Komentara: 0
Pregleda: 2637

Lokalna koalicija DS i SVM praktično raskinuta

18.01.2010. u 20:25h
Izvor: Dnevnik "Danas"
<p>Jučera&scaron;nja sednica Skup&scaron;tine grada, koja je u trenucima objavljivanja vesti jo&scaron; uvek trajala, praktično predstavlja prekretnicu za dosada&scaron;nju vladajuću koaliciju, koju su većinski činili Demokratska stranka i Savez vojvođanskih Mađara, ali na neki način i prekretnicu u političkom životu grada. Uskraćivanjem podr&scaron;ke predlogu gradonačelnika da se reformi&scaron;e Gradsko veće, u kojem bi ubuduće bilo &scaron;est umesto osam članova, SVM nije podržao svog koalicionog partnera i praktično glasao kao opozicija.</p>
Lokalna koalicija DS i SVM praktično raskinuta

Promene u Gradskom veću gradonačelnik je najavio još uoči Nove godine, obrazloživši to potrebom da se rad lokalne uprave učini efikasnijim, i racionalnijim, ali je takođe optužio SVM za opstrukciju u proteklom periodu. Novim odlukom koja ja usvojena glasovima Koalicije za evropsku Suboticu, i uz podršku odbornika DSS, SPS i Bunjevačke stranke, većinu članova Gradskog veća činiće predstavnici DS, G17 plus i DSHV, dok je najavljeno smenjivanje odnosno ukidanje nekih resora koje drže kadrovi SVM.

Tokom rasprave odbornici SVM su upozoravali da se ovom odlukom prekraja koalicioni sporazum postignut nakon izbora između DS i SVM, a da iza toga u stvari stoje drugi motivi - namera da se Savez vojvođanskih Mađara kazni za neglasanje o republičkom budžetu.

- Ovo je dopisivanje koalicionog sporazuma, a da prethodno SVM nije dobio čak ni poziv za razgovor. Mi smo iz medija saznali za te namere, i naše je uverenje da je ovo u stvari uterivanje u red SVM, namera da se SVM kazni jer se usudio da ima sopstveno mišljenje. Izglasavanje ove odluke će svakako imati dalekosežne posledice - rekao je Ištvan Pastor, predsednik SVM.

Gojko Radić, odbornik Napredne stranke, zatražio je da demokrate objave da je zapravo napravljena nova koalicija, budući da DS nema apsolutnu većinu da bi ovakvu odluku izglasao, već da je ovog puta dobio podršku DSS i SPS. On je istovremeno opomenuo odbornike DSS da ukoliko budu podržavale DS, preispitaju svoju koaliciju sa Naprednom strankom, na lokalnom ali i republičkom nivou. Odbornik DSS Jovo Bakić je na to odgovorio da je njihova namera samo da pomognu da se grad spasi paralize, a ne da podržavaju DS, opomenuvši odbornika NS da „povede računa o tome šta izgovara".

Još duža i burnija rasprava vođena je oko predloga DS o poveravanju delatnosti od javnog značaja na prostoru JP Park Palić privrednom društvu, sa ograničenom odgovornošću. Obrazloženje predlagača je da je ovaj projekat, kao deo master plana, bio blokiran zbog nekooperativnosti SVM, i da ovom odlukom taj projekat treba definitivno pokrenuti s mrtve tačke. Kritike koje su izrekli odbornici SVM odnosile su se na činjenicu da se time ključni turistički potencijal poverava na upravljanje maloj grupi ljudi, nad kojom Skupština i građani nemaju nikakvu kontrolu, i da je to u stvari izmeštanje nadležnosti grada nad najvažnijim turističkim potencijalom i imovinom velike vrednosti. Istu sumnju u dobre namere ovakve odluke izneo je i odbornik NS Gojko Radić, koji je zbog svega što se dešavalo na sednici ocenio da Suboticu svakako čekaju novi vanredni izbori.


Vučinić: Velika kriza

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić za Danas kaže da dalja sudbina koalicije u gradu zavisi od Saveza vojvođanskih Mađara i njihovog daljeg stava, potvrdivši da je koalicija u velikoj krizi.

- Kako će se oni dalje ponašati to ćemo videti možda već ovih dana, ali do sada niko zvanično nije objavio da se koalicija raskida - rekao je Vučinić.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 11 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2637
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.