• Pregleda: 3570

Manje žalbi Savetniku za zaštitu prava pacijenata

U prva tri meseca u ovoj godini, pacijenti su se najviše žalili na problem zakazivanja kod lekara specijaliste, kaže Branislav Vitasović, Savetnik za zaštitu pacijenata. Uprkos tome, smanjen je broj pisanih primedbi u odnosu na prošlu godinu, dok je broj usmenih žalbi ostao isti.
Manje žalbi Savetniku za zaštitu prava pacijenata

U odnosu na prošlu godinu, manji je broj žalbi odnosno prigovora na neljubaznost i nejavljanje na telefon kod zakazivanja pregleda u ambulantama Doma zdravlja. Međutim, gledajući prvi kvartal ove godine, pacijenti se najviše žale na problem zakazivanja kod lekara specijaliste.

- Uglavnom su se pacijenti žalili na problem zakazivanja kod lekara specijaliste. To znači da kada odu kod svog lekara, u većini slučajeva nema slobodnih termina, lekar opšte prakse ne može da zakaže jer su termini zauzeti ili ih nema dovoljno kod specijaliste. Čeka se po mesec, dva ili tri, a opšti zakonski rok je mesec dana. Pacijent bi trebalo da bude pregledan i primljen na pregled kod specijaliste u roku od 30 dana, a često se ti zakonski rokovi probijaju, te ima negodovanja. Ipak, uspevamo da kod menadžera u bolnici nekako zakažemo pacijentima pregled - rekao je Branislav Vitasović, Savetnik za zaštitu prava pacijenata.

Osetni pad za oko 20 do 30 odsto, primećen je kod pisanih primedbi u odnosu na prošlu godinu, dok je broj usmenih ostao isti, oko 200 na kvartalnom nivou.

- Prema podacima koje imam, na kvartalnom nivou imamo oko 200 uspenih prigovora, što znači da ih na godišnjem nivou ima oko 800 do 900. Pismenih prigovora ima nešto manje ove godine, na moje i zadovoljstvo pacijenata, jer kada je reč o pismenim prigovorima, znači da se ulazi u postupak koji traje, odnosno oko 5 do 7 dana za pisanje mog izveštaja - rekao je Vitasović.

Savetniku za zaštitu prava pacijenata građani se mogu obratiti lično u Gradskoj kući, Trg Slobode 1, kancelarija br. 238/4 na drugom spratu ili putem telefona 626-882 ili 063 44 26 26.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

19
Грујо Odgovori
Да пацијенти имају снаге и времена да пишу примедбе, не би били пацијенти. Недопустиви су редови у болничким ходницима. Људи дођу ујутро пре седам сати, предају здравствене књижице чекају до дванаест сати да дођу на ред.Поред здравствених проблема пацијентима се намеће као отеежавајућа околност неклиматизовани ходници и оно што је најтеже не добијају никакву информацију када ће доћи на ред код лекара. Зашто је тешко саопштити пацијенту који је 20-ти по реду да неће бити примљен код лекара пре 11 часова, па да га могу одвести кући на три сата одмора после чега би опет дошао на пријем. Директор уграђује видео надзор у своју канцеларију иако већ има три контроле приступа пре уласка код њега, а нема за климу у ходнику за пацијенте.
AlwaysUltra
Nema ni za sapun u toaletima.

Krivi su pacijenti i krivi su lekari sto mirno trpe nesto sto bi se lako dalo resiti uz malo mrdanja guzice ...
Bloos Odgovori
Nikad nama nece biti bolje!!!
rax Odgovori
pretpostavljam da te zalbe nikuda ne vode kao i druge zalbe. ja imam zalbu, ali sto da gubim vreme, kada znam da moja zalba nece promeniti nista.
Realan Odgovori
Manje žalbi pacijenata? Razlozi:

- manje je pacijenata (zbeg napolje)
- manje je snage i volje u ostalima
- manje ih je koji znaju svoja prava (inteligentni odoše)

Ima i nečeg više:

- više ih je koji shvataju da je besmisleno žaliti se

-*-

Vladar: „Prosto me je sramota koliko nam dobro ide”
ALISA U ZEMLJI ČUDA
Sa takvim defetističkim stavovima nije ni čudo što te, ali i druge sa sličnim rezonovanjem je*e ko stigne uzduž i popreko, U ovom slučaju, počev od sestara na šalterima pa...A onda, krivi su svi drugi samo ne ti, on, ona...Ipak, neće biti!
Овца за шишање Odgovori
Све иде на "боље",
живот нам се круни.
Ко да има воље
још да се и буни?!

