Komentara: 20
Pregleda: 4294
Foto

Lista "Složno za Bunjevce - dr Suzana Kujundžić Ostojić": Želimo da radimo složno i srcem za naš narod

07.11.2022. u 13:25h
Izvor: Subotica.com
Dr Suzana Kujundžić Ostojić, nosilac liste broj dva za predstojeće izbore za članove Saveta bunjevačke nacionalne manjine pozvala je sve pripadnike bunjevačke zajednice, koji su upisani u poseban birački spisak, da u nedelju (13. novembar) iskoriste svoje pravo i da izaberu 5. saziv Nacionalnog saveta Bunjevaca.
Lista "Složno za Bunjevce - dr Suzana Kujundžić Ostojić": Želimo da radimo složno i srcem za naš narod

Naš slogan "složno za Bunjevce" nastao je iz želje da predstavimo na koji način mi vidimo budućnost tog novog saziva Nacionalnog saveta. Želimo da radimo svi zajedno i složno. Da Bunjevci u Subotici, Somboru i Mađarskoj budu oslonac jedni drugima - objasnila je dr Suzana Kujundžić Ostojić, nosilac liste broj dva "Složno za Bunjevce".

Lista "Složno za Bunjevce - dr Suzana Kujundžić Ostojić": Želimo da radimo složno i srcem za naš narodOna je podsetila i na uspehe koji su obeležili rad još uvek aktuelnog, četvrtog saziva Nacionalnog saveta Bunjevaca čiji je predsednik.

U protekle četiri godine izdata su brojna izdanja, a rečnik i gramatika bunjevačkog jezika su neka od najvažnijih. Tu je i knjiga o 1945. godini, odnosno o tamnm oblaku koji stoji iznad nas i koji nas prati i u današnjem razvoju, napretku i radu. Zalagaćemo se da se 1945. godina konačno okarakteriše kao akt asimilacije - istakla je sagovornica i dodala da je Nacionalni savet organizovao obeležavanje nacionalnih praznika i brojnih manifestacija u ciju očuvanja bunjevačke tradicije, običaja i kulture - Za četiri godine imali smo više od 450 sastanaka, prešli smo 70 hiljada kilometara, radilo se svakodnevno, bez radnog vremena, bez praznika i vikenda. 

Uvođenje bunjevačkog jezika u službenu upotrebu na teritoriji Subotice najznačajniji je događaj u novijoj istoriji Bunjevaca, a predstavnici ove liste poručuju da je formiranje lektorata preduslov za uvođenje bunjevačkog jezika u brojne ustanove, organizacije i predškolske grupe.

Lista "Složno za Bunjevce - dr Suzana Kujundžić Ostojić": Želimo da radimo složno i srcem za naš narodOsnivanje lektorata jedan je od osnovnih uslova da se raširi službena upotreba bunjevačkog jezika. Moramo imati što veći broj stručnih prevodilaca koji će posedovati sertifikat o poznavanju književnog bunjevačkog jezika. Lektorat je i preduslov za uvođenje bunjevačkog u predškolska odeljenja, kako bi i najmlađi pripadnici naše zajednice učili maternji jezik na tačan i ispravan način. Ljudi na ovoj listi su stručni i kompetentni da odrade taj posao, ne vidim nikoga ko bi bio pozvaniji za te stvari od nas - kazao je Veljko Vojnić, predsednik Odbora za službenu upotrebu jezika i pisma, potpredsednik Bunjevačkog nacionalnog saveta i predsednik Bunjevačke matice. 

Podsećamo, pripadnici manjinskih zajednica, koji su upisani u poseban birački spisak, u nedelju će birati članove nacionalnih saveta manjina. 

Želimo da radimo složno i srcem za svoj narod. Da uspemo da postignemo ono što nisu mnogi naši velikani kroz istoriju. Mi danas živimo te snove i planove i želimo da budemo na visini zadatka - zaključili su predstavnici liste "Složno za Bunjevce - dr Suzana Kujundžić Ostojić".

Izvor: Subotica.com
Obraćanje predstavnika liste "Složno za Bunjevce - dr Suzana Kujundžić Ostojić" povodom izbora za Nacionalne savete Obraćanje predstavnika liste "Složno za Bunjevce - dr Suzana Kujundžić Ostojić" povodom izbora za Nacionalne savete Obraćanje predstavnika liste "Složno za Bunjevce - dr Suzana Kujundžić Ostojić" povodom izbora za Nacionalne savete Obraćanje predstavnika liste "Složno za Bunjevce - dr Suzana Kujundžić Ostojić" povodom izbora za Nacionalne savete Obraćanje predstavnika liste "Složno za Bunjevce - dr Suzana Kujundžić Ostojić" povodom izbora za Nacionalne savete Obraćanje predstavnika liste "Složno za Bunjevce - dr Suzana Kujundžić Ostojić" povodom izbora za Nacionalne savete Obraćanje predstavnika liste "Složno za Bunjevce - dr Suzana Kujundžić Ostojić" povodom izbora za Nacionalne savete Obraćanje predstavnika liste "Složno za Bunjevce - dr Suzana Kujundžić Ostojić" povodom izbora za Nacionalne savete
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 5 meseci
Komentara: 20
Pregleda: 4294

Povezana vest

Povezane teme

nacionalni savet bunjevaca

veljko vojnić

suzana kujundžić ostojić

izbori za nacionalne savete

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.