Komentara: 1
Pregleda: 2057
Foto

Manifestacijom "Čitaj glasno" obeležen Nacionalni dan knjige

28.02.2024. u 14:47h
Izvor: Subotica.com
U gimnazijskoj Svečanoj sali učenici ove i Tehničke škole "Ivan Sarić" okupili su se kako bi pročitali odlomke omiljenih dela, porazgovarali o njima, razmenili utiske i ideje i iskazali strast koja im je zajednička - prema knjizi. Čitanje je počelo u "5 do 12" kao poruka da je krajnje vreme da se okrenemo pravim vrednostima.
Manifestacijom "Čitaj glasno" obeležen Nacionalni dan knjige

Srdnjoškolci koji su se danas okupili u Svečanoj sali Gimnazije pokazali su da ljubav prema pisanoj reči i govornoj kulturi i dalje itekako živi. Ređali su se citati jedan za drugim, recitacije, autorski tekstovi mladih autora, dok su ostali pažljivo slušali, upijali reči svojih drugara i vršnjaka, pokazujući da im ni kultura slušanja nije strana. 

 - Zadovoljstvo nam je da smo deo ovoga, jer smatrasmo da je čitanje i uopšte negovanje kulture govora i pisanja i govorene reči jako važno. Kada sam ja bila u godinama u kojima su sada srednjoškolci koji su se danas okupili, bibloteke su bile mesto gde smo se zapravo okupljali, čittali, razmenjivali znanja, otkrivali nove istine, preispitivali dotadašnje, a sad mi se čini da je taj prostor izmešten u digitalni, virtuelni svet. Zato je važno da negujemo taj neposredni govor, i da slušamo jedni druge, što je danas najvažnija poruka - kaže Bojana Đorović, profesorka srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji "Svetozar Marković". 

Manifestacijom "Čitaj glasno" obeležen Nacionalni dan knjige

Od prošle godine, kada je Tehnička škola "Ivan Sarić" bila domaćin, dve škole zajedno obeležavaju ovaj dan. 

 - Pre nekoliko godina, naša šokla je bila među prvim školama koje su obeležavale ovaj dan. Od prošle godine, kada smo mi bili domaćini, obeležavamo ga zajedno sa Gimnazijom. Došlo je do saradnje kroz koju ujedno i promovišemo našu bilblioteku  - istakla je Tatjana Tot Karakaš, bibliotekar Tehničke škole "Ivan Sarić" - Cilj je promocija kulture, vrednosti, da se vratimo knjigama. Učestvuje petnaetak učenika, odazvali su i neki profesori. Čitanje je počelo u 11.55 - simbolično, da poručimo da je vreme da se okrenemo pravim vrednostima.

Manifestacijom "Čitaj glasno" obeležen Nacionalni dan knjige

Još jedna potvrda da mladi i danas vole knjige i čitanje jeste "Klub čitalaca" koji su samoinicijatno osnovali učenici Gimnazije. 

 - Jedno mesečno se okupljamo i čitamo delove knjiga koje sami odaberemo. Razgovaramo o temama, piscima, idejama, razmenjujemo utiske - kaže Nađa Boskić, učenica Gimnazije, objašnjavajući odakle potiče ljubav prema knjigama - Nekako sam uvek volela da čitam, tu ljubav su mi usadile majka i baka koje su mi čitale bajke kad sam bila mala. A sada, kada sam u Gimnaziji, upoznala sam mnogo drugarica koje vole da čitaju. 

Manifestacijom "Čitaj glasno" obeležen Nacionalni dan knjige

Učenik Tehničke Škole "Ivan Sarić" odabrao je da sa svojim vršnjacima podeli odlomak o detinjstvu. 

 - Danas čitam odlomak koji govori o detinjstvu, koji je neizostavan deo života svakog od nas, ono koje nas određuje i presudno utiče na ostatak našeg života. U slobodno vreme volim da čitam filozofska dela - kaže Veljko Nikolić.

Manifestacijom "Čitaj glasno" obeležen Nacionalni dan knjige

Izvor: Subotica.com
Obeležavanje 28. februara - Nacionalnog dana knjige Obeležavanje 28. februara - Nacionalnog dana knjige Obeležavanje 28. februara - Nacionalnog dana knjige Obeležavanje 28. februara - Nacionalnog dana knjige Obeležavanje 28. februara - Nacionalnog dana knjige Obeležavanje 28. februara - Nacionalnog dana knjige Obeležavanje 28. februara - Nacionalnog dana knjige Obeležavanje 28. februara - Nacionalnog dana knjige
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 meseca i 5 dana
Komentara: 1
Pregleda: 2057
Povezane teme

gimnazija subotica

gimnazija svetozar marković

tehnička škola ivan sarić

nacionalni dan knjige

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.