• Pregleda: 3789

Male šanse da jednom vakcinisana osoba oboli od morbila

Od početka aktuelne epidemiološke situacije u Srbiji, od malih boginja su u našem gradu obolele dve osobe, jedna u novembu prošle, a druga u februaru ove godine. O tome ko može da oboli od morbila, koji su načini provere i zaštite od ove bolesti, razgovarali smo sa dr Nebojšom Bohuckim, epidemiologom Zavoda za javno zdravlje Subotica.
Male šanse da jednom vakcinisana osoba oboli od morbila

Osim dece uzrasta do dve godine i osoba koje nikada nisu primile vakcinu, od malih boginja mogu da obole i odrasle osobe koje su vakcinisane samo jednom dozom cepiva. Ipak, dr Nebojša Bohucki, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje Subotica, kaže da su za to veoma male šanse, te da ne bi trebalo da se brinu.

- Oni koji su primili samo jednu dozu, u 95 odsto slučajava su zaštićeni, dok u 5 odsto nisu, što znači da postoji mogućnost da svaki 20 oboli od morbila. Nakon druge doze, imuni odgovor raste na 98 odsto i tek 2 odsto može da oboli. Naravno, jedan broj ljudi nikada neće biti vakcinisan, da li zbog toga što još nije dovoljno sazreo, jer se vakcina prima od druge godine, ili zbog osnovne bolesti koja ne dozvoljava vakcinaciju. Zbog toga postoji kolektivni imunitet, tako što su njihovi roditelji, baba, deda i šira porodica vakcinisani, te ako jedan od 20 nije primio vakcinu, onih 19 oko njega su zdravi i ne mogu da ga zaraze. To je način na koji čuvamo one koji nisu vakcinisani ili nikada neće biti vakcinisani zbog bolesti - kaže dr Bohucki.

Ukoliko niste sigurni da li ste primili jednu ili dve doze, najpouzdaniji način da to saznate je proverom zdravstvenog kartona, u kojem su uredno navedeni datumi vakcinacije. Drugi način je običnom analizom krvi, međutim, prema rečima epidemiologa, rezultati analiza nisu uvek pouzdani.

- Idealno vreme za proveru je 30 dana nakon primanja vakcine ili poslednje vakcine u seriji, što se veoma retko radi. Ako su antitela tada na visokom i očekivanom nivou, onda ste zaštićeni, ukoliko nisu, niste zaštićeni. Drugim rečima, kada neko primi jednu dozu MMR, nakon 30 dana imaće visok nivo antitela u 95 odsto slučajeva, dok u 5 odsto neće imati. Zato postoji i druga doza MMR, nakon koje će u 98 odsto slučajeva imati visok nivo antitela, a u svega 2 odsto neće imati. Pokazatelji da li imamo ili nemamo antitela putem vađenja krvi su diskutabilni, jer ako imamo visok nivo antitela godinama nakon vakcinacije, jasno je da smo zaštićeni, ali ako nemamo visok, to ne znači da ta osoba nije zaštićena. Oni koji su primili vakcinu pre nekoliko godina ili decenija, sasvim je normalno da im se nivo antitela smanjio ako nisu bili u kontaktu sa virusom. Odgovorni za imunitet u našem organizmu su limfociti koji prave antitela i oni kao takvi ostaju trajno u organizmu. Kada dođemo u kontakt sa nekom zaraznom bolešću od koje smo zaštićeni, bilo tako što smo je preležali ili smo vakcinisani, limfociti se transformišu u plazmocite i proizvode antitela, te ćemo tada ponovo imati visok nivo i nećemo oboleti - objašnjava dr Bohucki.

Kako bi bili potpuno zaštićeni, savet zdravstvenih radnika je da osobe koje su primile samo jednu dozu cepiva, prime još jednu, uz napomenu da je primanje druge doze potpuno bezbedno, te da ne može da naškodi ni na koji način. Međutim, problem je što procedura dobijanja naknadne vakcine za odrasle nije jednostavna.

