• Pregleda: 3424

Manje migranata ovog leta u Subotici

Stotinjak izbeglica i migranata trenutno boravi u Subotici. Taj broj je isti već mesecima, a nadležni ne očekuju da će se situacija drastično menjati. Najverovatnije je da će se, kako leto odmiče, broj samo smanjivati.
Manje migranata ovog leta u Subotici

Prošle godine u ovo vreme, dvorište Prihvatnog centra u Subotici izgledalo je potpuno drugačije – šator do šatora, jer su kapaciteti bili višestruko premašeni, dok je u kampu boravilo više od 500 ljudi. Ovog leta, broj migranata je znatno manji, ukupno 105 ljudi, a u Prihvatnom centru kažu da se kapacitet od 132 ne premašuje, budući da ovde stižu oni kojima se bliži red za legalan ulazak u Mađarsku, koja dnevno propušta deset ljudi.

Prihvatni centar na nedeljnom nivou napusti oko 50 migranata, otprilike isto toliko ih i dođe. Uglavnom se zadržavaju tri do četiri nedelje, najviše je porodica, samaca gotovo da nema, a i dalje je najviše njih iz Avganistana, kao i Sirije i Iraka.

Bračni par iz Avganistana, Aka i Maliha, već je deset meseci u Srbiji, a mesec dana u Subotici. Iz Kabula su pobegli zbog rata, odnosno terora koji sprovode talibani. Aka je po struci građevinski inženjer, a njegova žena profesorka matematike, koja vreme u kampu provodi podučavajući decu. Nadaju se da će uskoro stići u Nemačku, jer ih tamo čekaju sinovi.

- Naša dva sina su u Hamburgu na master studijama iz ekonomije. Tamo žive već četiri godine i jedva čekamo dan kada ćemo ponovo biti porodica - kaže Aka.

Šef radne grupe za praćenje migracija na teritoriji Grada, Milimir Vujadinović, ističe da se ove godine mnogo lakše radi, nego prethodnih, budući da je sistem uspostavljen, kao i dobra koordinacija između državnih organa i Subotice.

- Ono što je važno napomenuti, jeste da je bezbednost u samom gradu na zadovoljavajućem nivou, nemamo nekih ekscesa kada je u pitanju ova populacija. Situacija je prilično mirna, na ulicama ih nema. To je jedna od najvažnijih stvari, bezbednost naših sugrađana, zato i postoji radna grupa koju je formirao gradonačelnik, da bi se brinulo o bezbednosti i sprečavala neka humanitarna kriza na nivou grada. Situacija je pod kontrolom - dodaje Vujadinović.

Na osnovu ranijih iskustava, pravilo je da će se i ovaj broj, koji se konstantno kreće oko 120 ljudi, smanjivati. I granični prelazi su se potpuno ispraznili, tako da se tamo zateknu samo oni koji su na redu za ulazak u Mađarsku. Danas je to bila jedna osoba na Kelebiji i dve na Horgošu.

Izvor: TV Subotica

povezane teme

11
ffilozoff Odgovori
Izrecena je veeelika laz od strane lika koji je zaduzen za migracione procese kako ga nazivate!!! Prodjite svaki dan posle 16h pored Pionira i Dinamotransa...idu u kolonama u trojkama na izlazak u grad!!! A ne mogu ni da ne spomenem druga Vulina,jer odkad je promenio ministarstvo,nema migranata!!! Jedino mi nije jasno kako ministar vojske nije bio u vojsci,a jos i veeeliki ratni huskac regiona??? Dok smo ratovali,i bili u rezervi,ON,ispijo wisky sa baba julom-UNISTAVAC NORMALNE SRBIJE!!!
Subiticanin
Blag si ti bio u svom misljenju o vulinu,prijatelju. Nisu devedeste bile davno. Svi se secaju. A njegove nedavne izjave kako je bio tuzan i nesposoban za armiju su u najmanju ruku, a blag cu biti, sprdacina sa ovim napacenim narodom. On se rugao svojim izjavama u javnosti.
C
Kako sada nije bio kada je ranije (kada je bio mlađi) izjavio da je bio?!
ffilozoff
Hehe,he,covik prvo davno izjavio da je bio vezista u vojsci,a posle reko da zbog vida nije primljen,a posle reko da je bio dobrovoljac,al taj ves,veza nije trebala,a ONDA se uzjebo i otiso na wisky sa Mirom i Ljubisom,kraljem SUBOTICKOG KPGT-a i pokrali SU ko niko dosad...ILi??/ IMA IH jos danas jacih LOPOVA? Od jula NE!!!
Vucicu Pederu Odgovori
Kako to da jos nisu dobili stanove???
/ Odgovori
sve je ovo samo po tim centrima i oni misle da su svi azilanti tamo al jako grese jer ih na ulicama ima 3 puta vise
Sky Odgovori
Nesto je trulo u drzavi srbistanu
ime obavezno Odgovori
Velika neistina.
Živim kod Ciglane, i svake nedelje putujem vozom Su-NS.

Kako je došlo leto, vozovi opet postaju prepunjeni. Sve su muškarci, nijedno dete i ženu nisam videla. Idu u kolonama od Ciglane ka gradu, i nazad.
Мачак Odgovori
Toliko nam dobro ide da su se i migranti razbezali.
dare Odgovori
opet inžinjeri i doktori aaaaaaa pa dokle ćete nas praviti budalama?? Sad još sa dodatkom sinova na visokim studijama....
C Odgovori
Ljudi, vi bre ne razumete ništa.

Opšte je poznato da su migranti samo oni koji su u centru za prihvatilište, isto kao što su nezaposleni samo oni koji su prijavljeni u službi za zapošljavanje.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.