Komentara: 4
Pregleda: 4178

Lopovluk koji izaziva konfuziju i nesrećne slučajeve

22.06.2009. u 23:38h
Izvor: Glas javnosti
Lopovluk koji izaziva konfuziju i nesrećne slučajeve

Tokom 2008, na subotičkim ulicama oštećeno je ili ukradeno 127 saobraćajnih znakova, a samo je u prvih pet meseci ove godine nestalo 50 znakova. Na meti lopova najčešće su znakovi upozorenja i opšte opasnosti, odnosno obaveznog zaustavljanja i ukrštanja puteva s prvenstvom prolaza. Oni, dakle, koji mogu izazvati najveću pometnju i ozbiljne posledice. Srećom, dosad su one bile minimalne, pa je tako na uglu ulica Tesline i Banijske, nakon krađe znaka na kojem piše STOP, u sudaru između dva vozila - načinjena znatna šteta.

Obest i materijalna korist

- Saobraćajni znakovi najčešće nestaju vikendom. Sada, međutim, imamo tendenciju uništavanja i krađe znakova u kružnim tokovima, gde su uglavnom znakovi obaveznih smerova i obaveznog zaustavljanja, što može izazvati veliku konfuziju i nesrećne slučajeve - kaže Slavoljub Vujić, savetnik u Direkciji za izgradnju, i napominje kako su najčešće na udaru Prvomajska i ulice koje od Prozivke vode ka gradu, zatim ulica Šandora Petefija, ali i prigradska naselja poput Hajdukova i Bačkih Vinograda.

Da se saobraćajni znakovi ne skidaju isključivo iz obesti - potvrđuje i to što 93 znaka ukradena prošle godine nikad nisu pronađena.

O tome završavaju li oni u nečijem dvorištu ili na nekom otpadu - može se samo nagađati. Materijalna korist očito je dobar motiv, što samo ukazuje na to da bi trebalo pojačati kontrolu i među onima koji otkupljuju sekundarne sirovine.

Znakovi se uglavnom izvaljuju iz ležišta, seku se stubovi, ili im se pak silom odvaljuju limeni delovi. I pored toga što se znakovi pravilno postavljaju, nije naročito teško ukloniti znak od desetak kilograma, koji u proseku košta od 3.000 do 5.000 dinara.

Krivične prijave

Direkcija za izgradnju uskoro će lepiti obaveštenja na novopostavljene, ali i sve ostale saobraćajne znakove - kako bi upozorila građane na to da su oštećenje, uništavanje i uklanjanje saobraćajnih znakova kažnjiva dela, te da se za to može "zaraditi" zatvorska kazna od jedne do tri godine.

- Ubuduće ćemo u takvim slučajevima podnositi krivične prijave protiv nepoznatih počinilaca i tražiti da se oni otkriju. To će se odnositi i na krađu rešetaka i poklopaca sa slivnika i šahtova, što je takođe ozbiljna pretnja prolaznicima i vozilima - najavio je Vujić i podsetio na to da je iz tog preduzeća potekla inicijativa da se angažuju stručnjaci Saobraćajnog fakulteta u Beogradu kako bi se na nivou grada načinila studija o vertikalnoj signalizaciji i na osnovu toga najzad izradio svojevrstan katastar u kome će se naći popis i jasno stanje saobraćajnih znakova u Subotici.

Izvor: Glas javnosti
Postavljeno pre 14 godina i 9 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 4178

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.