• Pregleda: 2443

Manifestacija "Deca u Dužijanci" po jedanaesti put u Subotici

U organizaciji Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“, tokom vikenda biće održana tradicionalna manifestacija „Deca u Dužijanci“, u čijem će programu zahvale za dobar rod žita učestvovati oko 400 mališana.
Manifestacija "Deca u Dužijanci" po jedanaesti put u Subotici

Manifestacija poznata kao „Dužijanca malenih“, koja se ove godine održava jedanaesti put, počeće u subotu u 16 časova, kada će na centralnom gradskom Trgu biti organizovane zabavno-edukativne igre za decu, a sve s ciljem upoznavanja najmlađih sa običajem Dužijance. U četvoročasovnom programu na Trgu, učestvovaće đaci trećeg i četvrtog razreda iz šest osnovnih škola, „Ivan Milutinović“, „Matko Vuković“, „Sveti Sava“, „Jovan Jovanović Zmaj“, „Đuro Salaj“ i škole „Matija Gubec“ iz Tavankuta.

- Očekujemo učenike nižih razreda iz osnovnih škola, kao i folklorne grupe šest kulturno-umetničkih društava. Pored kulturno-umetničkih društava iz našeg grada, dolazi nam i KUD „Gusle“ iz Kikinde. Ideja je da kroz zabavno-edukativni deo naučimo naše najmlađe sugrađane da je „Dužijanca“ jedna od najstarijih gradskih manifestacija. U okviru programa biće organizovani razni kvizovi, igre bez granica a sve sa temom „Dužijance“ gde će se sve škole takmičiti. Biće organizovano šest krugova, kviz i igre će se bodovati a škola sa najviše osvojenih poena će na poklon dobiti računar. Na Trgu će biti organizovane i razne radionice poput likovne, slamarske i dekupaž a prijatelji sa Ergele „Kelebija“ će nam dovesti malog ponija, sa kojim će deca moći da se igraju - kaže Denis Lipozenčić, predsednik Organizacionog odbora HKC „Bunjevačko kolo“ i dodaje da će se u slučaju loših vremenskih prlika program održati u prostorijama HKC, u Preradovićevoj ulici.

Program na Trgu biće završen u 20 časova proglašenjem pobednika a po uzoru na „Dužijancu“, i predstavljanjem malog bandaša i bandašice za ovu godinu. Centralna svečanost biće održana u nedelju, a program će početi u 10 časova, svečanom misom zahvalnicom u Katedrali Svete Terezije Avilske.

- Nedelja je predviđena za duhovni deo manifestacije. Nakon svete mise, na trgu ispred Katedrale predviđeno je zajedničko kolo svih učesnika, to kolo će simbolizovati naše zajedništvo. Kroz kolo i zajedništvo ćemo završiti i program u subotu - naglasio je Lipozenčić.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
Radomir Odgovori
Nemojte okolo - naokolo . Nazovite aktivnosti pravim imenom .
SW
A sta Vama smetaju bilo kakve manjinske ili vecinske manifestacije u gradu,koje kulturno i moralno doprinose zdravom razvoju multietnickog drustva?Smeta vam druga vera ili nacija?
Suboticanima ne...nekim naseljenima da.Kazem nekim,jer ste samo Vi i nekolicina Vama slicnih netolerantna manjina.
Ili Vam smeta sto nema pucanja i petardi?Pa da slama i nije zapaljiva,ne bi bilo petardi i pucanja.
!!!!
Idiote, ti nisi zahvalan ni Bogu ni ljudima.
Suboticanin
!!!!
Ne spominji Boga s jedne strane jer ako si veran ne vredjaj sdruge strane...
robika Odgovori
Lepo je sto i najmladji neguju nasu tradiciju uz igru i pesmu. Ne treba zaboravljati svoje korene, to je temelj za bolju buducnost.
Bunjevac1 Odgovori
Robika, ma kakve korene???? Opste je poznato da je Duzijanca naconalni ptaznik Bunjevaca. Hrvati mogu samo da ga kradu. To svi Suboticani znaju, sem neukih.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.