlažu ali nemaju mogućnost da odlučuju u drugim merama osim da sprovode sopstvena ovlašćenja koja su vezana za pojedine delove sistema - objasnio je Ivan Bošnjak. - Ono što smo uzeli u obzir vezano je za racionalne i bolje upravljanje finansijama što na je sugerisano i dalju depolitizaciju.

Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina trebalo bi da se nađe u Skupštini Srbije u prvom kvartalu naredne godine. Pored ovog Zakona biće izmenjeni i Zakoni o službenoj upotrebi jezika i pisma i Zakon o zaštiti prava i slobode nacionalnih manjina i nakon toga, očekuje se da ovaj paket od tri Zakona bude usvojen.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 18
Pregleda: 2541
Povezane teme

mađarski nacionalni savet

hrvatsko nacionalno veće

nacionalne manjine

nacionalna manjina

bunjevački nacionalni savet

mađarska nacionalna zajednica

nacionalni saveti

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

bunjevačka nacionalna manjina

nacionalna zajednica

nacionalni savet hrvatske nacionalne manjine

hrvatska nacionalna manjina

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.