• Pregleda: 6278

Malo nade za spas Palića

Malo nade za spas Palića

Nemački stručnjak upozorava da izmuljivanje jezera neće odstraniti osnovne uzroke koji su doveli do zagađenja vode. „Prvi put sam ovde video neko jezero u tako lošem stanju“, iskreno opisuje svoj susret sa Palićem početkom godine Mišel Roman, hidrolog iz Nemačke.

– Ovde se stalno govori o potrebi izmuljivanja jezera, jer je sloj mulja na jezerskom dnu različite visine, a ima ga i do jednog metra. Međutim, to je mera koja „leči“ simptom, a ne i uzrok „bolesti“ jezerske vode – kaže nam Roman i dodaje da bi izmuljivanje trebalo da se radi paralelno ili nakon niza drugih aktivnosti koje bi na dugi rok mogle da poboljšaju neprozirnu i neprivlačnu vodenu površinu.

Kao savetnik u preduzeću „Park Palić“ Roman je ovde stigao posredstvom GIZ-a, nemačke organizacije za međunarodnu saradnju, a u okviru CIM programa za upućivanje stručnjaka iz Nemačke i EU u zemlje u razvoju kako bi potpomogli određene oblasti. Devet meseci je predano izučavao istoriju jezera, procenjivao parametre o kvalitetu vode, razgovarao sa desetinama stručnjaka i sada za „Politiku“ kaže da je spasavanje Palića moguće, da nauka ima rešenje i za ovako plitka ravničarska jezera, i da su u svetu takva rešenja primenjena mnogo puta.

Mišel Roman je uradio presek zagađivača jezera i označio crne tačke, a to je slivanje neprečišćenih ili bar nedovoljno prečišćenih otpadnih voda grada i okoline u Palić, kao i difuzno zagađivanje kroz poljoprivrednu aktivnost na pojedinim delovima oko jezera. Njegova ocena se u potpunosti slaže sa mišljenjem ovdašnjih stručnjaka. Međutim, kada je reč o merama koje treba preduzeti, Romanovo mišljenje je nešto drugačije.

– Grad je preduzeo najvažniji korak i izgradio najmoderniji prečistač u Srbiji koji radi od maja 2009. godine. Prisustvo azota u vodi pre izgradnje prečistača bilo je u proseku oko 35 miligrama po litru, što su vrednosti septičke jame. Sada je to na nivou 10 i ispod 10 miligrama po litru, što je evropski standard. Fosfor, kao najvažniji elemenat koji hrani alge, koje opet onda dovode do zagušenja jezera, sada je sa pet ili čak šest miligrama sveden na nivo manji od jednog miligrama po litru, što je takođe evropski standard. Ali, Subotica sa tim ne može da bude zadovoljna, jer kod ovakvih plitkih jezera treba da vladaju stroža merila – navodi Roman.

Važno je da Palić napokon završi svoju kanalizacionu mrežu i svu otpadnu vodu odvede na prečistač umesto da je neprečišćenu ubacuje u Ludaško jezero. Mišel Roman zagovara i stvaranje zaštitnog pojasa oko jezera, od deset ili dvadeset metara, koji bi tokom cele godine imao zeleni pokrivač kako bi biljke vezale zemlju da se pod uticajem kiše i vetra ne prenosi u jezero.

– Ljudima koji tu imaju njive treba pomoći i edukovati ih, da ne strahuju od zaštitnog pojasa – kaže Roman naglašavajući da bi takav pojas imao i vrednost za posetioce i rekreativce na Paliću.

Kako se nezvanično procenjuje, nedostaje između tri i četiri miliona evra za izgradnju kanalizacione mreže oko Palića i spoljnjeg kraka koji bi otpadnu vodu sa Palića, umesto da je direktno ubacuje u jezero, odveo na prečistač. Tek paralelno sa tim ima smisla, objašnjava Roman, raditi i izmuljivanje jezera. Iako je to mera od koje svi najviše očekuju, ona je u stvari samo rešenje za posledice, ali ne i za uzrok zagađenja.

