Komentara: 0
Pregleda: 1989

Manifestacija "Muzeji za 10" od 12. do 18. maja

11.05.2021. u 13:00h
Izvor: Subotica.com
U okviru manifestacije "Muzeji za 10", koja će se održati od 12. do 18. maja u našem gradu, Savremena galerija i Gradski muzej ponudiće sugrađanima niz besplatnih kulturnih dešavanja.
Manifestacija "Muzeji za 10" od 12. do 18. maja

Manifestacija "Muzeji za 10" predstavlja najveću nacionalnu muzejsku inicijativu u našoj zemlji, koja je jedinstvena u evropskom kulturnom prostoru. Ovim povodom, muzeji i srodne institucije kulture širom Srbije nude sedam dana besplatnog programa kojima obeležavaju Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja.

Osim izložbi, posetioci će imati priliku i da se uključe u dodatne programe, koji se sastoje od intenziviranih autorskih i stručnih vođenja, interaktivnih radionica za decu i odrasle, predavanja, projekcija filmova, predstava i performansa, promocija knjiga, koncerata i drugih aktivnosti.

Tokom trajanja manifestacije, ulaz na sve programe je besplatana, a organizatori mole sve posetioce da se prilikom dolaska na događaje pridržavaju propisanih mera zaštite, odnosno da nose zaštitnu masku i drže odstojanje.

Program Gradskog muzeja Subotica

12. maj, sreda

  • 12.00 Stručno vođenje kroz izložbu "Budimski barokni slikar Matija Žeravić".

13. maj, četvrtak

  • 19.00 Izbor filmova sa Međunarodnog festivala etnološkog filma u Beogradu "Od tradicije do savremenosti: Od domovine do rasejanja".

14. maj, petak

  • 10.00 Radionica "Šta zuji ovde?" o oprašivačima biljaka na stalnoj postavci Prirodnjačkog odeljenja "Priroda i čovek". Radionica je na srpskom jeziku, a broj učesnika je ograničen na 15 osoba.
  • 19.00 Izbor filmova sa Međunarodnog festivala etnološkog filma u Beogradu "Od tradicije do savremenosti: Od domovine do rasejanja".

15. maj, subota

  • 10.00 Arheološka upoznavalica, radionica i promocija interaktivnih radnih listova za samostalno istraživanje na mađarskom jeziku. Broj učesnika je ograničen na 15 osoba, prijaviti se na 024/555-128.
  • 11.00 Arheološka upoznavalica, radionica i promocija interaktivnih radnih listova za samostalno istraživanje na srpskom jeziku. Broj učesnika je ograničen na 15 osoba, prijaviti se na 024/555-128.

17. maj, ponedeljak

  • 10.00 Stručno vođenje kroz novu postavku "Galerije mađarske likovne umetnosti u Vojvodini (1830-1930)".

18. maj, utorak

  • 12.00 Promocija izdanja "Jevrejski kuvar i Jevrejsko groblje u Subotici".

Izložbe

  • "Priroda i čovek" - stalna postavka Prirodnjačkog odeljenja;
  • "Galerija mađarske likovne umetnosti u Vojvodini (1830-1930)" - nova postavka Umetničkog odeljenja;
  • "Arheološka upoznavalica" - interaktivna tematska izložba Arheološkog i Pedagoškog odeljenja;
  • "Budimski barokni slikar Matija Žeravić" - tematska izložba Restauratorskog odeljenja;
  • "Svakodnevni život Jevreja u Subotici" - tematska izložba u saradnji Muzeja sa Istorijskim arhivom Subotica.

Tokom manifestacije "Muzeji za 10" radno vreme Gradskog muzeja Subotica biće od 10 do 18 časova, 13. i 14. maja radiće od 10 do 21 čas, a 16. maja biće zatvoren.

Program Savremene galerije Subotica

12. maj, sreda

  • 18.00 Razgovor sa umetnikom Aleksandrom Botićem. Razgovor će voditi Nela Tonković, kustoskinja izložbe.

13. maj, četvrtak 

  • 17.00 Radionica "Mala škola zaštite spomenika kulture: Palata Rajhl" za decu uzrasta od 8 do 12 godina. Broj učesnika je ograničen na 10, te je učešće na radionici potrebno prijaviti na pedagog.sgsu@gmail.com, najkasnije do 12. maja do 18 časova. Radionicu će voditi Neda Džamić, istoričarka umetnosti u Međuopštinskom zavodu za zaštitu spomenika kulture Subotica i Jasmina Jovančić Vidaković, muzejska edukatorka i viša kustoskinja Savremene galerije Subotica.

14. maj, petak

  • 18.00 Predavanje "Umetnost i migracija" Tamare Kucor, istoričarke umetnosti i kustoskinje Savremene galerije Subotica.

15. maj, subota

  • 17.00 Tribina Centra za savremenu kulturu i umetnost Subotica "Decentralizacija kulture i razvoj publike". Učestvuju Ksenija Đurović (Nezavisna kulturna scena Srbije), Jelena Grujičić (Centar za savremenu kulturu i umetnost Subotica) i Vladimir Đurić (Kulturni centar Zrenjanina). Moderatorka razgovora je Gordana Vukov Ciganjik.
  • 18.00 Interaktivni performans Centra za savremenu kulturu i umetnost Subotica "Meet at the center". Gosti Aleksandra Arizanović, Melinda Futo, Reka Đurković, Balint Hulo, Livia Kočovski, Karina Nađ, Antonia Palfi, Aniko Tomin Kiš i Imelda Vereš. Muzika Radio "Aktiv", koncept Heni Varga (Pozorišno udruženje "Letnji bioskop") i Jelena Grujičić (UG "Klara i Rosa").

18. maj, utorak

  • 18.00 Međunarodni dan muzeja - predavanje "Savremena umetnost u muzeju: Zašto nam treba i čemu (nam) služi?". Predavač je Nela Tonković, istoričarka umetnosti i kustoskinja Savremene galerije Subotica.

Izložbe

  • Aleksandar Botić "Gestovi gradske svakodnevice";
  • Geza Ric "Izolacija".

Tokom manifestacije "Muzeji za 10" radno vreme Savremene galerije Subotica biće od 10 do 19 časova, dok će u nedelja i ponedeljak biti zatvorena.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1989
Povezane teme

gradski muzej

Gradski muzej Subotica

savremena galerija subotica

nedelja muzeja

muzeji za 10

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.