Komentara: 9
Pregleda: 3355

Likovna kolonija Bunjevačke matice

23.07.2013. u 17:55h
Izvor: RTV City
Predstojeći vikend će na „Salašu 07“ u ambijentu Specijalnog rezervata prirode „Ludaško jezero“ obeležiti desetak slikara koji će u okviru prve likovne kolonije Bunjevačke matice nastojati da očuvaju umetničku vrednost bitnu ne samo za Bunjevce već i za ceo grad.
Likovna kolonija Bunjevačke matice

Namera Bunjevačke matice je da obogati likovnu ponudu ove institucije a sve će biti krunisano izložbom u novembru kada će desetak radova na velikom platnu i platnu srednje veličine biti izloženo u njihovim prostorijama na Korzou.

„Imamo ovde više generacija slikara i ta kolonija će biti vrlo specifična, isključivo je pozivna. S druge strane, svi su oni prijatelji i članovi Bunjevačke matice, saradnici i na taj način Bunjevačka matica daje doprinos u razvoju i očuvanju likovne kulture i umetnosti.“ - izjavio je Ivan Sedlak, predsednik Bunjevačke matice.

Učešće u radu kolonije uzeće slikari Sava Stojkov, Pavle Blesić, Ivan Šarčević, Nora Evetović, Milan Uzelac i Snežana Kujundžić. Organizatori objašnjavaju učešće odabranih slikara namerom da se svakom od njih posveti dovoljno pažnje dok traže inspiraciju u pejzažima i motivima ovih prostora, za razliku od masovnijih likovnih kolonija.

Likovna kolonija Bunjevačke matice

„Ovo okupljanje sa ograničenim brojem ali odabranim, pozvanim brojem autora je drugačije od ostalih. Namera je da postane tradicionalno okupljanje, letnje okupljanje pred Dužijancu. Da kao doajeni likovnog stvaralaštva koji dočaravaju ovaj prostor, milje i naš duh, budu utemeljivači ove kolonije. Oni su to zdušno prihvatili.“ - rekao je Mile Tasić, nosilac projekta

Kao mesto za održavanje kolonije odabran je „Salaš 07“ Milana Uzelca koji se nalazi na južnoj obali Ludaškog jezera i koji je i ranije bio mesto okupljanja ljubitelja prirode povodom različitih predavanja.

„Pravo je mesto za okupljanje slikara, i sam salaš i priroda oko njega. Ludaško jezero je specijalni rezervat prirode tako da ima mnogo mesta gde se može naći tema za slikare.“ - istakao je Milan Uzelac, slikar i domaćin kolonije

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 3355
Povezane teme

bunjevačka matica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.