Ћути и трпи,
гласа не дижи.
Живи у прпи,
исплљувке лижи!
Vucicu Pederu Odgovori
I ovo je sad neki boljitak ili sta?
Забринути пацијент Odgovori
Месо које добијамо за оброк нема евиденцију улаза и не зна се од кога се набавља. Шта ми једемо?
ЈОВАНЗабринути пацијент Odgovori
Саветник ни више ни мање,
у улози Потемкина.
Шминка СНС-болничко стање,
а не интересује га суштина.
Ona Odgovori
Da kako da ne,da ima nekog uticaja ne bi bilo "smanjenog broja prijava".Idite na ginekologiju u dispanzer da vidite kako cete se provesti!Sve sami "lekari" sa kupljenom diplomom i nesavesni ,opet, "lekari".SRAMOTA!!!
(NE)OBJEKTIVNO Odgovori
Zbog zakazanog mi termina za RTG tek nakon 6 meseci, odnosno zbog odbijanja (bivšeg) izabranog lekara više puta ponovljeni apel za intervencijom dok su me "rasturali" bolovi u vratnom delu kičme, savetniku sam podneo prigovor.

Iako je rok za odgovor 5 /pet/ dana, u izveštaju koji mi je na lično insistiranja prosledio tek nakon više od dva meseca, bez ikakvog obrazloženja je zaključio da je prigovor navodno -NEOSNOVAN!?

Prigovor na njegov rad upućen Savetu za zdravlje na volšeban način dospeo je u njegov posed, u kojem je bio više od dva meseca do odlučivanja Saveta u kojem ne samo da je jedan od članova, nego je i jednoglasno zaključeno da propusta lekara, i njega kao savetnika navodno nije ni bilo. Pri tome, "već viđena" praksa u prethodnom izveštaju i ovoga puta se ponovila, a ista zlehuda sudba je snašla i izveštaj Komisije za vanrednu unutrašnju kontrolu Doma zdravlja: obrazloženja se opet ne naziru ni u tragovima?! Što reče počasni subotičanin Bečković: "Ćeraćemo se još!"
daca Odgovori
Nikada više žalbi nije bilo , nego od kada je lokalna samouprava dobila da vodi brigu o Domu zdravlja i Bolnici. Grad je kriv što u ambulantama nema dovoljno lekara ( ogranak II ) što je javašluk u Bolnici po pitanju redova ili nemogućnosti zakazivanja kod lekara, loša snabdevenost laboratorije, manjak specijalista svih grana , prljavština i nehigijena. Na ultrazvuku i RKG- u svi pacijenti se skidaju i svi ležu na jedan isti ležaj bez menjanja plahte . To samo u Indiji verovatno još ima. Žaliti se tamo nekome koga grad plaća da se pomogne pacijentima , a taj isti grad nije učinio ništa za zdravstvo . Smešno je. Zaštitnici građana ili pacijenata su izmišljeni da bi se popunila praznina koju EU traži i oni su samo oni koji talasaju za ogromnu platu. Kadija te tuži, kadija ti sudi. Uvek bilo i biće. Važnije je dati za palićki mulj , kojekakve proslave , nego za zdravlje građana koji plaćaju ogroman porez ovom gradu baš za svoje potrebe. Probudite se gradski oci, narod je bolestan.
Wien Odgovori
Žalbe su uzaludne jer dotični gospodin, nazovimo zaštitar pacijenata ništa ne radi. Samo prihvata žalbe, zatim za 7 dana kaže ne osnovane itd. Ja sam uližio tri i sve je bilo uzalud!!!
(NE)0BJEKTIVNO
Za razliku od gospodinovih sedam dana, čl. 9 Pravilnika o načinu i postupanju zaštite prava osiguranih lica, odnosno čl. 41 Zakona o pravima pacijenata nalažu da povratna informacija bude najkasnije u roku od 5 /pet/ dana. U vlastitom slučaju, pristrasan, ničim obrazložen zaključak da mi je prigovor navodno neosnovan (uzgred, dijametralno suprotan stavu u direktnim razgovorima), dostavio mi je na insistiranje tek posle više od dva meseca. Savet za zdravlje, kojem sam se obratio prigovorom na njegov (savetnikov) rad, pa i Komisija za vanrednu unutrašnju kontrolu Doma zdravlja bol su bolovali od iste "bolesti": bez i jednog slovca obrazloženja zaključili su da su mi prigovori navodno neosnovani. Mora biti da je u pitanju kakva pandemija koja se efikasno suzbija jedino nogom u donji deo tela, iliti "šut kartom" s posla.
Wien
Ovo je 100% odgovorio dotični gospodin (zastitar pacijenata :) ) i vidim ponešao me sa nekim. Sve tri žalbe su u roku od 24 sata dostavljene na razmatranje :) da se razumemo. Zbog ovakvih mi je dosta Srbije, nikad tamo reda neće buti. Kod nas u Austriji toga nema !!!
(NE)OBJEKTIVNO
Ako (WIEN) za komentar-e pod @ (NE)OBJEKTIVNO mislite (ne znam zbog čega?) da ih je pisao "dotični zaštitar pacijenata", onda ni procenat od 100 % niste u pravu, Jer, s jedne strane u pitanju je "boj" koji lično bojujem od januara, a ka*će biti kraj ne zna se (lično, nisam ona pametna strana koja će prva popustiti), a navode o odredbama čl. 5 i čl. 41 možete proveriti na internetu. Dakle, šta je sporno, osim tragike koja nam se dešava ne samo zbog nestručnosti inih v.d. eksperata, nego i onih koji radije "podvijena repa" napuštaju bojište hitajući ka uređenijim sredinama. Koje, kao takve nisu postale prostim udarcem čarobnim štapićem ili padom iz nebeskom plavetnila. Pitanje vredno milion dolara, šta mislite koje za to zaslužan?

