Komentara: 11
Pregleda: 7121

Mamograf radi punim intenzitetom

11.12.2012. u 16:57h
Izvor: RTV Yueco
Subotička Opšta bolnica neće vraćati mamograf Japanu, jer je on u punoj upotrebi. Dva iskusna i dobro obučena radiologa u Opštoj bolnici dnevno pregledaju prosečno oko 13 žena, što godišnje iznosi od 2000 do 2200.
Mamograf radi punim intenzitetom

Posle izjava ministarke zdravlja Slavice Đukić Dejanović da se razmatra mogućnost vraćanja mamografa, koji su u Srbiju stigli donacijom Vlade Japana, jer prema njenim rečima, nema ko da ih koristi, pokušali smo da utvrdimo kakva je situacija u subotičkoj Bolnici. Mamografom se dnevno u Opštoj bolnici pregleda oko 13 žena, što na godišnjem nivou iznosi preko 2000. Ovaj savremeni mamograf, nezaobilazan je činilac u borbi protiv raka dojke, jer omugućava rano otkrivanje zloćudnih promena.

U Opštoj bolnici postoji tradicija obavljanja mamografskih pregleda duga nekoliko godina. Donacijom Vlade Japana subotička Opšta bolnica u julu prošle godine dobila je najsavremeniji mamograf, dok je stari poklonjen Bačkoj Topoli.

Pregled mamografom preporučuje se jednom u dve godine svim ženama od 45 do 70 godina starosti, kako bi se na vreme otkrile specifične promene, koje mogu ukazati na ranu fazu raka dojke.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 11
Pregleda: 7121
Povezane teme

subotička bolnica

bolnica

opšta bolnica

mamograf

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.