Komentara: 2
Pregleda: 1075

Manifestacija "Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini 2017" za vikend

12.09.2017. u 00:00h
Izvor: Subotica.com
Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini 2017. održaće se za vikend, a publika će biti u prilici da pogleda nekoliko kratkih dokumentarnih filmova, nastalih na radionici za mlade, kao i više puta nagrađivan film Irene Škorić "Neželjena baština". Ulaz na sve projekcije je slobodan.
Manifestacija "Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini 2017" za vikend

Ovogodišnji Ciklus hrvatskog filma u Vojvodini započeće programom radova dece, koji su nastali u okviru filmske radionice "Kad se male ruke slože". Radionica je okupljala decu i mlade iz hrvatske zajednice u Vojvodini, koji su učenici nastave na hrvatskom jeziku. Mladi polaznici su se na radionici medijski opismenjavali, učili o filmskoj kulturi i snimanju filma, te snimili nekoliko kratkih filmova, koje će publika biti u prilici da pogleda prvog dana manifestacije.

Drugi deo programa posvećen je hrvatskom nezavisnom dokumentarnom filmu. Uz prisutnost rediteljke Irene Škorić, biće prikazan njen vrlo uspešan i nagrađivan dugometražni dokumentarni film "Neželjena baština", nakon kojeg će publika moći da razgovara sa autorkom.

Stominutni film "Neželjena baština", govori o sudbini vrednih spomenika koji govore o vremenu antifašističke borbe u Drugom svetskom ratu. Od 1945. do 1990. godine izgrađeno je na hiljade spomenika po celoj bivšoj Jugoslaviji, koji obeležavaju događaje iz Drugog svetskog rata. Ti spomenici su bili od vrlo velike umetničke vrednosti, ali je u Hrvatskoj, od devedesetih godina do danas, srušena i devastirana polovina, njih oko tri hiljade. Film Irene Škorić slikom i govorom svedoka, eksperata, umetnika i političara, pa i onih koji su građu spomenika prodavali kao sekundarnu sirovinu, govori o sudbini umetničkih dela pretvorenih u otpad, ali i o društvu koje se odreklo svoje istorije i vredne umetnosti.

Program Ciklusa hrvatskog filma u Vojvodini 2017.

Subota, 16. septembar

  • 19:00 Etno salaš "Balažević" u Tavankutu, projekcija kratkih filmova dece, nastalih na filmskoj radionici "Kad se male ruke slože" i dodela zahvalnica:

– Magareće godine, dokumentarni film
– Priskakanje vatre, dokumentarni film
– Tajna drvene kućice, kratki igrani film
– Making of (film o toku i radu radionice)

Mentori: Zoltán Siflis, Irena Škorić i Branko Ištvančić.

Nedelja, 17. septembar

  • 19:00  Art bioskop Lifka, projekcija dokumentarnog filma "Neželjena baština",  rediteljke Irene Škorić.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 1075
Povezane teme
Art Bioskop Lifka bioskop Lifka Subotica bioskopska projekcija ciklus hrvatskih filmova filmska projekcija
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.