Inače, meni ni zbog koga, pa ni "ovakvih" kako kažete, NIJE dosta Srbije. Ali, eto, ima nas svakakvih a najviše nikakvih. Nažalost!
Slajher Odgovori
Sad citam ko sta je pisao u komentar.
U opstu ambulantu sam imala incident sa sestrom,nije me htele primiti sa temperaturom,i da mi doktorica ispise lekove bez koje ne mogu,jer ugusicu se.
Zvala sam Pravnog Sluzba za pacijente i mogu im zahvaliti,jer resili su problem.
TTrebalo bi i miimati malo razumevanje prema njih,jer stvarno imaju puno posla.
Trebaju sve voditi preko sistema a ne samo nas pregledati
A najteze sa ljudima raditi,jer ima ko misli da samo on je bolestan
Poz
tot jozef Odgovori
VEOMA POSTOVANI GOSPODINE VITASOVICU,PISEM VAM JER VI DANAS DANA 30.10 .2019 G.STE MI NAPRAVILI VELIKI STVAR NAIME JA SAM VAS ZVAO IZ CANTAVIRA DA NE MOGU DA ODEM U AMBULANTE JER JAKO SAM SLAB IMAM VRTOGLAVICU I POV.TEMPERETURU,VISTE NAZVALI AMBULANTU U CANTAVIRU I DOGOVORILISTE LEKAROM DR TOMIC ON ME JE NAZVAO MENE I POSTAVIO PAR PITANJE,REKAO JE DA TO JAKA UPALA,DOGOVORILISMO DA CE ON DR TOMIC ISPISATI LEKOVA A NEKO OD PORODICA DA IZVADI,JA SAM POPIO SVEGA DANAS DVA PUT LEK,MENI JE SAD VEC BOLJE,JA GOSPODINE JAKO SAM ZAHVALAN,ZELIM VAN PUNO DRAVLJE VAMA I VASOJ PORODICU,TOT IZ CANTAVIRA
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.