- Prema važećem Pravilniku, imunizacija se obavlja do navršenih 18 godina i država nabavlja onoliko doza koliko ima dece koja treba da se vakcinišu. Zbog toga nema mnogo viška, možda svega nekoliko doza, koje se čuvaju kao rezerve, pre svega za zdravstvene radnike koji rade sa obolelima. Kada se radi o više hiljada ili desetina hiljada zdravstvenih radnika i zainteresovanih lica, tu je potrebno planiranje nabavke i uvoza vakcina, jer proizvođač nije u mogućnosti da u kratkom vremenskom roku stvori vakcinu, već to traje mesecima. Vakcinacija je moguća i kod privatnika, ali je problem što oni raspolažu sa veoma malom količinom vakcina. Kod privatnih lekara, vakcina nije nešto što se traži, jer postoji kalendar imunizacije, te zašto bi je nabavljali ukoliko se ona u državnim zdravstvenim ustanovama dobija besplatno - naglasio je epidemiolog.

Ukoliko se dogodi da osoba koja je primila jednu dozu cepiva oboli od morbila, ona će imati blažu kliničku sliku ili veoma blagu, atipičnu formu gotovo bez simptoma, te postoji mogućnost da neće znati da je obolela. Problem je što je u oba slučaja osoba infektivna, te može da zarazi druge. Ipak, da ne postoji bojazan od epidemiološke situacije na terotoriji Severnobačkog okruga, pokazuju podaci vakcinalnog obuhvata za prošlu godinu.

- Prema podacima za 2017. godinu, u drugoj godini života prvu dozu je primilo 94,88 odsto, a u sedmoj godini pred polazak u školu čak 95,24 odsto, što su najboli rezultati nakon niza godina. Takođe, posebno je rađena i vanredna revizija kartona za decu do 14 godina, te oni koji se nisu vakcinisali, dobili su poziv da se ponovo vakcinišu. Na osnovu toga možemo reći da je Severnobački okrug miran i da u našoj sredini neće biti značajnije epidemije - istakao je dr Bohucki.

Od početka aktuelne epidemiološke situacije u Srbiji, na teritoriji Vojvodine je od morbila obolelo ukupno 36 osoba, od kojih 29 u Novom Sadu, tri u Rumi, dve u Sremskoj Mitrovici i dve u Subotici, jedna u novembu prošle, a druga u februaru ove godine.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