Aleksandra Isakov

Izvor: Politika Online

povezane teme

9
bex Odgovori
Ha,ha... Da nije malo previše očekivati spas nečega što je davno mrtvo. Nema i ne može biti uskrsnuća tog smrdljivog leša. Probalo se već jednom, pa gde smo stigli. Bilo bi bolje napraviti novo veštačko jezero a sve što je sada pored sadašnjeg prebaciti tamo! Kakav bi to bio posao za experte (pogotovo G17+, itd....)
Neko sa Palića Odgovori
E moj Paliću, nema ti spasa do sledećeg popisa stanovništva, za 10 godina
Nikolaus Odgovori
I niko kriv, niko da odgovara... Palić je pre 10 godina bio sasvim solidan :)
velja Odgovori
Znaci nista od spa centra,velnes centra,akva parka i ostalih zanimacija i bombasticnih naslova prethodnih godina kojima su nas zamajavali.Dali ce neko zbog ovoga da odgovara,naravno da ne.Pre desetak dana sam bio na Palicu sa porodicom.Tuga i jad,nigde gostiju,nikakvih sadrzaja za zanimaciju,sportski tereni propadaju.Jedino sto su sredilionaj parkic kod hotela Prezident.Nesto malo su poplocali kod zenskog stranda i to je to.
karolj54 Odgovori
nije hahahaMi koji smo ovde rođeni miznamo kako ie Plič izgedao samasu došli pametni sručnjaci koji sumislilida gradsku otpadnu vodu mogu pustiti u jezero umesto dasu napravili jedno veštačko jezero prea Bikovu dase voda slegne isa prečistačomprebaciti u jzeroimali smo mi i prečistač ali ito trba da se održava.
Sanda Odgovori
I šta će biti sada sa onim projektom koji je izradio institut Jaroslav Černi iz Beograda a za koji je lokalna ministarka ekologije, magistar ekologije Suzana Dulić dala naše silne pare ? Oćel ona sada to iz svog džepa da nadoknadi nama građanima koji smo tek sada kada je sve prošlo oko izrade elaborata doznali da za septičku jamu Palić nema spasa a ona je to znala verovatno i pre nego je odobrila da se daju naše pare institutu Jaroslav !?
rax Odgovori
novac koji je do sada dat za razne projekte i nacrte magao je vec davno da pokrije troskove ciscenja jezera i to sa najsavremenijom tehnologijom. gde je sad park-palic i drustvo iz gradske kuce koji se busaju u prsa zbog izgradjene kanalizacije od jadnih 402 m, ta super kanalizacije ovih parazita koja direktno utice u palicko jezero. muka mi je od ovih silnih govana koja nisu u jezeru, ali okolo njega na gomilu.
CIRINELA Odgovori
Dok god se u Palić budu puštale fekalije ( da ne kažem go** ) palić će biti jedna velika septička jama. I što bi to građani Subotice plaćali? Nek plaća onaj opametnjaković koji je doneo odluku da se sve fekalije istresaju u "lekovito jezero".
vip Odgovori
Ako preciste palic tako da bude voda cista, pa cak sto vise i providna da se mogu ljudi sa uzivanjem kupati u njemu, subotica ce imati toliko turista i posetioca da ce lepo zaradjivati i imati velike koristi!! Samo treba imati volje, para nije istina da nema! Jer ako ima da se vadi za ovo za ono ima i za nesto kao sto je palic! Ako se odluce OZBILJNO! za tako velik poduhvat, bicu jedan od onih volontera koji ce vrlo rado pomoci iako retko dolazim tamo. Jer stvarno smatram da je to nesto najlepse sto imamo u subotici i sto treba odrzavati i CUVATI!! A ne da budemo sto*a koja ce bacati smece bez razloga kada vec ima gde da se baca! I kada bi se to jednog dana DAJ BOZE precistilo, trebalo bi postaviti 2 komunalca u 3 smene da uvek obilaze palic i da nadgledaju one ko baca i takve DA KAZNJAVAJU! pa da vidimo da li ce i dalje to da rade!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.