Komentara: 7
Pregleda: 6817

Leto bez obroka "na kašiku"

20.06.2017. u 15:20h
Izvor: TV Subotica
I dok za većinu građana početak leta predstavlja uživanje – raspust, sezonu odmora i putovanja, za naše najugroženije sugrađane, letnji meseci su - najteži u godini. Tada počinje pauza u radu Narodne kuhinje Crvenog krsta, pa jul i avgust treba pregurati na suvoj hrani.
Leto bez obroka "na kašiku"

Ivan Virovkić je bubrežni bolesnik i već tri godine odlazi svakog drugog dana na hemodijalizu. Toliko godina je i nezaposlen, a zbog  svega četiri meseca radnog staža, koliko mu nedostaje, ne ispunjava uslove za invalidsku penziju. Ivanova žena je takođe nezaposlena, a da se „pokrije“ najosnovnije je teško, pogotovo što imaju dete koje pohađa osmi razred. Obrok iz Narodne kuhinje, kaže ovaj čovek, njegovoj porodici znači mnogo, a letnja pauza im teško pada.

- Kada dete dođe iz škole, obrok nam dobro dođe. A i kada žena ne zna šta da kuva, jer nemamo uvek šta, onda dodaje pored onog što imamo, da s ovim obrokom pomešamo i tako se krpimo. Leto je teže, iako dobijamo suhomesnate proizvode, teže je bez kuvanog obroka. - dodaje Ivan.

Leto bez obroka "na kašiku"

Leto bez obroka "na kašiku"

Kuvani obrok znači i Hoksa Ištvanu, koji živi sam. Kako kaže, jedva krpi kraj s krajem, s penzijom od svega 6.700 dinara.

- Nekako se čovek snalazi, ali teško. Meni se ipak čini, prema onom što vidim, da je to dosta teško. - kaže Ištvan.

Kao i ranijih godina, kraj juna označava pauzu u radu Narodne kuhinje. Razlozi zbog kojih Narodna kuhinja ne priprema obroke tokom leta su pre svega higijenski, budući da ne ispunjavaju svi punktovi tehničke uslove, niti Crveni krst Subotice poseduje adekvatno vozilo. Zbog toga je već počela podela paketa suve hrane za jul i avgust i to za svih 1.100 korisnika.

- Prošle nedelje smo dobili veću količinu svežeg povrća, krompira i kupusa. To smo podelili našim korisnicima, na nekim punktovima ta distribucija još uvek traje. Sa završetkom juna meseca pokušaćemo da obogatimo što više i kuvane obroke, pa da korisnici mogu nekako da prebrode leto. - objašnjava Miodrag Varo, samostalni stručni saradnik Crvenog krsta Subotica.

Leto bez obroka "na kašiku"

Leto bez obroka "na kašiku"

Rad Narodne kuhinje, Grad je  ove godine podržao sa više od 30 miliona dinara, kao i brojni donatori. U MZ „Palić“ koju smo posetili, 71 je korisnik ovog vida socijane pomoći, a od toga su čak 15 deca. Prvi septembar za ove ljude je daleko, pogotovo kada već krajem juna sa nestrpljenjem čekate obrok „na kašiku“.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 6 godina i 10 meseci
Komentara: 7
Pregleda: 6817
Povezane teme

narodna kuhinja

socijalno ugroženi građani

pomoć za socijalno ugrožene

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.