16
Realan Original (ali stvarno) Odgovori
Naravno da su male šanse. To je opšte znano, bar tamo gde civilizacija cveta. Na zapadu su roditelji dobro svesni da su nas vakcine spasile od mnogih bolesti i da treba da vakcinišu decu. A u regionima gde se organizovano vrši pravoslavna i rimokatolička indoktrinacija, smatra se da to đavo bode decu iglom. Da bi ih kao zarazio autizmom. To je ta naprednost. Nije nam dosta bele kuge, i što mladi odlaze. Sad još bebe treba da umiru od bolesti.
dule 1
O čemu ti pričaš. Kakve veze pravoslavlje i katolicizam imaju veze sa antivakcinacijskim lobijem. Pogledaj samo ko su glavni "borci" protiv vakcinacije. Upravo oni koji na sva usta pljuju i vređaju crkvu i njene velodostojnike. Koliko mi je poznato pravoslavna crkva se je izjasnila ZA vakcinaciju. Za katoličku ne znam ali nisam čuo ni da su se izjasnili protiv. Opet po običaju lupetaš. Što si u celu priču oko vakcinacije "ubacio" crkvu. Ako imaš nešto protiv crkve, vere i vernika (ma koje) onda to komentariši u vestima o njima, a ne ovde.
DRAPO
Prvo proveriti ove koji objavljuju vest da li se vakcinisu,pa ministra zdravlja,i na kraju premijerku.
kojot Odgovori
Веома су велике шансе да вакцинисане особе оболе... Вакцинација је смишљена од стране фармацеутских кућа и одређених лекарских кланова и остале мафије. Схватите већ једном да укупан број становника на планети мора да се преполови до 2030-те године. То је могуће уз помоћ фармације,медицине и разних ратова.
Foxdie
Није лако бити параноичан.
drapo Odgovori
@ REALAN ORIGINAL (ALI STVARNO)
Čitajući tvoje komentare još bi neko pomislio da se u sve razumeš a u stvari si glup i neobrazovan i zbog toga si i pobegao na zapad !!!Poštedi nas više svojih glupih komentara i nemoj više da nas smaraš !!! MARŠ NA ZAPAD I TAMO I OSTANI !!!
Mata Odgovori
Kojot@ Kako si pametan! Baš su postojale farmaceutske kuće kada su pronašli vakcine. Mnogi bi se spasli da su bili vakcinisani. Zadesiće nas epidemija bez vakcine zbog tako pametnih kao što si i ti.
Свештеник Драган Стокин Odgovori
Брате Којоте, не могу се сложити баш са Вама, али мислим да има нешто у вашем коментару што води ка истини. Нешто зло стоји иза ових насилних вакцинисанја најдивнијих Божијих створења. Васколике су муке родитеља који држе до духовног и телесног здравља своје деце. Ко се живи живот у вери и љубави Христосовој, не боји се овоземаљских куга. Видим да ту има доста богомзаца којима је црква крива за све. Надам се да ће једном увидети истину и пустити у свој живот топлину божије љубави. Молићу се свевињем да се то деси. Молим се и за децу и њихове родитеље.
Ateista
Ne mogu a da vas ne pitam svešteniče, da li ste vi vakcinisali vašu decu? Ili ćete ih prepustiti božijoj ljubavi?
Свештеник Драган Стокин
Јесам, вакцинисао сам своје десеторо деце. Само хоћу рећи да ме је коментар брата Којота навео на нови начин размишљања. Мислим да је врло могуће да је у праву, и да се родитељи требају више информисати. Црни се облаци вију над нама у последњим данима овоземаљског живота. Молићу се и за твоју душу брате Атеиста. Капије божијег краљевства су отворене за све које приме Христа и своје срце. Надам се да ћеш и ти то учинити. Немој бити богомрзац.
Ateista
Želim u dobroj nameri da vam skrenem pažnju da ateista nije bogomrzac - ne može da se mrzi nešto za šta se smatra da ne postoji. Ateista samo smatra da bog ne postoji - ništa više i ništa manje od toga!
Nisam vas provocirao da kažete da li ste decu vakcinisali da bih vas povredio, već samo da ukažem na činjenicu da ako jeste, nije mi jasno zašto ste to uradili jer smatrate da vas i vaše bog štiti od ovozemaljskih kuga ... Da li se može smatrati nedoslednim to što se niste u potpunosti prepustili božijoj milosti - ili verujete da vas štiti, ili se ipak osiguravate, za svaki slučaj?
Свештеник Драган Стокин
@Атеиста
Драги брате, не желим да улазим у расправу са тобом око вере, видим да се чврсто држиш свог става и ја то поштујем. Желим само једно да те упитам. Ако Бог не постоји, зашто се време рачуна од рођења Исуса Христоса, а не од такозваног великог праска?
Бог - 1; Атеисти - 0
За крај Вам шаљем једну песму, у нади да ће вам отоплити срце.
https://www.youtube.com/watch?v=nFMohIUx0tk
Ljilja Odgovori
Nije mi jasno zašto se čuvaju doze i za med. radnike ako se imunizacija vrši do 18- te godine. Čak i da nisu potpuno vakcinisani kao deca u tekstu je navedeno da imaju samo 5% da obole. I kako odrasli kada se vakcinišu mogu odjednom postati zaštićeni kad je imunizacija proces kojem treba vremen ?
ЈОВАН Odgovori
Вакцинацинишите се. То се мора, јер када се почне ескивирати вакцинација у већој мери ми морамо пустити вирус из боце и натерати вас да се вакцинишете. Од чега ћемо ми живети ако ви будете здрави. Боље да сте мало болесни а ми мало више богати. Дакле, Уз вакцинацију обавезно наштесрце узмите залогај ГМО хране. Та бићете здрави и дебели, баш. Јест, да ће вам имунитет пасти, алу ту су наше апотеке. Ништа се ви не секирајте. Ваше је само да се мучите а ми смо задовољни и са ловом.
Foxdie
Постоје начини да се изборите с паранојом, ако то желите.
Marija Ana Odgovori
Pozivam epidemiologa da kaze koji je sastav vakcina,ne mora sve samo nekoliko... Celije fetusa abortiranih beba,celije pilećeg embriona i sl . Takodje ga pozivam da progovori o kontraindikacijama koja pisu na uputstvu za vakcinu,uključujući i smrt( "nista loše ne može da se desi" osim da umrete)... A prijatno iznenađenje od sveštenika,mozda ga bas tribina u Subotici navela da promeni mišljenje!
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.