Komentara: 1
Pregleda: 4190

Mala oaza za grafičare

08.01.2013. u 15:38h
Izvor: Politika Online
U potkrovlju Moderne galerije u Subotici već tri decenije postoji Grafički atelje gde umetnici mogu nesmetano da stvaraju
Mala oaza za grafičare

U prizemlju Moderne galerije otvorena je izložba posvećena grafikama izrađenim u poslednjih 30 godina u Grafičkom ateljeu smeštenom u potkrovlju same galerije. To je u Vojvodini jedini, a u Srbiji među retkim prostorima gde umetnik ima sve ono što mu je potrebno za rad: materijal, prostor, presu i izolovanost potrebnu za rad, objašnjava Jasmina Vidaković Jovančić, grafičar i kustos Moderne galerije „Likovni susret”.

U prazničnim danima u galeriji su se odlučili da izlože neke od radova nastalih u njihovom Grafičkom ateljeu, a kako je reč o prodajnoj izložbi i da Subotičanima omoguće da ponesu kući ili poklone delić onoga što je ovde stvarano. A u proteklih 30 godina ovde su radila neka od najvećih imena jugoslovenske i srpske grafike, ali i umetnici iz čitavog regiona. Prvi su svoje grafičke mape odštampali 1982. godine Peter Šadi, grafičar i kustos ove galerije i Branislav Makeš iz Beograda. Njegove grafike subotičke secesije i njenih kapija, kao i Šadijevi kestenovi još uvek su neka od najpoznatijih dela ovih stvaralaca.

U predgovoru katalogu za ovu izložbu Jasmina Vidaković Jovančić navodi reči Aleksandra Botića, asistenta na katedri za grafiku Akademije umetnosti u Novom Sadu, da je jedan od najvećih problema sa kojima se umetnik-grafičar susreće nedostatak prostora za rad, i da je stoga postojanje ovog ateljea pravi biser, redak i vredan.

– Rad na grafici je jedan od najmukotrpnijih poslova u celoj likovnoj umetnosti. Ona zahteva velike pripreme, strpljiv rad koji nosi i neizvesnost kakav će biti rezultat kada se delo otisne na papir. Međutim, i pored toga, kao da publika često ne zna šta je grafika, da to nije crtež grafitnom olovkom i da ona nije ni manje vredna, ni jednostavnija zbog toga što se umnožava. Zaboravlja se pri tome da to nikada nije baš istovetan otisak zbog razlika u nanosu boja – objašnjava Jasmina Vidaković Jovančić.

Upravo zbog toga u Grafičkom ateljeu pokrenuli su snimanje filma o grafičkim tehnikama. Peter Šadi i Aleksandar Botić su već uradili grafike čija izrada će biti prikazana na filmu, a tokom januara u Grafičkom ateljeu čekaju dolazak Radoslava Jandrića, Dragana Cohe, a pridružiće im se i kustos Moderne galerije Miroslav Jovančić.

– Planiramo da u martu promovišemo film tako što bismo napravili izložbu i demonstraciju tehnika grafike. Dogovaramo se da dođu Radoslav Jandrić, Halil Tikveša, Aleksandar Botić, Jelena Sredanović… Pošto je ovaj DVD namenjen i školskoj populaciji ali i široj publici, najbolje je da se predstavi upravo kroz rad samih grafičara – objašnjava naš sagovornik.

U Grafičkom ateljeu Moderne galerije „Likovni susret” u poslednje tri decenije stvaralo je preko 200 umetnika i ovaj prostor omogućio im je da svoje stvaralaštvo otisnu na papiru i načine vredne grafičke mape. Jasmina Vidaković Jovančić kaže da, upravo zbog nemogućnosti da otisnu svoje mape, poslednjih godina pojedini umetnici se odlučuju da naprave njihov digitalni otisak preko kompjuterskog štampača. To je paralelna novina, ali rad na grafičkoj presi ispod koje nastaje umetničko delo i dalje nije prevaziđen, objašnjava.

Izvor: Politika Online
Postavljeno pre 11 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 4190
Povezane teme

likovni susret

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.