Komentara: 8
Pregleda: 8729

Manje zubara, ali usluge ipak na istom nivou

04.10.2012. u 20:14h
Izvor: SuMedija
Od kada je u subotički Dom zdravlja 12. jula, stigao kadrovski plan Ministarstva zdravlja o potrebnom broju zaposlenih u Stomatološkoj službi koji obavljaju poslove za potrebe obaveznog zdravstvenog osiguranja na osnovu ugovora sa RFZO, stvorena je prilična zabuna kako među zaposlenima u službi, tako i među pacijentima.
Manje zubara, ali usluge ipak na istom nivou

Kadrovskim planom za subotičku stomatološku službu, predviđeno je da od 109 zaposlenih na neodređeno vreme, 79 budu ugovoreni radnici sa Fondom, a preostalih 30 neće biti finansirani od strane Fonda.

Ovo je kako tvrde u subotičkom Domu zdravlja bio šok za upravu pa i zaposlene, te je Ministarstvu slato niz dopisa u kojima se tražilo objašnjenje i eventualno povlačenje ove odluke, ali odgovora nije bilo. Potom je uprava Doma zdravlja održala niz sastanaka gde su razmotrene mogućnosti kako ovu odluku Ministarstva sprovesti na najbezbolniji način za zaposlene i pacijente.

U momentu donošenja Kadrovskog plana u Domu zdravlja je zbog smanjenja broja ugovorenih radnika, kao i znatnog smanjenja finansijskih sredstava koje obezbeđuje RFZO, bilo prinuđeno da ne produžava ugovore na određeno vreme.

Manje zubara, ali usluge ipak na istom nivouPraktično to znači da 79 zaposlenih na neodređeno vreme (stomatolozi, stomatološke sestre, i zubni tehničari), pružaju besplatne stomatološke usluge kategorijama stanovništva koji na to imaju pravo a to su deca, trudnice, porodilje i deo usluga za starije od 65 godina (totalna i parcijalna akrilatna proteza).

Od 1. januara su povećana prava na besplatnu stomatološku zdravstvenu zaštitu, pa sad to pravo ostvaruju i studenti do 26-te godine, nezaposleni i oni koji imaju mala primanja, a imaju potvrdu od RFZO, koja je izdata baš za ovu namenu - rekla je dr Milena Stanković Abadžić, načelnica Stomatološke službe u subotičkom Domu zdravlja.

Što se tiče preostalih 30 zaposlenih na neodređeno vreme, oni pružaju stomatološke usluge koje se naplaćuju po važećem cenovniku Stomatološke službe Doma zdravlja. To su usluge koje nisu finansirane od strane zdravstvenog osiguranja, a cene su formirane na osnovu tržišnih odnosno, ekonomskih principa poslovanja. Te usluge su se i ranije uspešno i kvalitetno pružale našim sugrađanima, objasnila je dr Stanković Abadžić.

Značajna prednost Specijalističke Stomatološke Poliklinike je taj što pacijenti na jednom mestu mogu da obave preglede, konsultacije i usluge iz svih oblasti stomatologije, kao i rendgen dijagnostičko snimanje zuba i vilica. U stomatološkoj službi intervencije se rade po nešto povoljnijim cenama nego u privatnim ambulantama. Posebna pogodnost je mogućnost plaćanja na rate, što omogućuju ugovori sa oko 80 subotičkih firmi, a to pacijentima znatno olakšav isplatu skupih stomatoloških radova.

Želeći da se izađe u susret potrebama stanovništva u vangradskom području, kao što su naselja Tavankut i Stari Žednik, odlučeno je da se obezbedi stomatološki tim dva puta nedeljno u ovim mestima. Isto tako, u Bajmoku i Čantaviru, pored jednog stomatološkog tima koji će raditi puno radno vreme, dva puta nedeljno će dečiji stomatolog obavljati preglede i pružati stomatološke usluge našim najmlađim pacijentima.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 8729
Povezane teme

stomatološka služba

dom zdravlja subotica

zubar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.