Komentara: 6
Pregleda: 3157

Manifestacija "Deca u Dužijanci" po jedanaesti put u Subotici

13.06.2018. u 17:16h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“, tokom vikenda biće održana tradicionalna manifestacija „Deca u Dužijanci“, u čijem će programu zahvale za dobar rod žita učestvovati oko 400 mališana.
Manifestacija "Deca u Dužijanci" po jedanaesti put u Subotici

Manifestacija poznata kao „Dužijanca malenih“, koja se ove godine održava jedanaesti put, počeće u subotu u 16 časova, kada će na centralnom gradskom Trgu biti organizovane zabavno-edukativne igre za decu, a sve s ciljem upoznavanja najmlađih sa običajem Dužijance. U četvoročasovnom programu na Trgu, učestvovaće đaci trećeg i četvrtog razreda iz šest osnovnih škola, „Ivan Milutinović“, „Matko Vuković“, „Sveti Sava“, „Jovan Jovanović Zmaj“, „Đuro Salaj“ i škole „Matija Gubec“ iz Tavankuta.

- Očekujemo učenike nižih razreda iz osnovnih škola, kao i folklorne grupe šest kulturno-umetničkih društava. Pored kulturno-umetničkih društava iz našeg grada, dolazi nam i KUD „Gusle“ iz Kikinde. Ideja je da kroz zabavno-edukativni deo naučimo naše najmlađe sugrađane da je „Dužijanca“ jedna od najstarijih gradskih manifestacija. U okviru programa biće organizovani razni kvizovi, igre bez granica a sve sa temom „Dužijance“ gde će se sve škole takmičiti. Biće organizovano šest krugova, kviz i igre će se bodovati a škola sa najviše osvojenih poena će na poklon dobiti računar. Na Trgu će biti organizovane i razne radionice poput likovne, slamarske i dekupaž a prijatelji sa Ergele „Kelebija“ će nam dovesti malog ponija, sa kojim će deca moći da se igraju - kaže Denis Lipozenčić, predsednik Organizacionog odbora HKC „Bunjevačko kolo“ i dodaje da će se u slučaju loših vremenskih prlika program održati u prostorijama HKC, u Preradovićevoj ulici.

Manifestacija "Deca u Dužijanci" po jedanaesti put u Subotici

Program na Trgu biće završen u 20 časova proglašenjem pobednika a po uzoru na „Dužijancu“, i predstavljanjem malog bandaša i bandašice za ovu godinu. Centralna svečanost biće održana u nedelju, a program će početi u 10 časova, svečanom misom zahvalnicom u Katedrali Svete Terezije Avilske.

- Nedelja je predviđena za duhovni deo manifestacije. Nakon svete mise, na trgu ispred Katedrale predviđeno je zajedničko kolo svih učesnika, to kolo će simbolizovati naše zajedništvo. Kroz kolo i zajedništvo ćemo završiti i program u subotu - naglasio je Lipozenčić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 9 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 3157
Povezane teme

dužijanca subotica

dužijanca malenih

hkc bunjevačko kolo

hrvatski kulturni centar bunjevačko kolo

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.