Komentara: 11
Pregleda: 3865

Manje migranata ovog leta u Subotici

28.07.2017. u 16:56h
Izvor: TV Subotica
Stotinjak izbeglica i migranata trenutno boravi u Subotici. Taj broj je isti već mesecima, a nadležni ne očekuju da će se situacija drastično menjati. Najverovatnije je da će se, kako leto odmiče, broj samo smanjivati.
Manje migranata ovog leta u Subotici

Prošle godine u ovo vreme, dvorište Prihvatnog centra u Subotici izgledalo je potpuno drugačije – šator do šatora, jer su kapaciteti bili višestruko premašeni, dok je u kampu boravilo više od 500 ljudi. Ovog leta, broj migranata je znatno manji, ukupno 105 ljudi, a u Prihvatnom centru kažu da se kapacitet od 132 ne premašuje, budući da ovde stižu oni kojima se bliži red za legalan ulazak u Mađarsku, koja dnevno propušta deset ljudi.

Prihvatni centar na nedeljnom nivou napusti oko 50 migranata, otprilike isto toliko ih i dođe. Uglavnom se zadržavaju tri do četiri nedelje, najviše je porodica, samaca gotovo da nema, a i dalje je najviše njih iz Avganistana, kao i Sirije i Iraka.

Manje migranata ovog leta u Subotici

Bračni par iz Avganistana, Aka i Maliha, već je deset meseci u Srbiji, a mesec dana u Subotici. Iz Kabula su pobegli zbog rata, odnosno terora koji sprovode talibani. Aka je po struci građevinski inženjer, a njegova žena profesorka matematike, koja vreme u kampu provodi podučavajući decu. Nadaju se da će uskoro stići u Nemačku, jer ih tamo čekaju sinovi.

- Naša dva sina su u Hamburgu na master studijama iz ekonomije. Tamo žive već četiri godine i jedva čekamo dan kada ćemo ponovo biti porodica - kaže Aka.

Manje migranata ovog leta u Subotici

Šef radne grupe za praćenje migracija na teritoriji Grada, Milimir Vujadinović, ističe da se ove godine mnogo lakše radi, nego prethodnih, budući da je sistem uspostavljen, kao i dobra koordinacija između državnih organa i Subotice.

- Ono što je važno napomenuti, jeste da je bezbednost u samom gradu na zadovoljavajućem nivou, nemamo nekih ekscesa kada je u pitanju ova populacija. Situacija je prilično mirna, na ulicama ih nema. To je jedna od najvažnijih stvari, bezbednost naših sugrađana, zato i postoji radna grupa koju je formirao gradonačelnik, da bi se brinulo o bezbednosti i sprečavala neka humanitarna kriza na nivou grada. Situacija je pod kontrolom - dodaje Vujadinović.

Na osnovu ranijih iskustava, pravilo je da će se i ovaj broj, koji se konstantno kreće oko 120 ljudi, smanjivati. I granični prelazi su se potpuno ispraznili, tako da se tamo zateknu samo oni koji su na redu za ulazak u Mađarsku. Danas je to bila jedna osoba na Kelebiji i dve na Horgošu.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 8 meseci
Komentara: 11
Pregleda: 3865
Povezane teme

migranti

migranti u subotici

izbeglice

prihvatilište za migrante

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.